Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uvoľnia stuhnuté kĺby a chrbát: Jednoduché TRIKY pri sedení, ktoré sľubujú výsledky v priebehu pár minút

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

„Slnko svieti, práca volá, zostaň doma a budeš zdravá,“ toto je asi heslo dnešných dní. Ste doma, pracujete na svojom počítači a už ani neviete, ako si k nemu sadnúť?

Ak sa bolesti chrbta a krku začnú prejavovať po práci na počítači, nastal čas na zmenu sedenia. Správne sedenie vám môže pomôcť vyhnúť sa bolesti vašich svalov a kĺbov, ako sa uvádza na webmb.com.

Nový „prístup“ k písaniu môže mať pre vaše zdravie veľký význam. Nájdite si chvíľočku a naučte sa niekoľko jednoduchých spôsobov, ako správne sedieť za počítačom.

Čítajte tiež: Toto mnohí nečakali: Potraviny, o ktorých ste nevedeli, že ich môžete zmraziť!

Začnite svojou stoličkou

Turecký sed alebo sedíte s kolenom pod bradou? Toto nie je správne sedenie pri počítači. Chodidlá by ste mali mať položené na tvrdej podložke, najlepšie na zemi. Ak ste nižšieho vzrastu a dĺžka dolných končatín vám nedovoľuje pokojne položiť nohy na zem, podložte si ich. Naopak, ak ste vyšší, upravte si výšku sedačky tak, aby ste si nohy a vaše chodidlá pohodlne položili na zem. A čo opierka? Vaša chrbtica by mala byť v línii so zadnou časťou stoličky, ktorá by sa mala troška nakloniť dozadu, približne v uhle 110 stupňov.

Ergonomická stolička pre zdravé sedenie a úľavu od bolesti chrbta. Klinicky testovaný systém Move&Stop dodáva tejto stoličke unikátne vlastnosti. 

Vycentrovať monitor

Vaše oči a krk dostávajú „zabrať“? Už nemusia! Vycentrujte si monitor počítača približne do vzdialenosti ramena. Horná časť monitora by mala byť približne 2 až 3 palce nad úrovňou očí. Mnoho ľudí umiestňuje klávesnicu priamo na stôl, takže je tesne pod úrovňou hrudníka. No dlhé písanie v tejto polohe obmedzuje cirkuláciu krvi. Kĺby, paže, ramená a zápästia môžu byť stuhnuté a toto všetko môže dokonca viesť k dlhodobým problémom, ako je syndróm karpálneho tunela. Ak je to možné, umiestnite klávesnicu pod pracovnou plochou (teda na vysúvaciu dosku pod stolíkom). 

Uvoľnia stuhnuté kĺby a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Používanie prenosných počítačov

Je skvelé mať laptop. Môžete pracovať kdekoľvek vo vašom byte či dome. No nezabudnite, pri denno-dennom používaní ho napojte na samostatnú klávesnicu a použivajte aj klasickú myš. A mávate laptop často položený v lone? Ak áno, už asi viete, prečo vás často bolieva hlava. Naklonená hlava vpred vytvára tlak na stavce v hornej časti krku, ktoré môžu spustiť bolesti hlavy. Ak notebook predsa potrebujete mať na svojom lone, monitor si dajte viacej do horizontálnej polohy.

Pracovať na notebooku áno, na telefóne NIE!

Je v poriadku, ak z vášho mobilu odošlete nejaký ten e-mail, prepíšete nejaký text. Ale pamätajte, že ak píšete často z mobilu, veľmi ohýbate hlavu a zakrivujete tým chrbticu. Ak to však robíte denne dlhšie ako niekoľko minút, vytvorí sa vám takzvaný „mobilový krk“. 

Prestávky sú nutné

Každých 10 minút si urobte aspoň 20-sekundovú prestávku, prestaňte písať, postavte sa a ponaťahujte sa. Týmto sa vám rozpumpuje krv, uvoľnia sa pevné svaly a stuhnuté kĺby. Aj vaše oči sa vám poďakujú. Dostanú šancu na krátky oddych, ktorý však môže zabrániť problémom so zrakom.

Viac o téme: BolestiChrbátPrevenciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9