Popoludňajšia aktivita ako riziko: Obľúbený zvyk v skutočnosti zvyšuje krvný tlak!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-24 06:00:00

Kto by to bol povedal, že by taká pokojná aktivita mohla vplývať na krvný tlak. Pre mnohých ide o každodenný zvyk, pritom ani netušia, že sa môže časom podpísať na ich zdraví. Pozrite sa na prekvapivý rizikový faktor spojený s vysokým krvným tlakom!

Ak sa dobre naobedujete, čo nasleduje potom? Mnohí by odpovedali jednoznačne. Po dobrom obede a najedenom brušku si doprajú šlofíka a krátky odpočinok. Táto, na prvý pohľad, nevinná aktivita však nepriaznivo vplýva na krvný tlak, ako sa uvádza na express.co.uk!

Čítajte tiež: Vzrušenie plné rizika alebo rozkoš? Pravda ukrytá za sexom počas menštruácie!

Čo má na svedomí popoludňajšie zdriemnutie?

Ak sa vysoký krvný tlak nelieči, môže spôsobiť doslova katastrofu. Výsledkom môže byť závažné ochorenie srdca. Najväčším problémom je fakt, že krvný tlak má tendenciu stúpať bez viditeľných príznakov. Zdanlivo neškodné činnosti, ako je napríklad konzumácia určitých potravín, môžu spôsobiť zvýšenie krvného tlaku bez akýchkoľvek vonkajších zmien. Nový výskum zistil šokujúci rizikový faktor spojený s vysokým krvným tlakom, o ktorom by to nikto nepovedal.

Výskum publikovaný vo vedeckom časopise Heart and Lung našiel silné spojenie medzi popoludňajším zdriemnutím a zvýšeným krvným tlakom. Popoludňajší šlofík je populárnou aktivitou najmä v teplejších krajinách, kde teploty po polnoci stúpajú. Zistilo sa, že ženy stredného veku a staršie, ktoré si zdriemli viac ako 90 minút, mali riziko vysokého krvného tlaku zvýšené o 39 až 54 percent. Štúdia bola zameraná na životný štýl a zdravie u takmer 8000 čínskych dospelých ľudí vo veku nad 45 rokov. 

Vedci pozorovali ľudí, ktorí si nezvykli dávať po obede popoludňajší spánok, tých, ktorí si dopriali šlofíka na 30 minút, ďalej boli tí, ktorí spali 30 až 59 minút, 60 až 89 minút a napokon poslednou skupinou boli ľudia, ktorí spali až 90 minút. Riziko vysokého krvného tlaku bolo najvyššie u žien, ktoré oddychovali popoludní viac ako 90 minút.

„Naše zistenia naznačujú, že medzi popoludňajším zdriemnutím a hypertenziou skutočne existujú významné súvislosti. Predĺženie popoludňajšieho spánku na 90 minút bolo spojené s hypertenziou, najmä u žien a starších dospelých,“ dodali vedci. 

Vedci tiež poznamenali, že dlhé popoludňajšie zdriemnutie môže viesť k narušeniu nočných spánkových schém, ktoré zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku. Navyše, môže spôsobiť roztrieštený spánok, pričom účinnosť spánku bola nižšia u tých, ktorí si dlhším popoludňajším zdriemnutím kompenzovali stratu spánku v nočných hodinách. 

Radšej spánok v noci ako šlofík po obede

Ako dodali odborníci, stačí upraviť popoludňajšie návyky a riziko vysokého krvného tlaku môže byť nižšie. Pozornosť by tomu mali venovať hlavne starší ľudia. Škodlivé účinky nedostatočného spánku v noci sú dobre známe. Podľa Mayo Clinic sa predpokladá, že spánok menej ako šesť hodín za noc by mohol byť spojený so zvýšeným krvným tlakom. Dbajte radšej na dlhý a kvalitný spánok v nočných hodinách než na krátkodobé popoludňajšie zdriemnutie. 

 „Predpokladá sa, že spánok pomáha krvi regulovať stresové hormóny a pomáha nervovému systému zostať zdravým. Časom môže nedostatok spánku poškodiť schopnosť tela regulovať stresové hormóny, čo vedie k vysokému krvnému tlaku," vysvetľuje Mayo Clinic. 

Jedným zo spôsobov liečby vysokého krvného tlaku vyvolaného poruchami spánku je identifikácia a riešenie potenciálnej príčiny. Za nedostatkom spánku, ktorý prispieva k vysokému krvnému tlaku, môže byť obštrukčná spánková apnoe - porucha spánku, pri ktorej sa vám opakovane zastaví dych.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok ochorenie vysoký krvný tlak

2020-02-24 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia