Úžasné fakty o srdci, ktoré vás dostanú: Vyrobí za deň energiu, ktorá by stačila na pohon kamióna!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-14 13:00:00

Záležitosti srdca mätú ľudí od nepamäti. Významu lásky sú venované celé sonety a knihy. Vedci zistili, že aj samotné srdce uložené v našej hrudi je rovnako zložité ako láska!

Bez srdca nemôžeme žiť ani milovať. Zistite, čo všetko tento orgán vo veľkosti päste v sebe skrýva a čo všetko dokáže, vrátane toho, ako veľmi prospešný je smiech a ako nám môže zlá správa doslova a do písmena zlomiť srdce!

Čítajte tiež: Používate tento kuchynský olej na varenie? Spúšťa genetické zmeny v mozgu!

Srdce ako symbol lásky

Tento dokonale fungujúci dutý sval naplnený krvou, ktorý váži v priemere 300 gramov, sa stal univerzálnym symbolom lásky. Gréci verili, že srdce je sídlom ducha, Číňania ho spájajú s centrom šťastia a Egypťania si myslia, že zo srdca vznikli emócie a intelekt, ako sa píše na livescience.com. Nikto však presne nepozná pôvod milostnej asociácie spájanej so srdcom. Je možné, že „nálepku lásky“ získalo v meste Kyréna v Lýbyi, v ktorom sa pestovala bájna vzácna rastlina Silphium so semennými strukmi v tvare srdca. Mala liečivé vlastnosti a pravdepodobne sa používala aj ako rastlinná antikoncepcia. Bola tiež silným afrodiziakom.

Zlomené srdce

Bohužiaľ, zlomené srdce môže zapríčiniť mdloby. Štúdie ukázali, že rozchod s blízkym človekom, zrada alebo správa o smrti v rodine môže viesť k zlomenému srdcu v podobe zvýšeného rizika infarktu. Takáto trauma môže spustiť uvoľňovanie stresových hormónov do krvného riečišťa, ktoré dočasne srdce "omráči". Príznaky sa podobajú príznakom infarktu - bolesť na hrudníku a dýchavičnosť - ale tento typ bolestivého srdca sa dá liečiť liekmi a odpočinkom.

Výkonné čerpadlo

Za menej ako minútu dokáže srdce pumpovať krv do každej bunky v tele. Za deň sa stiahne v priemere 100 000-krát a za minútu prečerpá asi 5 litrov krvi. Za deň je to viac ako 7000 litrov. Deň čo deň dokáže vyprodukovať dostatok energie pre pohon kamióna na vzdialenosti cca 32 kilometrov!

Najväčšie srdce

Najväčšie a najťažšie srdce na svete má vráskavec obrovský (modrá veľryba) - váži neuveriteľných 680 kilogramov. Pre porovnanie, mužské srdce váži asi 3,40 gramov a napríklad srdce najväčšieho suchozemského cicavca - slona okolo 16 kilogramov.

Srdcu chutí víno

Nedávny výskum ukázal, že nielen červené, ale aj biele víno sú pre srdce prospešné. Samozrejme, nie dve fľaše denne. Muži si môžu denne pre zdravie dopriať 3 až 4 dcl, dámam by mal stačiť dvojdecový pohár. Vedci prisudzujú výhody pre srdce skôr červenému hroznu, ktorého šupky sú plné antioxidantov, no laboratórne testy na potkanoch ukázali, že dužina bieleho hrozna ukrýva kardioprotektívne zlúčeniny, ktoré konkurujú zlúčeninám nájdeným v červených bobuliach. Tak biele alebo červené? Stačí nasledovať svoje srdce...

Smiech je najlepším lekárom

Výdatný smiech, taký, až vám pri ňom slzy tečú, robí dušu šťastnou. Pri smiechu sa automaticky znižuje svalové napätie, čo pomáha zvládať bolesť. Výskum ukázal, že smiech môže spôsobiť uvoľnenie výstelky stien krvných ciev zvanej endotel, vďaka čomu sa zvýši prietok krvi po dobu až 45 minút potom, ako sa dosmejeme. Ľudia so srdcovými ochoreniami by sa mali snažiť smiať čo najčastejšie, lebo pri smiechu sa zrýchľuje srdcový pulz na 130 pulzov za minútu, čo je podobné cvičeniu. Dokonca sa ukázalo, že 10 minút úprimného smiechu sa vyrovná polhodine strávenej na veslárskom trenažéri.

Veľké srdcia

Niektorí ľudia majú skutočne väčšie srdcia ako ostatní. Zväčšené srdce môže skôr ako znak náklonnosti signalizovať ochorenie srdca. Najbežnejší typ - dilatačná kardiomyopatia sa vyskytuje, keď sa srdcové komory zväčšia. Ak sa choroba nelieči, zväčšené srdce môže viesť k jeho zlyhaniu.

Srdce u zvierat

Štúdie už dávno dokázali, že naši domáci miláčikovia psi a mačky reagujú na emócie. Nedávno k nim vedci pridali aj kone. Zistili, že srdcová frekvencia koňa reaguje na ľudí, ktorí sa ho dotýkajú. Detektor emócií koňa môže jedného dňa nahradiť postupy používané na meranie stresových hormónov u pacienta. 

Srdce ženy

Ženy síce vládnu aj v príjemných záležitostiach srdca, no bohužiaľ aj v tých menej príjemných. Trpia častejšie ako muži kardiovaskulárnymi ochoreniami a priemerne každá druhá na ochorenie srdca a ciev zomiera. Ohrozené sú najmä ženy v menopauze, kedy dochádza k zmene stavby tela, zvyšuje sa obsah telesného tuku na úkor svalovej hmoty a ukladá sa najmä v brušnej oblasti.

Sex ako prevencia

Ak sa neviete donútiť cvičiť, skúste to so sexom! Srdce vám poďakuje. Štúdia s 2 500 mužmi vo veku 49 až 54 rokov zistila, že orgazmus najmenej trikrát týždenne znižuje pravdepodobnosť úmrtia na ischemickú chorobu srdca na polovicu. Okrem toho si pri tejto príjemnej činnosti zároveň aj zacvičíte. Podľa niektorých odhadov môže intenzívny sex zdvojnásobiť srdcový rytmus a spálite pri ňom asi 200 kalórií, čo je ekvivalent svižného 15-minútového behu. Takže pobyt v posteli môže byť presne to, čo vaše srdce potrebuje.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie Valentín

2020-02-14 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia