Veľký omyl o kyseline listovej? Takto je to s jej vplyvom na plodnosť!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-15 06:00:00

Párom, ktorí túžia po bábätku sa odporúča, aby užívali kyselinu listovú a zinok. Zvlášť u mužov má zvýšiť plodnosť. Vedci však zistili, že užívanie týchto vitamínov nemá žiadny vplyv na kvalitu spermií ani na pravdepodobnosť, že sa muž stane otcom!

Nezlepšujú kvalitu spermií

Výskumu, ktorý trval šesť mesiacov, sa zúčastnilo 2 380 mužov vo veku 18 až 45 rokov. Ako sa uvádza v časopise JAMA, účastníci navštevovali reprodukčné centrá v USA. Približne polovica dobrovoľníkov užívala prípravok, ktorý obsahoval 5 mg kyseliny listovej a 30 mg zinku. Zvyšok dostal placebo. Vzorky spermií odovzdali účastníci výskumu na začiatku štúdie, neskôr po dvoch, štyroch a šiestich mesiacoch. 

Čítajte tiež: Nenápadný signál, ktorým telo kričí o pomoc: Takto zistíte, kedy už prestať so sladkým!

Vedci z USA National Institute of Health v Bethesde v Marylande analyzovali počet spermií, mobilitu, kvalitu a fragmentáciu DNA. Výsledky ukázali, že na konci štúdie nebol žiadny rozdiel v kvalite spermií medzi oboma skupinami. Celkovo sa v tomto období stalo otcom 820 mužov, čo je približne 35 percent z celkového množstva, no medzi oboma skupinami nebol žiaden rozdiel. 

“Tieto zistenia nepodporujú doterajší názor, že užívanie kyseliny listovej a zinku zlepšuje kvalitu spermií,” uviedol vedec Dr. Enrique Schisterman.

Ťažkosti s počatím

Jedna tretina prípadov neplodnosti párov je spôsobená problémami u mužov, najbežnejšou príčinou sú nekvalitné spermie. Ak je ich počet nízky, na začiatku im odborníci odporučia, aby zmenili svoje stravovacie návyky a rovnako aj životný štýl, skôr, ako im ponúknu služby, týkajuce sa umelého oplodnenia. Ťažkosti s počatím stúpajú čiastočne kvôli párom, ktoré sa snažia založiť rodiny v neskoršom veku, kedy klesá plodnosť. Medzi najbežnejšie ekonomické dôvody, prečo ženy odkladajú materstvo patrí neistota v zamestnaní, rastúce ceny nehnuteľností a zvyšujúce sa náklady na výchovu dieťaťa.

Fakty a mýtusy o počatí

1. Ženy sú plodnejšie, čím sú staršie - mýtus

Aj keď sa žena môže cítiť zdravá vo veku 40 rokov, jej plodnosť nebude v rovnakom stave, v akom bola vo veku 30 rokov. Podľa vedcov z brazílskej federácie gynekologických a pôrodníckych asociácií, u žien, ktoré sa pokúšali otehotnieť medzi 25 a 27 rokom života počas 12 cyklov, bola miera úspešnosti okolo 80 percent. U tých, ktoré sa o počatie pokúšali vo veku 40 až 45 rokov to bolo 50 percent.

2. S rastúcim vekom klesá plodnosť mužov - pravda

Podľa štúdie zverejnenej v publikácii Fertility and Sterility, u mužov s pribúdajúcim vekom klesá kvalita spermií. Výskum ukázal, že najplodnejšie obdobie je pod 25 rokov.

3. U žien existuje plodné okno – pravda

Podľa štúdie Národného ústavu environmentálnych vied o zdraví z roku 2002, najlepšia šanca na otehotnenie je šesť dní pred ovulačným dňom. Odborníci tvrdia, že nádej, kedy žena otehotnie mimo tohto okna, je mizivá.

4. Lubrikanty zabíjajú spermie - pravda

Lubrikanty môžu síce zlepšiť pôžitok oboch partnerov, no na druhej strane zabraňujú spermiám dostatočne plávať. Podľa vedcov z Texaského juhozápadného lekárskeho strediska, po 15 minútach použitia gélu začnú plávať oveľa pomalšie.

5. Bude to chlapec, ak je styk pred ovuláciou - mýtus

Mýtus, ktorý koluje medzi ľuďmi je, že pohlavie dieťaťa závisí od toho, kedy bolo dieťa počaté. Sex bližšie k ovulačnému dňu by mal zvýšiť šance na chlapca a sex po ovulácii by mal znamenať, že rodičia počali dievča.

“Existuje malý počet štúdií, z ktorých väčšina sa uskutočnila pred viac ako 15 rokmi na malých skupinách pacientov, ktoré vykazovali protichodné výsledky,” tvrdia brazílski odborníci na plodnosť.

6. Diéta podporí plodnosť žien - mýtus

Žena môže počas doby, kedy sa snaží počať, znížiť svoju hmotnosť, lepšie sa stravovať, konzumovať látky, ktoré podporujú plodnosť. Podľa brazílskeho tímu, však neexistuje dostatok dôkazov na podporu toho, že napríklad diéta s nízkym obsahom tuku alebo s bylinnými doplnkami  jej pomôže k otehotneniu. Vedci tvrdia, že niektorým ženám, hoci sa správne stravujú - majú dostatok vitamínu D a kyseliny listovej, sa nepodarí otehotnieť len tak ľahko. 

7. Diéta podporí mužskú plodnosť - pravda

Naopak, u mužov môže diéta pomôcť. Mužské spermie môžu byť poškodené obezitou a zlým životným štýlom. Konzumácia príliš veľkého množstva alkoholu, kofeínu, červeného a spracovaného mäsa, cukru a celkových mliečnych výrobkov môže znížiť šance na to, aby sa muž stal otcom. Na druhej strane, pravidelná konzumácia rýb a morských plodov, hydiny, obilnín, zeleniny, ovocia a nízkotučných mliečnych výrobkov môže zlepšiť kvalitu spermií.

8. Fajčenie ovplyvňuje plodnosť mužov a žien - pravda

Fajčenie je vo všeobecnosti nezdravé a môže mať vplyv na plodnosť. U žien existuje dôkaz, že fajčenie znižuje šance na otehotnenie, zvyšuje riziko potratu a skorší nástup menopauzy. U mužov môže poškodiť kvalitu spermií na úrovni DNA.

Najčastejšie príčíny neplodnosti u mužov:

  • majú veľmi nízky počet spermií alebo vôbec žiadne
  • spermie sa nepohybujú správne, nedoplávajú do vajíčka
  • spermie majú abnormálny tvar, čo im sťažuje pohyb a oplodnenie vajíčka
  • existuje súvislosť medzi zvýšenou teplotou mieška a zníženou kvalitou spermií
  • poškodenie semenníkov
  • hypogonadizmus - abnormálne nízka hladina testosterónu, mužského pohlavného hormónu, ktorý sa podieľa na tvorbe spermií. 
  • užívanie niektorých liekov, napríklad pri liečbe rakoviny, alebo užívanie drog

Tagy:
spermie kyselina listová plodnosť

2020-01-15 06:00:00  |  Foto: getyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia