Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Svrbenie v podpazuší nemusí byť bežným problémom: Kedy ide už o vážne ochorenie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Príčiny svrbenia v podpazuší sú rôzne. Najčastejšie ide o príznaky podráždenia, suchej pokožky, infekcie, alebo ekzému. V niektorých prípadoch však za svrbením môže byť závažné ochorenie. Kedy ide o bežný problém a kedy ide už o život?

Existujú dva typy rakoviny, ktoré môžu súvisieť so svrbením v podpazuší. Ako sa uvádza na medicalnewstoday.com, ide o lymfóm a zápalová rakovina prsníka.

Čítajte tiež: Najlepší čas na večeru pre zdravie srdca: Ak ho prekročíte, môže sa začať boj o život!

Čo spôsobuje svrbenie v podpazuší?

Lymfóm

Lymfocyty sú biele krvinky, ktoré chránia telo pred infekciou a ochorením. Lymfóm je typ rakoviny, ktorá ovplyvňuje tieto bunky. Existuje veľa rôznych typov. Dva hlavné sú Hodgkinov lymfóm a non-Hodgkinov lymfóm. Svrbenie postihuje približne 33 percent ľudí s Hodgkinovým lymfómom a približne 10 percent ľudí s nehodgkinským lymfómom.

Svrbenie nastáva kvôli chemickým látkam nazývaným cytokíny, ktoré dráždia nervové zakončenie v pokožke. Imunitný systém uvoľňuje cytokíny v reakcii na lymfómové bunky. Svrbenie sa objavuje na miestach, kde sa nachádzajú lymfatické uzliny. V tele sa nachádzajú stovky lymfatických uzlín, niektoré práve v podpazuší. Postihnutého môže svrbieť aj oblasť kože postihnutá lymfómom, dolné končatiny a niekedy môže svrbieť celé telo. Medzi ďalšie príznaky lymfómu patria opuchnuté lymfatické uzliny, horúčka, zimnica, potenie v noci, nevysvetliteľné chudnutie, či nedostatok energie.

Zápalová rakovina prsníka

Ide o zriedkavý typ rakoviny prsníka, ktorý môže spôsobiť svrbenie prsníka a okolitých oblastí. Prejavuje sa opuchnutými alebo zväčšenými prsiami, pocitmi tepla, ťažkosťami či citlivosťou v prsníku. Začervenanie, ktoré pokrýva viac ako tretinu prsníka, stiahnutá, alebo obrátená bradavka môžu tiež znamenať, že telo bojuje so zákerným ochorením. Tieto prejavy však nemusia hneď znamenať, že máte rakovinu, môžu byť znakom kožnej infekcie.

Bežné príčiny svrbenia v podpazuší

Intertrigo

Intertrigo je vyrážka, ktorá sa objavuje v záhyboch kože. Vznniká medzi kožnými záhybmi, kde sa tvorí teplo a vlhkosť. To vedie k rastu kvasiniek, húb alebo baktérií. Samotná vyrážka je zvyčajne červená alebo hnedá a môže svrbieť alebo páliť. Intertrigo sa okrem podpazušia môže objaviť aj v záhybe krku, pod prsiami, na bruchu, v slabinách, alebo medzi prstami. Dermatológ zvyčajne predpíše lokálny steroidný krém na zmiernenie svrbenia a podráždenia. V závažných prípadoch pomôže antibiotikum alebo protiplesňový krém.

Svrbenie v podpazuší nemusí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ekzém

Najčastejším príznakom je svrbenie, začervenanie a zápal. Tieto príznaky sa môžu vyskytnúť kdekoľvek na tele. Koža býva suchá, citlivá, opuchnutá, drsná, šupinatá. V niektorých prípadoch pomôže zmena stravovacích návykov, keďže niektoré jedlá spôsobujú ekzém.

Dráždivá kontaktná dermatitída

Dráždivá kontaktná dermatitída je typ ekzému, ktorý sa objaví vtedy, keď sa pokožka dostane do kontaktu s dráždivou látkou. Môže sa objaviť už pri prvom kontakte, alebo po opakovanom vystavení pokožky s toxickou látkou. Môže ísť o dezodorant, prací prášok, či aviváž. V závažných prípadoch môže pokožka prasknúť a krvácať.

Potničky

Potničky sa objavujú na tele najmä v lete a najviac sa im darí v teplom a vlhkom prostredí. Potné žľazy sa upchajú a nedokážu uvoľniť pot. To má za následok bolestivé svrbenie alebo pichanie. Ide o zhluk malých pupienkov alebo pľuzgierov. Najčastejšie sa objavuje na krku, pod prsiami, v záhyboch lakťa a okolo slabín. Aplikácia studených obkladov a nosenie voľných odevov vás zbavia tohto kožného problému.

Hyperhidróza

Hyperhidróza je stav, pri ktorom potné žľazy produkujú nadmerné množstvo potu. Zvyšuje riziko plesňových infekcií, ktoré môžu spôsobiť svrbenie podpazušia.

Zlá hygiena

Podpazušie je domovom mnohých rôznych baktérií. Zlé hygienické návyky môžu viesť k nahromadeniu potu a nečistôt na pokožke, čo spôsobuje premnoženie baktérií. Keď je ich veľa, človek sa nadmerne potí, začne zapáchať a zvýši sa riziko vzniku infekcie. Pravidelná hygiena zabráni zapareniu a svrbeniu v podpazuší.

Ako predchádzať svrbeniu?

Vyhýbajte sa mydlám a dezodorantom, ktoré obsahujú chemikálie. Po osprchovaní nešúchajte pokožku, ale vysušte ju jemným pritláčaním osušky. Používajte pracie prostriedky určené pre dojčatá a ľudí s citlivou pokožkou.

Kedy treba navštíviť lekára?

Ak dodržiavate správne hygienické návyky, zdravo sa stravujete, no vaše telo vás i napriek všetkému dlhodobo svrbí, navštívte lekára, ktorý odhalí pravú príčinu vášho zdravotného stavu.

Viac o téme: ZdravieChorobaPodpazušieSvrbenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9