Čo z vašej domácnosti môže pôsobiť ako dezinfekcia? ZABIJAK vírusov a baktérií bez chémie!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-22 14:00:00

Hľadáte lacnú a netoxickú alternatívu klasických čistiacich prostriedkov? Veľa ľudí prisahá na ocot. Ide o lacný dezinfekčný prípravok, ktorý neobsahuje chemické látky. Mnohé domácnosti ho využívajú už dlhé roky. Zabije však skutočne obyčajný ocot baktérie v kuchyni alebo kúpeľni?

Vyzerá to tak, že áno! Hoci ocot nie je tak účinný ako komerčné čistiace prostriedky, stále ide o užitočný dezinfekčný prostriedok v domácnosti, ako sa píše na abc.net.au.

Čítajte tiež: Najúčinnejšie jedlá s ANTIVÍRUSOVÝMI účinkami: Nakopnú imunitu a infekcie vyženú z tela von

Zabije vírus chrípky

Ocot obsahuje približne 6% kyseliny octovej. Tá ničí baktérie a vírusy chemickou zmenou proteínov a tukov, resp. zabíja ich bunkové štruktúry. Keď americkí vedci testovali komerčné čistiace prostriedky oproti alternatívam, ako je ocot a hydrogénuhličitan sodný, zistili, že ocot zabil celý rad domácich patogénov! 

Veda taktiež hovorí, že ocot zabije vírus chrípky. V rámci výskumu zameraného na prípravu pandémie chrípky britskí vedci zistili, že sladový ocot môže vírus chrípky rýchlo zneaktívniť. Navyše, americkí vedci z Albert Einstein College of Medicine zistili, že ocot účinne zabil Mycobacterium tuberculosis (TB) - baktérie, ktoré spôsobujú tuberkulózu - po 30 minútach vystavenia šesťpercentnému roztoku kyseliny octovej.

Profesor Peter Collignon, lekár infekčných chorôb na lekárskej fakulte austrálskej národnej univerzity, hovorí: „TB je baktéria, ktorú ťažko zabiť, takže skutočnosť, že proti nej pôsobí, znamená, že väčšina ďalších baktérií bude pravdepodobne usmrtená aj obyčajným octom."

V skutočnosti by mohol byť dokonca účinným a ekonomickým riešením pre laboratóriá a nemocnice v krajinách s nedostatkom zdrojov.

Stačí mydlová voda

Pokiaľ ide o čistenie domu, je to úplne jednoduché. Podľa profesora Collignona sa treba sústrediť skôr na čistenie horúcou mydlovou vodou, než na dezinfekciu povrchov od baktérií.

„Najprv musíte vyčistiť povrch, a to zvyčajne stačí. Potom sa musíte opýtať samých seba, či je vôbec potrebné dezinfikovať daný povrch,“ hovorí a dodáva, že samotný akt drhnutia a čistenia odstráni určité druhy baktérií.  

Ako ďalej odborník uviedol, dezinfekčné prostriedky fungujú tak, že v priebehu 10 minút zabijú 99 percent baktérií. To znamená, že ak by bolo prítomných 1 000 000 baktérií a vírusov, potom by zostalo ešte 10 000. Ak ste najskôr povrch vyčistili napr. mydlovou vodou, už len týmto základným čistením by ste mohli znížiť počet prítomných baktérií na približne 1000. V skutočnosti chemikálie používame nadmerne. Používame 1000 jednotiek a výhody sú okrajové, pritom stačí jedna. 

Ako vyčistiť domácnosť?

Podľa Collignona je dôležité si položiť otázku, čo chcete dosiahnuť. Chcete povrch iba vyčistiť alebo potrebujete ho aj dôkladnejšie vydezinfikovať? Ak vám ide len o čistenie, vo všeobecnosti stačí horúca mydlová voda. Chcete dezinfikovať? Vyčistite daný povrch a následne ho vydezinfikujte menej toxickým a biologicky najrozložiteľnejším produktom, ktorý odvedie svoju prácu. Pokiaľ ide o dezinfekčné prostriedky, ocot a alkohol sú najmenej toxické a biologicky odbúrateľné. Ak chcete použiť radšej klasický prípravok z obchodu, uistite sa, že vám nepoškodí povrch, keďže niektoré sú veľmi agresívne. Napríklad ocot je kyselina, takže nemusí byť vhodný na všetky povrchy. Navyše, mnohých by mohol odradiť jeho zápach. 

Rady ohľadom používanie dezinfekčným prostriedkov v domácnosti môžu byť rôzne a môžu sa vzťahovať i na to, či je niekto doma s oslabeným imunitným systémom alebo má otvorené rany. Treba prihliadať aj na to. 

Fotogaléria


Tagy:
choroba vírus prevencia ocot dezinfekcia koronavírus

2020-10-22 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia