Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vážne problémy, ktoré môžu vyzerať ako bolesti zubov: Nenechajte sa zmiasť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Môže existovať veľa dôvodov prečo máme pocit, že nás bolia zuby, no nie vždy sú za tým naozaj tieto problémy. Ukázalo sa, že aj iné choroby sa javia na prvý pohľad ako bolesti zubov, no v skutočnosti signalizujú niečo úplne iné!

Každá bolesť si vyžaduje pozornosť a ak pretrváva alebo sa opakuje, mali by ste navštíviť lekára. Niekedy sa nám môže zdať, že bolesť v ústnej dutine pochádza zo zubov, ale príčina môže byť aj niekde inde. Môže ísť dokonca o vážne dôvody, preto by sme im mali venovať pozornosť, ako uvádza portál brightside.me

Čítajte tiež: Čo sa stane do 24 hodín po tom, ako zjete jednu hlávku pečeného cesnaku?

1. Problémy s čeľusťami

Bolesť v zuboch sa môže objaviť s rozvojom dysfunkcie čeľustno-sánkových kĺbov, ktorá tiež spôsobuje blokujúcu čeľusť. Vyskytujú sa kŕče čeľusťových svalov a pri otvorení úst sa objavujú problémy. Môže k tomu dôjsť z dôvodu premiestnenia disku, ktorý je súčasťou kĺbu.  

2. Sínusitída

Toto ochorenie spôsobuje zápal slizníc jednej alebo viacerých dutín. Maxilárne dutiny môžu byť dôvodom bolesti a tlaku v hornej zadnej časti ústnej dutiny, takže sa nám môže zdať, akoby nás boleli stoličky alebo osmičky. Dôvodom rozvoja tejto choroby môžu byť práve problémy so zubami. 

Vážne problémy, ktoré môžu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Problémy so srdcom

Problémy so srdcom sa niekedy môžu prejaviť v rôznych častiach tela. Prvým je zvyčajne ľavé rameno alebo celá ruka, stáva sa však, že bolesť sa objaví v dolnej čeľusti a zuboch. Môže to byť príznak anginy pectoris, ktorá začína bolesťou na hrudnej kosti, ale môže vyžarovať a vystreľovať aj do ramien, do krku alebo do dolnej strany čeľuste a sánky. Môže ísť o predzvesť srdcového infarktu. Preto, ak máte zdravé zuby, ale cítite v nich bolesť, možno by ste mali navštíviť kardiológa.

4. Sialolitiáza (kamene v slinných žľazách)

Toto ochorenie sa vyvíja v kanáliku jednej alebo viacerých slinných žliaz. Prítomnosť kameňa, keď dosiahne kritickú veľkosť, vedie k zablokovaniu odtoku slín, následkom čoho vzniká bolesť a opuch v oblasti postihnutej slinnej žľazy. Na overenie tejto diagnózy je potrebný röntgen. Príčina tvorby kameňov nie je známa, k ich vzniku dochádza najčastejšie vo veku nad 40 rokov, nie je to však pravidlo.

5. Ochorenie pľúc

I keď sa to na prvý pohľad nezdá, ochorenie pľúc má vplyv na zuby a naopak. Neurčitá bolesť zubov a čeľuste môže byť jedným zo znakov rakoviny pľúc. Liečba tohto onkologického ochorenia v mnohých prípadoch negatívne ovplyvní zdravie ústnej dutiny. Samotná choroba spôsobuje bolesti, keď sa rozširuje do oblasti okolo krku a hlavy.

Viac o téme: ZdravieZubyBolestiPrevenciaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9