Môže jeden z TOP liekov proti bolesti oslabiť IMUNITU? Jasná odpoveď odborníkov vás prekvapí

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-29 06:00:00

Lieky s obsahom paracetamolu sa stali nedostatkovým tovarom. Ak sa vám podarí nejaký zohnať, je to v dnešnej dobe skôr náhoda. Ľudia sa počas koronavírusu boja užívať lieky s obsahom ibuprofénu. Majú na to dôvod?

Patríte aj vy k tým, komu sa nepodarilo poistiť sa a kúpiť si liek s obsahom paracetamolu (Paralen, Panadol, Medipyrin, Paracut)? Neprepadajte zúfalstvu. Lekári tvrdia, že rovnako účinné a bezpečné sú aj lieky s obsahom ibuprofénu (Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen). A to aj napriek tvrdeniam, ktoré sa šírili medzi laickou aj odbornou verejnosťou, že ibuprofénové lieky proti bolesti môžu oslabiť imunitu organizmu v boji proti koronavírusu, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Je KORONAVÍRUS pohlavne prenosná choroba? Pravda o šírení infekcie počas SEXU

Účinné pri koronavíruse

Britská vládna skupina expertov Komisie pre humánne lieky (CHM) dospela k záveru, že neexistujú dostatočné dôkazy, ktoré by niečo také potvrdzovali a pacienti môžu ibuprofén na zmiernenie príznakov bezpečne užívať. Ľuďom s príznakmi koronavírusovej infekcie odporučili, aby tak robili.

Podľa hlavného vedeckého poradcu britskej vlády sira Patricka Vallanceho by bolo rozumné vyhnúť sa tomu, aby ľudia ibuprofén neužívali, zatiaľ čo nejestvujú dostatočné dôkazy o jeho nevhodných účinkoch. Naopak, CHM dospela k záveru, že tak paracetamol, ako aj ibuprofén, sú účinné a bezpečné pri zmierňovaní príznakov koronavírusovej infekcie, vrátane horúčky a bolestí hlavy. Žiadne účinky ibuprofénu potláčajúce imunitu sa nepotvrdili. Rovnako nevidia dôvod, aby ľudia na zmiernenie bolesti neužívali iné nesteroidné protizápalové lieky, akými sú napríklad Diclofenac či Aspirín. 

„Pacienti s príznakmi Covid-19 môžu užívať paracetamol alebo ibuprofén pri samoliečbe, ak majú horúčku a bolesti hlavy. Ak majú nejaké otázky alebo sa príznaky zhoršujú, mali by sa obrátiť na odborníkov,“ píše sa v stanovisku britskej Národnej zdravotnej služby (NHS).

Pripomína tiež, že pacienti, ktorým boli nesteroidné protizápalové lieky predpísané na dlhodobé užívanie, by nemali liečbu prerušovať.

Tlmí imunitný systém? 

K záverom prišli britskí odborníci po preskúmaní 13 vedeckých štúdií o účinkoch protizápalových liekov, medzi ktorými je aj ibuprofén.

Vedci pripúšťajú, že okolo ibuprofénu sa šíria „protichodné“ informácie, ale dôkazy sú nepresvedčivé. Zmätok v súvislosti s používaním ibuprofénu začal v marci, keď francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran vyhlásil, že protizápalové lieky, ako je ibuprofén, by mohli infekciu „zhoršiť“. Jeho obavy zopakovali aj ďalší poprední lekári. Podľa nich tento voľne dostupný liek môže nielen tlmiť imunitu, ale dokonca aj spomaliť zotavovanie sa z koronavírusovej infekcie. V reakcii na to aj britská NHS stiahla odporúčanie pre ľudí, aby na samoliečbu používali ibuprofén a odporučila paracetamol, ktorý funguje iným spôsobom. Išlo iba o preventívny krok, kým odborníci nezhromaždia viac dôkazov.

Štúdia vedcov z King's College, publikovaná v časopise eCancer Medical Science skúmala, ako nesteroidné lieky ovplyvňujú imunitný systém tela. Zdôrazňujú však, že pacienti s rakovinou a transplantáciou majú vyššie riziko vzniku závažných komplikácií Covid-19 najmä preto, lebo môžu byť liečení liekmi, ktoré bránia správnemu fungovaniu imunitného systému. Ak títo pacienti ochorejú novým koronavírusom, liečbu im musí naordinovať ich lekár. Nemali by si ordinovať žiadne voľnopredajné lieky.

Mysleli si, že je za tým ibuprofén

Jedným z dôvodov, prečo lekári videli v ibuproféne problém, bol príbeh Amelie Milner, štvorročného dievčatka s koronvírusom, ktorý zverejnil jej nevlastný otec Dan Collins. Po tom, ako sa u nej objavil suchý kašeľ a dostala horúčku, jej podali ibuprofén. Namiesto toho, aby sa cítila lepšie, liek zjavne spôsobil prudký nárast teploty, dostala triašku, lapala po dychu, nedokázala udržať otvorené oči a zvracala. Z choroby sa dostala, no rodičia sú presvedčení, že za zhoršením jej stavu bol práve ibuprofén. Vyvolalo to paniku a lekári začali odporúčať paracetamol. Po preskúmaní štúdií však dospeli k záveru, že Ameliin stav nemusel byť predsa len spôsobený ibuprofénom a je omnoho viac prípadov, keď chorému pomohol.

Hypotéza bez dôkazov

Nepravdivá informácia, ktorá sa začala šíriť, súvisí pravdepodobne s vydaním článku vo vedeckom časopise The Lancet v rubrike Correspondence, v ktorom si autor kladie otázku, či pacienti s hypertenziou a cukrovkou majú zvýšené riziko COVID-19. Autor vyslovuje hypotézu, že pacienti liečení skupinou tzv. ACE inhibítorov, blokátorov receptorov pre angiotenzín II, tiazolidíndiónov, ale napr. aj ibuprofénom, môžu mať vážnejší až fatálny priebeh ochorenia COVID-19. Autor článku sám niekoľkokrát upozorňuje, že ide o hypotézu, na ktorú neexistujú vedecké dôkazy.

Ide o hoax

Informácia o tom, že ibuprofén „duplikuje“ množenie koronavírusu v ľudskom organizme je podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv hoaxom, ktorý vyvrátil a jeho užívanie označil za bezpečné. Ibuprofén patrí do skupiny takzvaných nesteroidných protizápalových liečiv a používa sa na symptomatickú liečbu slabej až stredne silnej bolesti a horúčky. Na Slovensku je dostupný vo voľnopredajných liekoch aj v liekoch viazaných na lekársky predpis.

Pozor na nesprávne dávkovanie

Použitie ibuprofénu podľa schválenej písomnej informácie pre používateľa predstavuje účinnú a bezpečnú liečbu horúčky a bolesti. Na liečbu horúčky a bolesti sa bežne používajú aj lieky s obsahom paracetamolu. Aj touto cestou upozorňujeme, že je potrebné dodržiavať určené dávkovanie pre liečivo (paracetamol, ibuprofén). V lekárňach sú dostupné bez receptu mnohé lieky s obsahom či už paracetamolu alebo ibuprofénu pod rôznymi obchodnými názvami. Dochádza k situáciám, kedy pacient často nevedomky užíva dva či viaceré lieky s rovnakým liečivom a tak dochádza k predávkovaniu. Toto dávkovanie je často uvedené aj na vonkajšom obale.

Fotogaléria


Tagy:
tabletka liek ibuprofen

2020-04-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia