Kedy by sme si nemali dať liek proti bolesti? Nečakaný vplyv na ľudské správanie!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-30 18:00:00

Denne ho užívajú milióny ľudí, lebo tlmí bolesť a znižuje horúčku. Jeden z najobľúbenejších liekov na svete má však aj svoju temnejšiu stránku. Vedci upozorňujú, že by sme ho nemali užiť pred tým, keď sa chystáme s niekým úprimne porozprávať.

Paracetamol poznáme pod rôznymi názvami, napríklad aj ako Paralen, Panadol či Coldrex a nachádza sa v množstve ďalších liekov. Ľudia by podľa odborníkov mali vedieť o jednom relatívne významnom účinku jeho užívania. Údajne vplýva spolu s inými liekmi na psychiku človeka, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Odpad z mandaríniek nepatrí do koša: Úžasné využitie šupiek, ktoré vyriešia zdravotné problémy!

Cirkulujúce chemikálie v mozgu

Zdá sa, že okrem zmiernenia fyzickej bolesti znižovaním úrovne chemických látok v určitých oblastiach mozgu, tlmí aj naše emócie. Nedávne štúdie totiž ukázali, že tieto chemikálie cirkulujú aj v tých častiach mozgu, ktoré kontrolujú empatiu a súcit. Vedci preto odporúčajú vyhýbať sa po užití paracetamolu úprimným rozhovorom, lebo naše reakcie nie sú prirodzené.

Paracetamol deformuje osobnosť človeka

„Rovnako, ako by sme si mali byť vedomí toho, že ak sme pod vplyvom alkoholu, nemali by sme šoférovať, po užití lieku s obsahom paracetamolu by sme sa mali vyhýbať situáciám, ktoré vyžadujú našu citovú reakciu, akými sú napríklad vážny rozhovor s partnerom či kolegom,“ povedal pre bbc.com  psychológ z univerzity v Ohiu Dominik Mischkowski. Pripomína, že paracetamol či acetaminofén deformuje osobnosť človeka utlmením emócií. „Vo výskume je skutočne veľká medzera, pokiaľ ide o účinky liekov na osobnosť a správanie... Nerozumieme, ako ovplyvňujú ľudské správanie,“ dodal.

Mischkowski skúmal behaviorálny účinok paracetamolu v štúdii, ktorej sa zúčastnilo 114 študentov z univerzity v Ohiu. Dobrovoľníci boli rozdelení do dvoch skupín, pričom jedna dostávala 1000-miligramovú dávku liečiva, čo sú dve tabletky a druhá skupina placebo. Po hodine si prečítali scenáre o povznášajúcich zážitkoch, ktoré sa stali iným ľuďom. 

Z výsledkov vyplynulo, že ľudia, ktorí užili liek, sa pri ich čítaní a rozoberaní cítili výrazne menej pozitívne. Mischkowski pripúšťa, že lieky s obsahom paracetamolu nemenia osobnosť nejako výrazne, lebo účinky trvajú iba niekoľko hodín. Zdôraznil však, že by sme na to mali myslieť a užívať ich „so zdravým rozumom“.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie liečba prevencia paracetamol paralen

2020-01-30 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia