Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Číslo, ktoré hovorí o nových diagnózach na Slovensku: Tieto onkologické ochorenia sú najrozšírenejšie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na Slovensku pribudne každoročne viac ako 30.000 ľudí s rakovinou a s onkologickou diagnózou sa možno stretnúť takmer v každej rodine. V súvislosti s utorkovým Svetovým dňom boja proti rakovine informovala PR manažérka Ligy proti rakovine (LPR) Petra Benczyová.

"Medzi najrozšírenejšie onkologické ochorenia u žien aktuálne na Slovensku patrí rakovina prsníka, rakovina hrubého čreva a konečníka a rakovina krčka maternice. U mužov dominuje rakovina prostaty, rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina pľúc," uvádza LPR.

Čítajte tiež: Používate tento kuchynský olej na varenie? Spúšťa genetické zmeny v mozgu!

Rakovine sa dá predísť

Kampaň k utorkovému Svetovému dňu boja proti rakovine má tento rok heslo: "Ja som a ja budem." Chce osloviť jednotlivcov, aby sa zamysleli nad tým, ako môžu oni sami konať v záujme prevencie vzniku rakoviny a šíriť túto myšlienku ďalej. 

Vzhľadom na zvyšujúci sa počet onkologických pacientov na Slovensku LPR upozorňuje, že onkologickým ochoreniam možno predchádzať alebo možno znížiť riziko ich vzniku. Jednou z možností sú skríningy. V rámci roku prevencie 2019 Ministerstvo zdravotníctva SR spustilo skríningové programy zamerané na včasné odhalenie kolorektálneho karcinómu, karcinómu prsníka a karcinómu krčka maternice.

Číslo, ktoré hovorí o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aktivity ku Svetovému dňu

V utorok sa 20. raz koná Svetový deň boja proti rakovine. Organizuje ho Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC) a k tejto iniciatíve sa pravidelne pridáva aj Liga proti rakovine, pre ktorú je aktuálny rok výročím 30-ročnej existencie.

V rámci prevencie sa konajú viaceré aktivity, v utorok o 18.00 h je v Centre pomoci Ligy proti rakovine v Bratislave prednáška s názvom Na chodidle záleží, ktorá sa uskutoční spolu s lektorkou a fyzioterapeutkou Darinou Polášovou. Témou prednášky je to, prečo sú chodidlá dôležité a čo všetko pre ne človek môže urobiť.

V rámci Svetového dňa boja proti rakovine je tiež časovo rozšírené poradenstvo v Onkoporadni Ligy proti rakovine na bezplatnej linke 0800 11 88 11. S otázkami sa na linke možno obrátiť na lekárov, psychológov, výživových asistentov aj sociálno-právne poradkyne.

Viac o téme: RakovinaSlovensko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9