Pokúša sa o vás nejaký VÍRUS? 6 spôsobov, ako si odmerať teplotu bez použitia teplomera!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-23 12:15:00

V tomto období mnohí častejšie siahajú po teplomery. Strach z nákazy novým koronavírusom je silnejší, preto nechcú nechať nič na náhodu. Čo však robiť v prípade, ak nemáte teplomer? Ako zistiť, či vaše telo nebojuje so zápalom?

Zvýšená telesná teplota je teplota nad 37 stupňov Celzia. O horúčke zase možno hovoriť, ak si nameriate viac ako 38 stupňov Celzia. Mierne zvýšenú teplotu podľa lekárov netreba znižovať, keďže telo si s ňou poradí samé. Iné je to však v prípade, ak je číslo na teplomere vyššie. 

Čítajte tiež: Kráska a zázrak na imunitu v jednom: Táto BYLINKA poskytne telu ochranný štít pred chorobami!

"Horúčka je spôsob, ako naše telo bojuje proti infekciám," hovorí Rebecca Leeová, registrovaná zdravotná sestra, ako sa píše na bustle.com. Zistenie, či máte horúčku, môže byť zložitejšie obzvlášť vtedy, ak nemáte po ruke teplomer. Existuje však niekoľko ukazovateľov, ktoré naznačia zvýšenú teplotu. Hoci výsledky takéhoto merania nie sú stopercentné, môžu rozhodnúť o tom, ako veľmi je váš stav vážny. 

Šesť spôsobov, ako zistiť, či máte horúčku:

1. Použite chrbát ruky

Ak si myslíte, že máte horúčku, požiadajte niekoho, aby sa dotkol vášho čela. Pozor, nie dlaňou, ale chrbtom ruky!

„Najbežnejším spôsobom, ako skontrolovať, či má niekto horúčku bez použitia teplomeru, je dať ruku na čelo alebo krk,“ hovorí Leeová. „Nemala by sa však použiť dlaň, pretože táto časť ruky nie je tak citlivá na zmeny teploty ako zadná strana.“

Ako ďalej dodala Dr. Ehsan Aliová, MD, práve dotyk prezradí veľa o telesnej teplote. Ak ste chorý, čelo budete mať výrazne teplejšie. Medzi ďalšie príznaky patrí tiež začervenanie tváre. Taktiež extrémna únava môže byť znakom horúčky. 

2. Sledujte svoje líca

Stačí pohľad do zrkadla a dozviete sa pravdu! 

„Ďalším spôsobom, ako skontrolovať, či má niekto horúčku, je zistiť, či sa jeho pokožka (najmä líca) javí červenšia ako obvykle. Horúčka môže zapríčiniť začervenanie líc,“ hovorí Lee.

Ak si to všimnete, môže to byť z toho dôvodu, že vaše telo je práve v bojovom režime. Snaží sa bojovať proti zvýšenej teplote. Ak chcete tento príznak zmierniť, pomôže vám studený obklad. 

3. Pozrite sa na svoj moč

Horúčka môže spôsobiť dehydratáciu. Je dosť pravdepodobné, že si neuvedomíte, koľko vody ste vypili, zatiaľ čo ležíte v posteli.

 „Ak máte teplotu, je dôležité piť veľa tekutín. Zvýšená teplota zvyšuje metabolizmus a môžete sa rýchlo dehydratovať,“ upozorňuje Dr. Celine Thumová, MD, vedúca lekárskeho tímu v ParaDocs Worldwide, Inc.

Všímajte si farbu svojho moču. Znamením, že ste vypili veľmi málo vody, je menej časté močenie a tmavožltá farba moču. Ak je bledožltý, prijali ste dostatok tekutín. Horúčka môže spôsobiť sucho v ústach a tým aj smäd. 

4. Opýtajte sa iných, či im je tiež tak teplo ako vám

Jediná otázka, položená inému človeku v domácnosti, vám taktiež môže pomôcť odhaliť, či nemáte teplotu bez toho, aby ste použili teplomer. Nebojte sa ho opýtať, ako sa cíti a či mu nie je teplo alebo zima tak, ako vám. Pri zmene telesnej teploty hrozí, že budete cítiť chvenie a zimnicu. To sa však môže striedať s návalmi tepla a potením. 

5. Prejdite sa po schodoch

Kvôli horúčke sa budete cítiť slabo a každodenné činnosti sa vám odrazu budú zdať veľmi ťažko zvládnuteľné. Skúste ísť po schodoch alebo sa prejdite okolo domu. Ihneď zistíte, či je za vaším vyčerpaním len obyčajná chrípka alebo máte vysoké horúčky. Celková únava a letargia sú dva klasické príznaky horúčky. 

6. Všímajte si bolesti

Bolesti hlavy a tela sú potenciálnymi príznakmi horúčky. Ak cítite nepríjemnú bolesť po celom tele, pritom nemáte žiadne zranenie a trápi vás únava a pot, môžete mať teplotu. 

Fotogaléria


Tagy:
meranie teplomer zdravie prevencia horúčka

2020-03-23 12:15:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia