Stačí jediný pohľad, ktorý prezradí chorobu: Úžasná schopnosť mozgu, ktorú ignorujeme!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-09 15:00:00

Náš mozog dokáže vyhodnocovať a varovať nás pred omnoho viac nebezpečenstvami, než si uvedomujeme. Keby sme svoj „šiesty zmysel“ viac počúvali, vedeli by sme omnoho lepšie reagovať a chrániť sa!

Máme tu obdobie roka, keď väčšina z nás kašle, kýcha alebo má bolesti v krku. Nový výskum zistil, že sme schopní v identifikácii toho, či sú ľudia v našom okolí chorí alebo nie. Problém je však v tom, že tomu venujeme málo pozornosti. Schopnosť vyhýbať sa chorobám sa vyvinula evolučne, aby sa znížila pravdepodobnosť ochorenia prostredníctvom nákazlivých infekcií.

Čítajte tiež: Najlepší čas na večeru pre zdravie srdca: Ak ho prekročíte, môže sa začať boj o život!

„Schopnosť odhaliť chorých by nám umožnila vyhnúť sa tomu, aby sme sa zdržiavali v ich blízkosti, a teda minimalizovali riziko, že ochorieme, ak je ten druhý nositeľom nákazlivej choroby,“ uviedol pre agentúru AFP spoluautor najnovšej štúdie, uverejnenej v časopise Proceedings of the Royal Society B, John Axelsson zo štokholmskej univerzity.

Chorobu prezrádza niekoľko znakov

Tím švédskych vedcov urobil dve sady fotografií 16 zdravých dobrovoľníkov. Najprv im injekčne podali lipopolysacharid, molekulu nájdenú na niektorých patogénnych baktériách, ktorá u zvierat vyvoláva silnú imunitnú reakciu. Molekuly boli sterilné, takže osoby, ktorým ich podali, v skutočnosti neochoreli, iba na ne zareagovali. Dve hodiny po injekcii, keď sa organizmus vysporiadaval s baktériou, ich odfotografovali.

Pre druhú fotku dobrovoľníkom pichli placebo, takže boli skutočne úplne zdraví. Obidve sady fotografií predložili výskumníci 62 ďalším účastníkom štúdie, aby zistili či dokážu identifikovať rozdiel u tej istej osoby. Potvrdil sa predpoklad, že náš mozog to dokáže s vysokou pravdepodobnosťou správne vyhodnotiť a chorého človeka sa im podarilo určiť v 81 percentách. Najväčšími identifikátormi choroby boli bledá koža, zvesené viečka, bledé pery a červené oči.

To podporuje názor, že ľudia majú schopnosť odhaliť príznaky choroby v ranej fáze. Bolo by obzvlášť užitočné dokázať identifikovať chorých jednotlivcov v skorom štádiu choroby, keď je riziko nákazy najvyššie,“ napísali autori v štúdii.

Nevenujeme pozornosť mozgu

Zvláštna schopnosť ľudí zachytiť jemné náznaky v tvári človeka na identifikáciu choroby je v skutočnosti ešte takmer nepreskúmaná. Každý z nás sa podvedome bráni chorobám, len podľa odborníkov nevenujeme odkazom nášho mozgu dostatočnú pozornosť, preto nedokážeme nebezpečenstvo vždy vyhodnotiť. Ako sa zdôrazňuje v štúdii, v predchádzaní chorôb by sme mohli byť omnoho zručnejší, než si uvedomujeme.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mozog choroba

2020-02-09 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia