Neviditeľné spomaľovače metabolizmu: Tieto každodenné veci vás okrádajú o postavu!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-01 06:00:00

Keď náš metabolizmus pracuje na plné obrátky, spaľujeme kalórie rýchlejšie a chudnutie ide ako po masle. Je tu však prekážka, ktorá znemožňuje fungovať telu tak, ako by malo. Dostávame sa s nimi do kontaktu denno denne, pritom ani nevieme, ako nám škodia!

Spôsobujú prírastok hmotnosti

Chemikálie nachádzajúce sa v obaloch, do ktorých sa balia jedlá rýchleho občerstvenia a veľké množstvo ďalších spotrebných výrobkov by mohli spôsobiť prírastok hmotnosti narušením metabolizmu. Taký sa to hlavne žien, ako tvrdí nový výskum.

Čítajte tiež: Nevinný signál počas spánku, ktorým telo kričí o pomoc: Varovný náznak tohto typu rakoviny!

Na vine sú tzv. perfluoralkylové látky (PFAS), ktoré sa používajú na výrobu obalov na potraviny, vrátane obalov na chlieb, mikrovlnných obalov na popcorn a tvrdých obalov, ktoré sa používajú na rôzne krabice. Tieto látky však môžu preniknúť do potravín alebo dokonca z oblečenia na telo a dostanú sa až do krvného obehu, ako sa uvádza na dailymail.co.uk!

Štúdia vedená Harvardovou školou verejného zdravia, ktorá sledovala dva roky 621 účastníkov, ukázala, že existuje jasné prepojenie medzi vysokými hladinami PFAS v krvi a nižšou rýchlosťou metabolizmu v pokoji. Vedúci výskumník Qi Sun varuje, že každá osoba v USA má pravdepodobne zistiteľnú hladinu PFAS v krvi.

Spomínané látky pochádzajú z nehrdzavejúcich nádob až po koberec, ktorý bol upravený tak, aby bol odolný proti škvrnám od vonkajšieho nepremokavého oblečenia. Ďalším novoobjaveným zdrojom PFAS je pitná voda v blízkosti priemyselných lokalít!

"Táto štúdia je prvou, ktorá sa priamo zamerala na to, ako PFAS ovplyvňujú fungovanie tela u ľudí," povedal Sun. "Zistilo sa jasné prepojenie medzi vystavením sa chemikáliám a pomalším metabolizmom."

Vplývajú na obezitu

Ľudia s pomalším metabolizmom spaľujú menej kalórií počas bežných každodenných činností a taktiež si musia strážiť príjem kalórií, aby sa vyhli nadváhe. Je množstvo výskumov o tom, ako sú chemikálie spojené s nadmerným prírastkom hmotnosti a obezitou u zvierat, na druhej strane je veľmi málo údajov, ktoré by súviseli s ľuďmi.

"Po prvýkrát naše zistenia odhalili novú cestu, ktorou by PFAS mohol zasahovať do regulácie ľudskej telesnej hmotnosti, a tým prispieť k epidémiám obezity," povedal vedúci výskumník.

Vedci spolu s kolegami z Louisianskej štátnej univerzity a Tulane University analyzovali údaje od 621 pacientov s nadváhou a obezitouŠtúdia testovala vplyv zdravej stravy na stratu hmotnosti v priebehu dvoch rokov. Výskumníci zisťovali možnú súvislosť medzi množstvom PFAS v krvi účastníkov na začiatku štúdie a ich stratu hmotnosti alebo naopak, priberanie, v priebehu času. Počas prvých šiestich mesiacov štúdie účastníci stratili v priemere 14 libier, ale v priebehu nasledujúcich 18 mesiacov pribrali šesť libier.

Tí, ktorí najviac pribrali, mali tiež najvyššiu koncentráciu PFAS v krvi, pričom u žien bola najsilnejšia! V priemere ženy, ktoré mali najvyššie hladiny PFAS v krvi, opäť získali približne 4 až 5 libier telesnej hmotnosti ako ostatné ženy. PFAS sa spájajú s rakovinou, poruchami hormónov, imunitnou dysfunkciou, vysokým cholesterolom a obezitou.

"Zvyčajne sa zamýšľame nad PFAS z hľadiska zriedkavých zdravotných problémov, ako je rakovina, ale zdá sa, že zohrávajú tiež úlohu pri obezite, čo je hlavný zdravotný problém, ktorým čelia milióny ľudí na celom svete," uviedol Philippe Grandjean z Harvardu. "Zistenia naznačujú, že zabránenie alebo zníženie expozície PFAS môže pomôcť ľuďom udržať stabilnú telesnú hmotnosť potom, čo úspešne stratia hmotnosť, najmä u žien."

Sun uviedol, že najlepším spôsobom, ako sa ľudia vyhnúť negatívnym účinkom PFAS, je vyhnúť sa výrobkom, ktoré obsahujú tieto látky. Ako povedal, hoci nie je veľký počet výskumov o vplyve PFAS na zdravie, ľudia majú dôvod na obavy.

"Stále zhromažďujeme výskum na ilustráciu zdravotných účinkov," povedal. "Na základe toho, čo vieme, myslím, že ľudia by sa mali obávať  vystavenia PFAS a následkom."

Fotogaléria


Tagy:
potraviny metabolizmus obaly

2020-03-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia