Bežné pesticídy používané v domácnostiach môžu narušiť procesy v tele: Toto všetko majú na svedomí

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-13 06:00:00

Pesticídy, sú chemické látky, ktoré nielen že znečisťujú životné prostredie, ale ohrozujú aj zdravie ľudí. Každý rok ich do ovzdušia unikne viac ako 200-tisíc kilogramov. Nedávna štúdia dospela k záveru, že vystavenie bežnému pesticídu zvyšuje riziko úmrtnosti.

Štúdia, zverejnená v časopise JAMA Internal Medicine, sa zamerala na skupinu pesticídov nazývaných pyretroidy. Ľudia používajú tieto chemikálie v poľnohospodárstve na ničenie škodcov a tak sa konzumáciou poľnohospodárskych plodov dostávajú do tela. Nachádzajú sa aj v množstve domácich výrobkov. Pyretroidy sú prítomné v insekticídoch pre domácnosť a záhradu, v domácich sprejoch a šampónoch, prípravkoch proti všiam, či repelentoch proti komárom.

Čítajte tiež: Veľký potenciál slepačieho vývaru, ktorý si mnohí neuvedomujú: Takto sa odrazí na pleti

Pyretroidy predstavujú asi 30 percent všetkých pesticídov používaných na celom svete. V posledných desaťročiach ich používanie prudko vzrástlo.

Zdravotné problémy kvôli pesticídom

Tieto chemické látky môžu vstúpiť do tela inhaláciou, požitím alebo vstrebaním sa do kože. Akonáhle sa dostanú do vnútra, telo ich rozloží na metabolity a vylúči ich močom v priebehu niekoľkých hodín. Niektoré štúdie však tvrdia, že vystavenie sa pyretroidom môže narušiť vývoj neurónov, narušiť reprodukčné zdravie a zvýšiť riziko chronických chorôb, ako je cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia a Parkinsonova choroba. 

Vedci poznamenávajú, že predchádzajúce výskumy o vplyve pyretroidov na zdravie mali obmedzenia, pretože sa nehľadala súvislosť medzi vystavením týmto pesticídom a úmrtnosťou. Je však známe, že poľnohospodári, ktorí sú vystavení veľkému množstvu pesticídov pri svojej práci, majú často problémy s podráždenými očami, pokožkou, trpia častými bolesťami hlavy, nevoľnosťou, či majú problémy s dýchaním.

Výsledky výskumu

Výsledky vychádzajú z údajov zozbieraných počas Národného prieskumu zdravia a výživy. Celkovo mal tím prístup k informáciám od 2 116 dospelých vo veku 20 a viac rokov. Každý účastník poskytol vzorku moču v období medzi rokmi 1999 a 2002. Výskumníci sledovali účastníkov do roku 2015.

Počas skúšobného obdobia zaznamenali celkovo 246 úmrtí. Vedci zistili, že ľudia s najvyššou hladinou pyretroidov v moči mali o 56 percent vyššie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny ako jedinci s najnižšou úrovňou expozície. Výskumníci brali do úvahy aj vek, pohlavie, sociálno –ekonomický stav, životný štýl, fajčienie a hmotnosť pozorovaných. Priemerný vek účastníkov na konci štúdie bol 57 rokov, čo je na hodnotenie vplyvu pyretroidu na kardiovaskulárnu úmrtnosť málo. 

“Na druhej strane, okrem fajčenia cigariet je známe, že len málo chemických látok, ak vôbec nejaké, vyvolávajú zvýšenie rizika úmrtia na srdcové choroby, najmä u ľudí mladších ako 60 rokov,” uviedli autori štúdie Steven D. Stellmaa, Ph.D. a Jeanne Mager Stellman, Ph.D z Kolumbijskej univerzity Mailman School of Public Health v New Yorku v New Yorku.

Naopak, keď sa vedci zamerali na rakovinu, zistili, že ľudia v skupine s najvyššou expozíciou pyretroidov mali nižšie riziko úmrtia. Tento výsledok však nebol štatisticky významný. Vedci dospeli k záveru, že výsledky štúdie sú alarmujúce a vyžadujú okamžité ďalšie skúmanie.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie pesticídy chemické látky

2020-01-13 06:00:00  |  Foto: gettymages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia