Nečakaný PRÍZNAK, že sa o vás pokúša INFARKT: Stačí jediný pohľad na NECHTY!

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-28 16:00:00

Srdcové príhody sa neraz prejavia veľmi dramaticky, sú náhle a také prudké, že človek v priebehu pár sekúnd padá na zem. Častejšie však začínajú nevýraznými nevoľnosťami a ľudia zbytočne dlho vyčkávajú, než vyhľadajú lekársku pomoc.

Nová štúdia odhalila, že blížiaci sa infarkt môže naznačovať jeden zreteľný príznak na nechtoch.

Srdcový infarkt je veľmi nebezpečný. Nie je veľa ochorení, pri ktorých vnímanie včasných varovných príznakov môže zachrániť život. Experti radia, čo by sme si mali všímať, píše portál medicaldaily.com

Čítajte tiež: Popoludňajšia aktivita ako riziko: Obľúbený zvyk v skutočnosti zvyšuje krvný tlak!

K infarktu zvyčajne prichádza následkom obmedzenia toku do srdcového svalu. To vedie k tomu, že srdce stráca hladinu živín a kyslíka, ktoré potrebuje, aby správne fungovalo. Najbežnejším spúšťačom infarktu je koronárne ochorenie srdca (ischemická choroba srdca). Existujú rôzne dôvody, prečo k infarktu dôjde. Mnohí odborníci predpokladajú, že najčastejšie je to pre porušenie vnútornej výstelky ciev, tzv. endotelu, následkom čoho tuky, cholesterol a iné látky v krvi postupne vytvoria v cievach prekážku, a tak sa obmedzí prietok krvi.

Všímajte si nechty

I keď niekedy prichádza infarkt bez akýchkoľvek varovných príznakov, vo väčšine prípadov sa prejavia, no my im nevenujeme dostatočnú pozornosť. Jedným z varovaní môže byť pohľad na nechty. Podľa niekoľkých štúdií, ak si objavíte pod jedným či viacerými nechtami červenú alebo fialovú čiarku, je pravdepodobné, že trpíte koronárnou chorobu srdca, ktorá je spúšťačom infarktu. 

Odborníci odporúčajú, aby ste čo najskôr navštívili lekára, ktorý vám urobí vyšetrenia a diagnózu buď potvrdí alebo vás uistí, že vaše srdce choré nie je. Okrem červených alebo fialových čiar pod nechtami sú ďalším príznakom možného ochorenia srdca nechty zakrivené smerom nadol, ako aj opuchnuté prsty.  

Bežné príznaky infarktu

Najbežnejším príznakom infarktu, ktorý je už v akútnej fáze, je bolesť na hrudníku. Ak trvá viac ako 5 minút, prípadne vystreľuje do ramena, lopatky, krku, dolnej čeľuste alebo nadbruška, neváhajte a volajte lekársku pomoc na telefónnom čísle 112 alebo 155. Infarktu môže predchádzať aj bolesť žalúdka (akoby ho niečo zvieralo), zvracanie, zmena farby pokožky a pier, ktoré sú úplne bledé, až do modra, závraty, zrýchlený krátky dych, studený pot, veľká nervozita, strach.

Fotogaléria


Tagy:
srdce nechty prevencia choroby príznaky

2021-02-28 16:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia