Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Centimetre môžu prezradiť viac, než si myslíte: Prispievajú k poškodeniu mozgu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na demenciu vplýva nielen zdravý životný štýl, ktorý môže znížiť jej riziko a spomaliť priebeh. Zdá sa, že k nemu patria v prípade mužov aj telesné rozmery. S pribúdajúcimi centimetrami sa zároveň niečo udeje vo ich mozgu!

Najnovšia štúdia naznačuje, že tí muži, ktorí sú vyšší, majú jednu výhodu. Je menej pravdepodobné, že budú trpieť demenciou, ako sa uvádza na portáli elifesciences.org.

Čítajte tiež: Kedy si dať poslednú kávu, aby to bolo bez následkov? Tento čas už neprekračujte!

Vzťah medzi výškou a demenciou

Štúdia v Kodani sledovala vyše 666 000 dánskych mužov. Účastníci boli narodení v rokoch 1939 až 1959 a išlo o vyše 70 000 bratov a 7000 dvojčiat z dánskych národných registrov. U 10 599 mužov sa v neskoršom živote vyvinula demencia. Vedci prišli na to, že presnejšie s každými 6 centimetrami nad priemernou výškou sa riziko znižuje o desať percent. Keď tím bral do úvahy potenciálnu úlohu inteligencie alebo vzdelania, vzťah medzi výškovým a demenčným rizikom sa znížil iba mierne.

Vzťah medzi výškou a demenciou tiež existoval, keď sa pozerali na bratov v rôznych výškach, čo naznačuje, že genetická a rodinná charakteristika sama o sebe nevysvetľuje, prečo majú menší muži väčšie riziko demencie. Platilo to aj v prípade, keď vedci študovali údaje týkajúce sa dvojčiat, hoci výsledky v tejto skupine boli menej isté.

Centimetre môžu prezradiť viac,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujímavé je, že predchádzajúce štúdie naznačujú výšku ako rizikový faktor demencie, ale veľká časť tohto výskumu nedokázala zohľadniť genetické, environmentálne alebo iné faktory raného života, ktoré môžu súvisieť s výškou aj s demenciou.

Do úvahy sa brala inteligencia a vzdelávanie

 „Silnou stránkou našej štúdie je to, že je prispôsobená vzdelávaním a inteligenciou, ktoré majú vplyv na riziko demencie u mladých mužov a ktoré môžu vytvárať kognitívnu rezervu. Po tomto zvážení naše výsledky poukazujú na súvislosť medzi vyššou telesnou výškou u mladých mužov a nižším rizikom diagnózy demencie v neskoršom veku,“ upozorňuje na výsledky štúdie vedecká autorka a profesorka Merete Oslerová z kodaňskej univerzity. 

„Kognitívna rezerva“ sa vzťahuje na schopnosť mozgu improvizovať a riešiť problémy, ktoré sa vyskytujú v každodennom živote. 

„Naša analýza údajov týkajúcich sa bratov potvrdzuje tieto zistenia a naznačuje, že asociácia môže mať spoločné korene v environmentálnych expozíciách v ranom veku, ktoré nesúvisia s rodinnými faktormi zdieľanými bratmi.“

Viac o téme: VýškaZdravieMozogMužiDemencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9