Môžeme dosiahnuť vyšší vek bez zdravotných problémov? Faktory, ktoré robia doslova zázraky!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-24 15:00:00

Vedci tvrdia, že návyky zdravého životného štýlu dokážu predĺžiť náš život až o 10 rokov. Identifikovali päť dôležitých faktorov, ktoré sa na tom podieľajú.

Fajčenie a obezita, to sú dva najrizikovejšie faktory negatívne ovplyvňujúce naše zdravie. Už len to, že sa im vyhneme, predĺži náš život. V nedávno publikovanej štúdii vedci prinášajú zoznam faktorov, vďaka ktorým nielen môžeme žiť dlhšie, ale aj dosiahnuť vyšší vek bez chronických zdravotných problémov. 

Čítajte tiež: Je lepšie nízkotučné alebo polotučné? Tento druh mlieka môže spomaliť starnutie DNA!

„Chceli sme zistiť, či zdravá výživa a cvičenie môžu predĺžiť život. Nielen očakávanú dĺžku života, ale očakávanú dĺžku života bez chronických chorôb, ako je rakovina, kardiovaskulárne ochorenia a cukrovka," priblížil pre portál Healthline hlavný autor štúdie, harvardský profesor Frank Hu.

5 rozhodujúcich faktorov ovplyvňujúcich zdravie

Vedci skúmali údaje vyše 100 000 ľudí, ktorí pri registrácii nemali rakovinu, kardiovaskulárne ochorenie, ani cukrovku. Účastníci štúdie absolvovali rutinné preventívne prehliadky a vyšetrenia na spomínané ochorenia po dobu viac ako 20 rokov.

Medzi faktory, ktoré pozitívne ovplyvňujú naše zdravie zaradili:

-     vyhnúť sa fajčeniu

-     denne mať najmenej 30 minút fyzickej aktivity

-     veľmi mierny príjem alkoholu

-     udržiavanie zdravej hmotnosti (BMI menej ako 25)

-     kvalitne sa stravovať

Sčítaním týchto piatich faktorov sa získalo konečné skóre životného štýlu s nízkym rizikom v rozsahu od 0 do 5. Čím vyššie skóre, tým zdravší životný štýl.

„Majte na pamäti, že zdravý životný štýl s dostatkom pohybu, dobrou a vyváženou stravou, dostatočnou hydratáciou a primeraným množstvom spánku môžu urobiť zázraky, ktoré vám pomôžu udržať si pozitívny duševný život aj fyzický stav,“ povedala odborníčka na zdravý životný štýl zo spoločnosti LA Care Katrina Miller Parrishová.

Predĺženie zdravého života

Priemerná dĺžka života v úplnom zdraví bez rakoviny, srdcových chorôb či cukrovky bola u 50-ročných žien, ktoré sa neriadili zdravým životným štýlom, 24 rokov a u tých, ktoré si osvojili štyri až päť faktorov zdravého životného štýlu, to bolo 34 rokov prežitých v úplnom zdraví. 

U mužov dopadli výsledky podobne. Tí, ktorí sa na zdravý životný štýl vykašľali, si užívali stav úplného zdravia 24 rokov a tí, ktorí si dali na ňom záležať, sa chorobám vyhýbali 31 rokov.

„Aj keď najčastejšou príčinou úmrtí je hypertenzia a zmena životného štýlu, kvalitnejšia strava a cvičenie môžu túto diagnózu v rôznej miere ovplyvniť, najmä podľa režimu a dodržiavania," uviedla Parrish.

Strava je kľúčom

Rozmýšľať nad tým, čo si dáte na tanier, je jedným z najdôležitejších faktorov životného štýlu.

„Potraviny s vysokým obsahom vlákniny sa intenzívne študovali pre výhody, ktoré poskytujú, pokiaľ ide o kardiovaskulárne zdravie, vrátane regulácie krvného tlaku," hovorí lekárka Shelley Woodová zo zdravotného strediska Santa Clara Valley v Kalifornii.

Odporúča preto zaradiť do stravy celozrnné potraviny, ovocie a zeleninu. Okrem toho je dôležité dopriať si pravidelne strukoviny, ako fazuľu, šošovicu či hrach, ktoré znižujú riziko srdcových chorôb, hladinu cholesterolu a vysoký krvný tlak.

Tí, ktorí si chcú zachovať správnu funkciu srdca by sa mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom cukru, sodíka, nasýtených tukov a rafinovaných uhľohydrátov. 

„Obzvlášť dôležité je vyhnúť sa týmto potravinám, ak máte vysoký cholesterol,“ zdôrazňuje.

Optimalizácia príjmu kalórií a dosiahnutie alebo udržanie zdravej hmotnosti a primeraného obvodu pása aj v strednom veku sú podľa nej najdôležitejšie spôsoby, ako znížiť riziko cukrovky. Netreba zabúdať na pohyb a vyhýbať sa fajčeniu.

Fajčenie a obezita

Podľa štúdie muži, ktorí fajčili denne 15 a viac cigariet a muži a ženy s obezitou (BMI 30 a vyššie) mali vo veku 50 rokov najmenšiu šancu na predpokladanú dĺžku života bez ochorenia.

„Pozreli sme sa na päť faktorov životného štýlu: jesť zdravo, udržiavať si zdravú telesnú hmotnosť, nepiť veľa alkoholu, nefajčiť a byť fyzicky aktívny. Všetky sú dôležité. Ale pre fajčiarov je najdôležitejšie prestať fajčiť. Pre ľudí, ktorí sú obézni, je najdôležitejšie schudnúť a udržať si zdravú telesnú hmotnosť,“ povedal Hu. „Čím skôr s fajčením prestanete, tým bude efekt lepší,“ pridáva sa k nemu aj odborníčka na zdravý životný štýl Parrish.

Ako pripomína, prvých 10 rokoch po skončení klesá riziko srdcových chorôb a rakoviny pľúc a po 15 rokoch je riziko takmer rovnaké ako u nefajčiarov.

Zo štúdie jednoznačne vyplýva, že tí účastníci, ktorí dodržiavali štyri alebo päť zásad zdravého životného štýlu, významne zvýšili svoju životnosť po 50 roku života.

Fotogaléria


Tagy:
prevencia zdraviem dlhovekosť

2020-01-24 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia