Viac BAKTÉRIÍ ako na záchodovej doske: NAJHORŠIE miesto na prácu, ktoré zničí chrbticu i psychiku

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-20 14:00:00

Mnohí z nás zostávajú pre opatrenia počas koronavírusovej pandémie pracovať z domu. Mať priestor pre domácu kanceláriu v domácnosti je vzácnosťou, takže si vytvárame provizórne pracovné miesta. Z jedného by sme však pracovať nikdy nemali!

Asi každého láka zostať celý deň v posteli, kam si zoberie počítač a v kráľovstve prikrývok sa pustí do práce. Práve posteľ je však miestom, z ktorého by sme pacovať nikdy nemali.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS môže dať o sebe vedieť nečakaným spôsobom: Pozrite sa na NOHY!

Práca z postele mýli mozog

Práca z postele je podľa odborníkov veľmi zlým nápadom, ako sa píše na metro.co.uk. Ničí to naše duševné zdravie, ovplyvňuje kvalitu práce, ubližuje chrbtici, kazí spánok a je to nehygienické. Hlavný problém súvisí s tým, že mozog vytvára asociácie medzi tým, kde sme a ako by sa vtedy mal správať. Keď nie sme v kancelárii, ktorú mozog spája s prácou, môže sa to odraziť na našej produktivite. Ak zostaneme v posteli určenej na oddych, čiara medzi prácou a relaxom sa stáva nejasnou. 

„Zaistenie toho, aby ste dokázali udržať jasnú hranicu medzi prácou a oddychom je kľúčom k tomu, aby ste si pri práci z domu udržali duševné zdravie,“ povedala pre metro.co.uk psychologička Charlotte Armitage.

„Je veľa dôvodov, prečo práca z postele nie je dobrá. Nielenže je to zlé pre fyzické zdravie a držanie tela, tiež to nie je užitočné z psychologického hľadiska. Ak zvyknete pracovať v ktorejkoľvek miestnosti príbytku, začnete spájať svoj domov s prácou a môže sa stať, že si vytvoríte v pracovnom živote nezdravú nerovnováhu. V ideálnom prípade potrebujete priestor špeciálne určený na prácu, kde sa dajú zavrieť dvere, keď chcete od nej vypnúť,“ vysvetlila.

Posteľ má zostať miestom na oddych

„Ak pracujete z postele, vymažete hranicu medzi spánkom a prácou, čo môže mať za následok ťažkosti so spánkom. Vaša posteľ musí zostať miestom, ktoré súvisí s pokojnými činnosťami,“ zdôrazňuje expertka na spánok z Benson for Beds Sophie Bostocková.

Ako poznamenala, aj malé množstvo času stráveného prácou z postele alebo v pyžame môže mať negatívny vplyv na spánkové návyky.

„Nechajte si posteľ na spanie," vysvetľuje odborníčka. „Ak začnete spájať hranice medzi prácou a odpočinkom, jedno zasiahne do druhého ... budete v práci menej produktívni a aj keď skončíte, myšlienky spojené s prácou budú vo vás pretrvávať,“ varuje.

Posteľ špinavšia ako toaletná doska?

Popri škodlivých účinkoch práce z postele na duševný život je potrebné poznamenať, že je to tiež nehygienické. Štúdia spoločnosti Amerisleep sa zamerala na to, koľko baktérií sa nahromadí za pár dní v prestieradlách. Ľudia „stratia“ každú noc okolo 15 miliónov kožných buniek, čo samo o sebe znamená, že v prikrývke sa môže nachádzať po týždni neopratia viac ako 5 000 000 druhov choroboplodných zárodkov. Keď zostaneme robiť z postele, toto číslo môže byť dvojnásobné a podľa záverov štúdie sa tak „masívne zvyšujú zdravotné riziká“.

Vedci požiadali dobrovoľníkov, aby si po dobu štyroch týždňov líhali večer do postele bez umytia. Zistili, že už po jednom týždni bolo v posteľnej bielizni viac baktérií, ako by ste našli na toaletnom sedadle – v skutočnosti to bolo o 17-krát viac.

Keď to inak nejde...

Ak bezpodmienečne potrebujete z postele pracovať, je dôležité pravidelne a častejšie prať posteľnú bielizeň. Aspoň ráno paplóny vždy ponatriasajte, aby ste ich a rovnako aj plachtu zbavili vlhkosti. V ideálnom prípade by ste sa však mali pokúsiť vytvoriť priestor na prácu, ktorý by bol od priestoru určeného na spánok a relaxáciu oddelený.

Ideálne pracovné miesto = svetlé miesto

„Najlepšie pracovné miesto sa vyznačuje dostatkom denného svetla – slnečné svetlo posilňuje náladu, takže ak pracujete pri okne, môže to pomôcť udržať hladinu energie na vysokej úrovni,“ vysvetľuje Bostocková. „Vystavenie sa prirodzenému svetlu počas dňa, najmä ráno, tiež pomáha úplne prebudiť telo, takže v noci je pripravené na spánok. Jedna štúdia zistila, že zamestnanci, ktorí sedeli pri okne, spali v noci o 46 minút dlhšie ako tí, ktorí pracovali ďalej od okna a nemali tam toľko slnečného svitu,“ dodala. 

Ani pohovka v obývačke nie je tým najlepším nápadom na prácu. Dobré miesto je také, kde môžete sedieť alebo stáť pri stole, aby bol váš chrbát rovný a aby ste mali vhodnú podporu pre notebook. Aj keď máte akokoľvek obmedzený priestor, hlavne sa snažte oddeliť prácu a odpočinok. 

„A verte mi, stojí to za to vymeniť pyžamové nohavice – aj keď ich nahradíte rozťahanými teplákmi,“ dodala odborníčka.

Fotogaléria


Tagy:
posteľ práca choroba koronavírus

2020-04-20 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia