Zázrak s imunitou, ktorá napáda rakovinové bunky: Sila ukrytá v týchto bežných potravinách!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-20 17:00:00

Posilňujú črevné baktérie a taktiež obmedzujú rast nádoru. Takúto silu majú potraviny, ktoré sa bežne nachádzajú v každej domácnosti. Presnejšie ide o prebiotiká, ktoré by sa v budúcnosti mohli použiť ako súčasť doplnkovej liečby rakoviny.

Štúdia na myšiach uverejnená Cell Reports naznačuje, že rast rakoviny môže byť spomalený konzumáciou prebiotických potravín, ako je špargľa a cibuľa. Prebiotiká sú skupinou zlúčenín, ktoré pomáhajú posilňovať rozmanitosť črevných baktérií a nachádzajú sa tiež v cesnaku, póre a banánoch.

Čítajte tiež: Sladký omyl, na ktorý dopláca telo: Toto prírodné sladidlo nie je moc zdravšie ako cukor!

Obmedzili rast nádoru

Vedci kŕmili myši vodou naplnenou prebiotikami a pozorovali, ako hlodavce bojovali proti rakovine kože melanómu, jednej z agresívnych foriem choroby, kvôli jej schopnosti šíriť sa do toľkých orgánov. Výskum ukázal, ako prebiotiká naplnili črevo a tým posilnili imunitný systém.

Vedci tvrdia, že čím viac imunitných buniek útočí na rakovinu, tým viac bola progresia ochorenia obmedzená. Veria, že prebiotiká majú potenciál stať sa špičkovou liečbou rakoviny po tom, ako by sa výskum zrealizoval na ľuďoch. 

Dr Ze'ev Ronai, hlavný autor štúdie, uviedol: „Skoršie štúdie preukázali, že prebiotiká obmedzujú rast nádoru, ale doteraz nebol preukázaný mechanizmus, ktorý by ukázal, ako k tomu dochádza. Naša štúdia prvýkrát ukazuje, že prebiotiká obmedzujú rast rakoviny zvýšením protinádorovej imunity.“

Prebiotický inulín a protinádorová imunita

Zloženie našej črevnej mikrobioty je čiastočne ovplyvnené našimi génmi, ale môžu mať na tom podiel aj faktory životného štýlu, ako je napr. naša strava. Probiotiká, ktoré sú živými mikroorganizmami, môžu prospieť nášmu zdraviu zmenou celkového zloženia mikrobioty. Nachádzajú sa v rôznych prírodných zdrojoch potravín, najmä vo fermentovaných potravinách, ako je kefír. Na druhej strane prebiotiká sú „potravou“ pre probiotiká v čreve. Nejedná sa o živé organizmy, ale pomáhajú probiotikám stimulovať rast rôznych populácií čriev.

Vedci z Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute v Kalifornii analyzovali prebiotický inulín. Inulín je vlákno nachádzajúce sa v rastlinách ako špargľa, cibuľa, čakanka a artičoky. Vedci sa pustili do série štúdií, ktoré zahŕňali kŕmenie zdravých myší inulínom v ich strave. Potom do myší transplantovali bunky rakoviny melanómu, aby zistili účinok prebiotika.

Tím zistil, že sa zmenila populácia baktérií v gastrointestinálnom trakte, nazývaná črevná mikrobiota. Toto bolo poháňané inulínom. Protinádorová imunita sa rozbehla a biele krvinky infiltrovali nádorové. To naznačuje, že prebiotiká zvyšujú schopnosť imunitného systému napadnúť rakovinu. Výsledkom bolo spomalenie rastu melanómu - najbežnejšieho typu rakoviny kože.

Účinný aj pri iných druhoch rakoviny

Vedci sa však chceli pozrieť na iné druhy rakoviny, ako je melanóm. Zistili, že rast buniek rakoviny hrubého čreva bol tiež inhibovaný inulínovým kŕmením.

Spoluautor Dr. Scott Peterson, profesor mikroprostredia a onkologickej imunológie, uviedol: „Prebiotiká predstavujú účinný nástroj na reštrukturalizáciu črevných mikrobiómov a identifikáciu baktérií, ktoré prispievajú k protirakovinovej imunite. Vedecký pokrok, ktorý tu robíme, nás približuje k myšlienke implementácie prebiotík v najmodernejších liečebných postupoch pri liečbe rakoviny.

Vplyv inulínu na inhibítory MEK

Zistenia boli u myší s mutáciami NRAS, ktoré sa našli u približne 20 percent pacientov s melanómom. Melanóm mutácie NRAS má horšie výsledky a nádory sa často stávajú rezistentnými na lieky, nazývané inhibítory MEK. Štúdia zistila, že myši nesúce melanóm mutantu NRAS, ktoré dostali inulín, boli schopné oneskoriť vývoj rezistencie na liečbu inhibítorom MEK.

Jennifer Wargo, profesorka na University of Texas v Andersovom onkologickom stredisku, uviedla: „Imunoterapie a cielené liečby, ako sú inhibítory MEK, pomáhajú ľuďom s melanómom, ale nie každému. Zatiaľ čo niektorí pacienti reagujú na liečbu, iní nie. Okrem toho sa u mnohých pacientov vyvinie rezistencia na liečbu, ktorá vyžaduje alternatívne kombinácie liekov. Manipulácia mikrobiómu s prebiotikami môže byť užitočným doplnkom súčasných liečebných režimov a dnešné zistenia by sa mali ďalej testovať na nezávislých modeloch a systémoch.“

Potrebné sú ďalšie štúdie

Profesor Ronai varoval, že tieto zistenia si vyžadujú oveľa viac štúdií, než sa zváži akékoľvek hodnotenie u ľudí s rakovinou.

Naše zistenia sú krokom vpred v chápaní toho, ako určité prebiotiká ovplyvňujú rast nádoru, ale ani zďaleka ich nepoužívame na ľudí. Budúce štúdie sa musia vykonať na zložitejších zvieracích modeloch rôzneho genetického pôvodu a veku, aby sme sa zaoberali komplexnou povahou ľudských nádorov a aby sme mohli zvážiť vyhodnotenie týchto prebiotík u ľudí.“

Fotogaléria


Tagy:
potraviny črevo probiotiká prebiotiká

2020-02-20 17:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia