Dá sa načasovať nástup menopauzy podľa frekvencie sexu? Aktivita za dverami spálne ako jeden z faktorov

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-01 06:00:00

Ženy vstupujú do menopauzy vo veku medzi 40 až 60 rokov, keď prestane ich telo uvoľňovať vajíčka. Závisí to do istej miery od genetiky, no svoju úlohu zohrávajú aj faktory životného štýlu, ako je napríklad fajčenie, pitie či obezita. Má na to vplyv aj sexuálna aktivita?

Britskí vedci sa rozhodli otestovať teóriu, podľa ktorej ženské orgány môžu prestať uvoľňovať vajíčka, keď telo zistí, že žena už neotehotnie, čo môže nastať aj preto, lebo nemá sex a menoapuza tak u nich nastupuje skôr. Tiež chceli preskúmať teóriu, že vystavenie sa mužským feromónom môže menopauzu oddialiť. Reagovali tak na informácie naznačujúce, že pravidelný sex, ako aj spolužitie s mužmi v jednom priestore by mohol menopauzu reálne oddialiť alebo znížiť riziko jej skorého nástupu. Štúdia, ktorej autormi sú experti z University College London, bola uverejnená v časopise Royal Society Open Medicine.

Čítajte tiež: Je rovnako nebezpečná ako obezita a fajčenie: Z osamelosti sa dá ochorieť!

Viac sexu menopauzu neoddiali

Vedci analyzovali informácie o takmer troch tisíckach žien žijúcich v USA, ktoré odpovedali na otázky týkajúce sa ich zdravia, životného štýlu a sexuálnej aktivity. Sledovali ich 10 rokov.

Z výsledkov štúdie vyplynulo, že u žien, ktoré majú pravidelne každý týždeň sex, je pravdepodobnosť menopauzy nižšia ako u tých, ktoré pravidelný sexuálny styk nemajú. Štúdia však poukazuje iba na súvislosť medzi frekvenciou pohlavného styku a vekom žien v menopauze. Nedokazuje, že viac sexu má priamo vplyv na neskorší nástup menopauzy. Vedci rovnako nenašli žiadny dôkaz, že vystavenie sa mužským feromónom má nejakú súvislosť s načasovaním menopauzy.

Ako sa výskum uskutočnil?

Vedci pozorovali 2 936 žien vo veku 42 až 52 rokov v rokoch 1996 až 1997. Všetky mali pred menopauzou, u polovice sa vyskytli prvé príznaky blížiacej sa menopauzy, ako sú návaly horúčavy alebo nepravidelná menštruácia. Na začiatku štúdie a počas nasledujúcich 10 rokov odpovedali na rôzne otázky: "Ste vo vzťahu?" " Žijete so svojím partnerom?" "Žijete v domácnosti, v ktorej sú s vami muži?" "Boli ste za posledných 6 mesiacov pravidelne sexuálne aktívna, masturbovali ste, mali ste sexuálny styk a ako často?"

Vedci tiež kontrolovali, či a kedy sa u žien dostavila menopauza v ktoromkoľvek bode štúdie, teda počas sledovaných desať rokov. Informácie použili na výpočet toho, či malo spolužitie s mužmi alebo frekvencia pohlavného styku (týždenne, mesačne alebo menej často) súvislosť s menopauzou. Riešili, či môžu verifikovať teóriu, že mužské feromóny prítomné v životnom priestore ženy odďaľujú menopauzu a tiež si veľmi podrobne všímali súvislosť medzi sexuálnou aktivitou a nástupom menopauzy.

Vedci upravili výsledky tak, aby zohľadňovali celý rad faktorov vrátane fajčenia, indexu telesnej hmotnosti (BMI), etnického pozadia, vzdelania, veku začiatku menštruácie, hladiny hormónu estradiolu a to, ako ženy vnímali svoje celkové zdravie.

Väčšina žien zaradená do štúdie (78%) bola vydatá alebo vo vzťahu, 64% z nich uviedlo týždennú sexuálnu aktivitu. Počas desaťročného sledovaného obdobia prešla menopauzou necelá polovica (45%) žien, pričom priemerný vek pri menopauze bol 52 rokov. Vedci nenašli žiadne spojenie medzi tým, keď žena žila v domácnosti s mužom alebo viacerými osobami mužského pohlavia a neskorším nástupom menopauzy. U žien, ktoré uviedli, že majú pravidelnú sexuálnu aktivitu však bola menšia pravdepodobnosť, že nastúpi menopauza oproti ženám, ktoré uvádzali sexuálnu aktivitu menej často ako raz za mesiac. U žien s pravidelným sexuálnym životom každý týždeň bola pravdepodobnosť nástupu menopauzy nižšia. 

Nemusí byť za tým len pravidelný sex

Menopauza, keď ženy prestanú uvoľňovať vajíčka a už nie sú schopné otehotnieť, sa nakoniec dostaví u každej ženy. U väčšiny sa tak udeje medzi 40 až 60 rokom života, ale existuje veľa variácií, podľa vedcov jej neskorí nástup nemožno pripisovať len pravidelnému sexu. Táto štúdia bola pokusom vysvetliť časť príčiny odchýliek v načasovaní menopauzy z evolučného hľadiska. Štúdia však mala viaceré obmedzenia a vedci si preto netrúfnu konštatovať, či je sexuálna aktivita priamo spojená s dobou nástupu menopauzy.

Zistenia štúdie sú zaujímavé  najmä pre vedcov skúmajúcich biológiu menopauzy a jej vplyv na životný štýl. Nie sú však zvlášť relevantné pre ženy. Nedá sa jednoznačne povedať, či by napríklad zmena sexuálneho správania mohla mať vplyv na menopauzu alebo jej oddialenie i keď z laického pohľadu sa to tak javí.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie ženy menopauza

2020-02-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia