Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Číslo, ktoré by sa nemalo prekročiť: Toľkoto sexuálnych partnerov dramaticky zvyšuje riziko choroby!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina si pri hľadaní svojej ideálnej polovičky prejde obdobím, kedy sa intímne stýka s viacerými osobami opačného pohlavia. Keď to nevyjde s jedným, skúšajú to s druhým. Spálňou tak prejde viacero sexuálnych partnerov. Aký počet už môže prezradiť vyššiu pravdepodobnosť nebezpečného ochorenia?

Nie každý má to šťastie, že hneď natrafí na toho pravého. Niekedy ho nenájde ani na druhý, či tretíkrát. Čím viac partnerov vystriedate, tým je riziko vyššie, ako sa uvádza na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Berte goji s rezervou: Prečo by sme mali byť opatrní s konzumáciou plodov!

Viac partnerov, väčšie riziko

Vedci z Anglie Ruskin University zistili, že ženy, ktoré počas života spali s desať alebo viac milencami, mali až o 91 percent vyššiu pravdepodobnosť diagnostiky rakoviny. U mužov to bolo 69 percent. Najčastejšou príčinou je HPV vírus, ktorý spôsobuje rakovinu krčka maternice, prostaty a ústnej dutiny.

 “U mužov i žien bol vyšší počet sexuálnych partnerov spojený so zvýšeným rizikom rakoviny,” konštatoval doktor Lee Smith pre časopis BMJ Sexual & Reproductive Health. 

Výskumu sa zúčastnilo 5 722 Britov starších ako 50 rokov, z toho bolo 2 537 mužov a 3 185 žien. Okrem toho vedci zistili, že ženy, ktoré mali viac ako 10 sexuálnych partnerov, sú viac náchylné na ochorenia ako je cukrovka a choroby srdca.

Kľúčové faktory

Ako uviedla manažérka informácií o zdraví zo spoločnosti Cancer Research UK Natasha Patonová, ide o zaujímavý výskum, no podľa nej nezohľadňuje dva kľúčové faktory rizika vzniku rakoviny, a to fajčenie a nadváhu. 

Číslo, ktoré by sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Skôr než sa začnete obávať pre počet sexuálnych partnerov, najlepšie, čo urobíte, aby ste predišli vzniku rakoviny je, že prestanete fajčiť, znížite svoju hmotnosť a aj konzumáciu alkoholu,” myslí si Patonová.

Čo je HPV vírus?

Ide o ľudský papillomavírus, ktorý sa prenáša pohlavným stykom. Existujú rôzne typy HPV. Niektoré sa prejavia ako genitálne bradavice, iné môžu spustiť rakovinu. Obvykle však nemá žiadne príznaky, pričom sa môžu prejaviť až po rokoch. Ľudia sa ním môžu nakaziť bez toho, aby o tom vedeli. Šíri sa orálnym, vaginálnym, či análnym pohlavným stykom. Postihuje ženy aj mužov. Môže sa preniesť počas pôrodu z matky na dieťa. Na HPV vírus neexistuje liek, účinné je len očkovanie. Najvhodnejší čas na vakcináciu je po 12. roku života.

Najčastejšie príznaky rakoviny

  • dýchavičnosť
  • nevysvetlené vaginálne krvácanie
  • silné nočné potenie
  • zmena hlasu alebo chrapot
  • pretrvávajúce pálenie záhy alebo poruchy trávenia
  • vredy v ústach alebo jazyku, ktoré sa nehoja
  • pretrvávajúce nadúvanie
  • ťažkosti s prehĺtaním
  • strata chuti do jedla
  • zmeny na prsníkov
  • problémy s močením
  • pretrvávajúci kašeľ
Viac o téme: SexChorobaRakovina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9