Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odvrátená stránka zvýšenej hygieny rúk: TIPY, ako odstrániť jeden z najčastejších problémov

Zobraziť galériu (3)

Dôkladné umývanie rúk niekoľkokrát za deň vás ochráni pred koronavírusom, no zároveň ich môže veľmi vysušiť. Pokožka je suchá, popraskaná, môžu sa tvoriť malé ranky, ktoré sú živnou pôdou pre množenie baktérií. Ako si udržať ruky čisté a zároveň hydratované?

Keďže po celom svete zúri koronavírus Covid -19, odporúčania odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sú jasné. Ak chcete ostať zdraví, treba si poriadne umývať ruky. 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS sa môže ukázať aj na očiach: Tento znak prezradí nákazu!

„Či už ide o rýchlo rastúcu koronavírusovú pandémiu alebo len o bežné prechladnutie, umývanie rúk je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zabrániť prenosu infekcií,“ uviedol profesor dermatológie na Zdravotníckej fakulte George Washingtona Adam Friedman.

Ako dodal, problém môže nastať vtedy, keď je pokožka rúk príliš vysušená a vznikajú na nej ranky, cez ktoré môžu baktérie prenikať do tela. Aby ste predišli prípadným problémom, držte sa týchto 7 dermatologických rád podľa healthline.com a vaše ruky budú nielen čisté, ale aj hydratované a hebké.

1. Ruky si umývajte vo vlažnej vode

„Aby boli vaše ruky čisté, mali by ste ich umývať mydlom minimálne 20 sekúnd,“ uviedla riaditeľka detskej dermatológie a lôžkovej dermatológie vo Všeobecnej nemocnici v Massachusetts Daniela Kroshinsky. Ako dodala, zabudnúť by ste nemali ani na miesta medzi prstami, nechty a na zápästia. „Ruky umývajte radšej vo vlažnej ako v horúcej vode,“ zdôraznila. 

Podľa nej horúca voda nemá vplyv na to, či budú ruky naozaj čisté, len ich zbytočne vysuší.

Odvrátená stránka zvýšenej hygieny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Dajte prednosť mydlu, ktoré zvlhčuje

Niektoré mydlá síce ruky zbavia nečistôt, ale môžu ich vysušiť natoľko, že pokožka popraská. Špecialistka na pleť a zakladateľka londýnskeho Premier Laser and Skin Clinics Lucy Xu radí, aby ste dali prednosť zvlhčujúcim mydlám.

„Používajte mydlá s krémovou konzistenciou s prísadami ako je glycerín a lanolín,“ konštatovala Xu. 

Ako dodala, pri umývaní rúk by ste nemali byť príliš agresívni, aby ste pokožku zbytočne nedráždili.

3. Nezabúdajte na krém na ruky

Voda dokáže ruky poriadne vysušiť. Vyplaví sa z najhlbších vrstiev pokožky a vzápätí sa vyparí do vzduchu. Výsledkom je ešte suchšia pokožka. 

"Aby ste tomu zabránili, nezabudnite si ruky po ich umytí nakrémovať, stačí aj tenká vrstva,“ uviedla odborníčka na starostlivosť o pleť a estetička Renée Rouleau. 

Odvrátená stránka zvýšenej hygieny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Krémy na ruky pomáhajú obnoviť funkciu epidermy, poskytujú ochranný film a upokojujú pokožku. Mali by ste ich použiť po každom umytí rúk a kedykoľvek máte pocit, že sú suché.

4. Používajte rukavice

Keď už máte ruky suché, skúste tento trik dermatológov.

„Umyte si ruky, nakrémujte ich, dajte si rukavice a nechajte krém pôsobiť hodinu až dve,“ uviedla Xu. 

Vlhkosť sa dostane všade tam, kam má a vaše ruky budú vláčne. Ak máte pokožku na rukách príliš popraskanú to isté môžete spraviť, ale pred tým, než pôjdete do postele. Rukavice si dáte dole až ráno. 

„Nechajte tak krém pôsobiť celú noc. Ráno budú ruky hydratované a jemné,“ uviedla Xu.

5. Kúpte si vazelínu

Ak trpíte kožnými chorobami, ako je ekzém alebo psoriáza, a zistíte, že vaša suchá pokožka je ešte viac suchšia a popraskaná v dôsledku častého umývania rúk, je čas na vazelínu. 

„Tá pokožku upokojí a ochráni pred ďalším poškodením,“ tvrdí špecialistka na pleť Xu.

6. Občas používajte dezinfekčný gél

Máte ruky vysušené z nekonečného umývania mydlom? Používajte dezinfekčný gél. 

„Dezinfekcia na ruky je spôsob, ako obmedziť umývanie rúk, kým sa pokožka nezotaví,“ uviedla Xu. 

Dodala však, že pred tým než idete jesť, pred a po použití toalety by ste si predsa len mali umyť ruky. Umývanie rúk vodou a mydlom úplne dezinfekčný gél nedokáže nahradiť. 

7. Používajte papierové utierky

Pri sušení rúk dajte prednosť papierovým utierkam. Ruky nedrhnite, len jemne priložte papier, ktorý  prebytočnú vodu vysaje. Ak používate klasické uteráky, každý člen rodiny by mal mať vlastný a každé tri dni by ste ich mali meniť. Navyše, uterákom si mnohí zvyknú ruky príliš silno drhnúť, čo im neprospieva. 

Viac o téme: RukyHygienaPrevenciaHydratáciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9