Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kašlite na kvapky: 9 tipov z domácnosti, ako zmierniť bolesti ucha!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bolesť v ušiach vie poriadne znepríjemniť život. Spôsobuje nepohodlie a ovplyvňuje naše výkony v práci či v škole. Okrem kvapiek do uší sa oplatí vyskúšať aj niektorý z ľudových receptov.

Pozrite sa, čím sa dajú nahradiť úšné kvapky! Sú aj iné šetrnejšie spôsoby, z ktorých niektoré uvádza brightside.me.

Najčastejšou príčinou bolesti je zápal stredného ucha. Objavuje sa vtedy, keď je zablokovaná Eustachova trubica. To spôsobuje hromadenie tekutiny v ušnej dutine, čo vedie k zápalu a infekcii stredného ucha. Prepuká najmä v obdobiach zúriacich vírusov, keď je imunita oslabená. So zápalom sa častejšie stretávajú deti, nevyhýba sa však ani dospelým.

Čítajte tiež: Keď mozog a črevá spolu nekomunikujú: 5 prírodných spôsobov, ako zmierniť syndróm dráždivého čreva!

Ďalšími príčinami bolesti môže byť nadmerné množstvo ušného mazu, problémy so zubami, infekcie dutín alebo krku, zranenie v dôsledku zmien tlaku, ale aj škrípanie zubami. Ak bolesť nie je bakteriálneho pôvodu a nevznikla v dôsledku infekcie, antibiotiká vám nezaberú. V mnohých prípadoch sa oplatí siahnuť po domácich prostriedkoch. 

1. Olivový olej

Stačí nakvapkať niekoľko kvapiek teplého olivového oleja do uboleného ucha a malo by sa vám uľaviť. Má totiž protizápalový účinok. Pomáha aj pri zmiernení bolesti spôsobenej hromadením ušnému mazu. Textúra olivového oleja ho môže zjemniť a odstrániť jeho prebytok. 

2. Cibuľový obklad

Nasekajte 2 väčšie cibule nadrobno, pomliaždite a zabaľte do zohriatej tkaniny, napríklad do utierky. Priložte ju na boľavé ucho na 20 minút. Opakujte denne aspoň 2-krát. Vždy použite čerstvú cibuľu.

3. Soľný obklad

Do teplej tkaniny (utierka, tenší uterák, látková vreckovka) zabaľte hrsť soli a priložte na boľavé ucho. Nechajte pôsobiť 20 minút. Obklad priložte aspoň 2-krát. 

4. Cesnak

Cesnak sa mnoho rokov používa vďaka svojim protizápalovým a antimikrobiálnym vlastnostiam na zmiernenie bolesti a prevenciu infekcií. Cesnak namočte na niekoľko minút do sezamového oleja. Ak taký nemáte, použite olivový alebo slnečnicový či repkový. Potom ho preceďte a aplikujte na zvukovod.

Kašlite na kvapky: 9
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Masáž

Ak ide o bolesť spôsobenú problémami so žuvacími svalmi, skúste jemným tlakom masírovať bolestivú oblasť pohybmi smerom ku krku nadol a potom smerom dopredu. Tento typ masáže tiež pomáha upokojiť bolesť spôsobenú ušnou infekciou a nadbytočnou tekutinou.

6. Zázvor

Zázvor alebo ďumbier pomáha zmierniť bolesť vďaka svojim aktívnym prírodným vlastnostiam, ako aj skutočnosti, že je antimikrobiálny a protiplesňový. Vyrobte si teplú zázvorovú šťavu a tú aplikujte iba okolo vonkajšieho zvukovodu (sluchového kanálika) bez toho, aby ste ju kvapkali alebo nejako vkladali priamo do ucha.

7. Peroxid

Peroxid vodíka je populárne antiseptikum, ktoré sa používa na hojenie rán a zranení. Ušní lekári odporúčajú čistiť si ním uši pravidelne, najmä u tých ľudí, ktorí majú problémy s hromadením mazu. Pri bolesti sa odporúča kvapnúť 3 až 5 kvapiek do postihnutého ucha každé 3 až 4 hodiny. Je dôležité nechať ho pôsobiť (maximálne 20 minút) a potom vypláchnuť čistou vodou.

Vhodné je ľahnúť si na bok, aby peroxid prenikol hlbšie do ucha a nevytiekol. Nezľaknite sa, keď začujete šumenie. To znamená, že peroxid pracuje na ničení mazu. Pri odstraňovaní peroxidu si dajte pod ucho nejakú nádobku alebo starý uterák, lebo nepôjde iba kvapalina, ale aj kusy mazu.

8. Sladké drievko

Všetci ho poznáme vďaka čiernemu pelendreku, ktorý je vyrobený práve z koreňového extraktu sladkého drievka. Štúdie zistili, že jeho protizápalové a antibiotické zložky môžu tiež veľmi účinne zmierniť bolesť ucha. Zohrejte lyžicu koreňa sladkého drievka a lyžicu masla, ideálne je Ghee maslo, ktoré sa aj samotné používa na zmiernenie bolestí ucha. Všetko premiešajte a počkajte 5 minút, kým vzniknutá zmes nevychladne. Natrite dovnútra ucha a okolo a nechajte pôsobiť 15 minút, potom opatrne opláchnite. Koreň sladkého drievka aj Ghee maslo dostanete najskôr v predajniach so zdravou výživou.

9. Netlačte na ucho

Venujte pozornosť pozíciám, v ktorých spíte, pretože niektoré môžu bolesť spôsobenú infekciou zhoršiť. Snažte sa ležať na uchu, ktoré vás nebolí alebo spite s hlavou opretou o vankúše. Tieto polohy podporujú odvodnenie ucha a zmierňujú bolesť.

Viac o téme: ZdravieBolestiUcho
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9