Ekologická alternatíva plastových fliaš ako omyl? Od bezpečnosti majú ďaleko!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-02 12:30:00

Po tom, čo vyšlo najavo, že hrozia zdravotné následky z používania BPA plastových fliaš a iných obalov, sa prešlo na BPA Free či BPS obaly. Údajne neškodia zdraviu a sú vhodnou, až dokonca lepšou alternatívou. Podľa vedcov však ide len o nezmysel!

Používanie plastových výrobkov bez obsahu BPA by mohlo byť rovnako škodlivé pre ľudské zdravie ako výrobky s touto kontroverznou chemikáliou. Naznačujú to vedci v novej štúdii, ktorú viedla University of Missouri. Výskum s názvom „Poruchy myšej placenty bisfenolom A a bisfenolom S a potenciálne účinky na mozog placenty“ bola uverejnená v časopise Progress of the National Academy of Sciences

Čítajte tiež: Neviditeľné spomaľovače metabolizmu: Tieto každodenné veci vás okrádajú o postavu!

Vplyv na placentu

Po celé desaťročia vedci intenzívne študovali BPA na zvieracích modeloch. Výsledky boli jasné. Zistilo sa, že chemická látka zohráva úlohu pri potrate, komplikáciách s placentami a pri rôznych negatívnych zdravotných následkoch, ktoré môžu nastať po narodení dieťaťa. 

Keďže tieto nepriaznivé účinky na zdravie sa stali všeobecne známymi, mnohé spoločnosti sa rozhodli používať alternatívne chemikálie pri výrobe plastových výrobkov - fliaš na vodu a nádob na potraviny. Majú označenie ako „BPA-free“ alebo „Bez BPA“. Vedkyňa Cheryl Rosenfeldová však varuje pred týmito chemickými alternatívami, ako bisfenol S (BPS), ktoré sa prezentujú ako látky, bezpečné pre ľudí. 

V štúdii sa Rosenfeldová a jej kolegovia zamerali na skúmanie účinkov BPS na placentu u myší. Odborníčka povedala, že placenta slúži ako záznam toho, čomu nenarodené dieťa čelí, keď je ešte v bruchu. Placenta tiež môže prenášať všetko, čo sa dostane do krvi matky. Príkladom sú škodlivé chemikálie, ktoré môžu určitým spôsobom vplývať na nenarodené dieťa. 

Syntetické chemikálie, ako je BPS, môžu prenikať cez materskú placentu, takže všetko, čo cirkuluje v krvi matky, sa dá ľahko preniesť na vyvíjajúce sa dieťa,“ uviedla Rosenfeldová, profesorka biomedicínskych vied. „Tento myšací model je najlepším modelom. Teraz musíme simulovať možné účinky BPS počas tehotenstva u ľudí, pretože placenta má podobnú štruktúru, ako u myší, tak u ľudí.“

Hrozia dlhodobé zdravotné následky

Rosenfeldová dodáva, že placenta slúži ako primárny zdroj serotonínu pre vývoj mozgu plodu u myší aj u ľudí. Serotonín, hoci sa bežne spája s pocitom šťastia, je prírodná chemická látka, ktorá môže ovplyvniť funkcie človeka vrátane jeho emócií a fyzických aktivít, ako je spánok, jedenie a trávenie jedla.

Placenta reaguje na prírodné i syntetické chemikálie. Tie syntetické telo nesprávne interpretuje ako prírodné, no nemá schopnosť zmierniť škodlivé účinky takýchto priemyselných chemikálií,“ uviedla Rosenfeldová. „Dôležitejšie je, že tieto chemikálie majú schopnosť znižovať produkciu serotonínu v placente. Nižšie hladiny serotonínu môžu ohroziť vývoj mozgu plodu, pretože v tomto kritickom období vývoja sa mozog spolieha na placentu pri produkcii serotonínu. Vývinová expozícia BPA alebo dokonca jej náhrada BPS, môže viesť k dlhodobým zdravotným následkom.“

Fotogaléria


Tagy:
dieťa zdravie chemikálie plastové fľaše tehotenstvo

2020-03-02 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia