TOP medicínske objavy a výskumy v roku 2019: Zistenia, ktoré môžu zachrániť ľudské životy

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-28 06:00:00

Rok pomaly končí. Ľudia zvyknú rekapitulovať, aký bol, čo všetko prežili a čo nestihli. Aj veda každý rok prináša množstvo poznatkov a informácií. Vedci celý rok pracujú na výskumoch, ktorých spoločným cieľom je pomôcť ľuďom vyliečiť sa, zbaviť ich bolesti a poraziť choroby.

Ako sa darilo klinickému výskumu v roku 2019? Boli výskumníci úspešní? Na čo prišli, čo odhalili? Medzi odborníkmi najviac rezonovala téma liekov, chorôb srdca a zdravého stravovania, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia po Vianociach: Prečo nezačať hneď so zdravou stravou!

Lieky

Lieky, ktoré užívame, pokiaľ sa riadime radami lekárov, majú za úlohu pomáhať v boji proti chorobám, zlepšovať našu fyzickú a duševnú pohodu. Môžu sa však lieky zmeniť na nepriateľa? Pravda je taká, že väčšina liekov môže mať aj negatívne vedľajšie účinky. V marci tohto roku odborníci pridružení k Európskej resuscitačnej rade zistili, že liek nazývaný nifedipín, ktorý lekári často predpisujú pri kardiovaskulárnych problémoch, môže zvýšiť riziko náhlej srdcovej zástavy. Podľa vedúceho projektu Dr. Hanno Tan, tento medikament považovali lekári doteraz za úplne bezpečný, no najnovší výskum naznačuje, že doktori by mali pri jeho predpisovaní zvážiť inú alternatívu. Analýzi sa zúčastnilo viac ako 60-tisíc ľudí.

Ďalšia štúdia, ktorá sa objavila v JAMA Internal Medicine v júni, zistila, že anticholinergiká, lieky ktoré majú pomáhať pri uvoľnení, alebo kontrakcii svalov, môžu zvýšiť riziko rozvoja demencie. Výskum, ktorý viedli odborníci z University of Nottingham vo Veľkej Británii, sa zaoberal údajmi 58 769 ľudí s demenciou a 225 574 ľudí bez tohto ochorenia. Ukázalo sa, že u ľudí starších ako 55 rokov, ktorí často užívali anticholinergiká, sa demencia prejavila až o 50 percent viac ako u rovesníkov, ktorí tento liek nikdy nepoužívali. 

“Je preto veľmi dôležité, aby sa lieky pravidelne testovali a kontrolovali. Aby sa z lieku, ktorý má ľuďom pomáhať, nestal nepriateľ,” uviedla vedúca štúdie, profesorka Carol Couplandová. Tá zároveň upozornila, aby si ľudia sami pomocou internetu neurčovali diagnózy a liečbu.

V auguste vydal Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) varovanie pred údajne terapeutickým výrobkom, ktorý bol dostupný online. Výrobok predávaný pod názvami Master Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement, Protide Chlorine Dioxide Protocol alebo Water Purification Solution - mal byť akýsi všeliek, vyliečiť mal chrípku, HIV, dokonca rakovinu. Úrad FDA však nikdy produkt oficiálne neposúdil a keď sa naň federálna agentúra zamerala, zistili, že tento terapeutický tekutý roztok obsahoval najmenej 28 percent chloritanu sodného, ​​priemyselného bielidla. “Tieto výrobky sú extrémne nebezpečné a ohrozujú ľudský život,” varoval úradujúci komisár agentúry FDA Dr. Ned Sharpless.

Zdravé srdce

Mnoho štúdií sa tento rok zaoberalo aj zdravím srdca. Štúdia z New England Journal of Medicine, do ktorej bolo zapojených približne 1,3 milióna ľudí, naznačila, že pre zdravé srdce je dôležité, aby obidve hodnoty krvného tlaku boli v norme. Keď lekár meria krvný tlak, vyhodnotí dve rôzne hodnoty. Jedným z nich je systolický krvný tlak, ktorý je v ramenných tepnách vo chvíli srdcového sťahu, teda úderu. Odráža silu, s akou srdce pracuje a pumpuje krv do tepien. Druhým je diastolický krvný tlak, ktorý sa týka tlaku medzi údermi srdca.

Doteraz lekári ako rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb brali do úvahy iba zvýšený systolický krvný tlak. Nová štúdia však dospela k záveru, že systolický ako aj diastolický krvný tlak, ktorý nie je v norme je indikátorom kardiovaskulárnych problémov. Autor štúdie, Dr. Antonio Douros so svojim tímom analyzoval údaje 1 628 účastníkov s priemerným vekom 81 rokov. Vedci zistili, že starší ľudia s nízkym systolickým tlakom krvi v skutočnosti čelia o 40 percent vyššiemu riziku úmrtia ako rovesníci so zvýšenými hodnotami krvného tlaku.

Stravovanie

Štúdie roku 2019 ukázali, že strava zohráva dôležitú úlohu pri zdraví srdca. Výskum v časopise Journal of American Heart Association z augusta ukázal, že ľudia, ktorí preferovali viac rastlinnú stravu, mali o 32 percent nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie. Ďalšia štúdia, ktorá bola zverejnená v časopise Nutrients varovala, že ľudia, ktorí dodržiavajú ketogénnu diétu s vysokým obsahom tukov a nízkym obsahom uhľohydrátov a ktorí sa rozhodnú, že si dajú deň, dva voľna opakovane, si môžu poškodiť krvné cievy. Pri keto diéte dochádza k procesu ketóza, keď telo začne spaľovať tuk namiesto cukru. Dni, keď držiaci túto diétu “podvádza”, jeho telo sa na krátky čas prepne späť na glukózu. Steny ciev sa tak môžu poškodiť práve náhlym nárastom glukózy.

To, že výber potravín má vplyv na naše zdravie je viac ako jasné. Tento rok okrem keto diéty bola medzii ľuďmi populárna aj prerušovaná diéta a stravovanie založené na prijatí 1 200 kalórií za deň. Jedna zaujímavá štúdia v Nature Metabolism poukázala na to, že proteínové diéty, ktoré sú momentálne populárne medzi jednotlivcami, môžu ohroziť zdravie. Autori štúdie vysvetľujú, že fitness proteínové prášky obsahujú väčšinou srvátkové proteíny, ktoré majú vysoké hladiny esenciálnych aminokyselín leucín, valín a izoleucín. Výskum na myšiach naznačil, že vysoký príjem týchto aminokyselín viedol k príliš nízkym hladinám serotonínu v mozgu. Je to kľúčový hormón, ktorý hrá ústrednú úlohu pri regulácii nálady, ktorý sa tiež podieľa na rôznych metabolických procesoch. U myší viedli zvýšené hladiny týchto aminokyselín k obezite a kratšiemu trvaniu života.

Medzi vedcami rezonovala aj otázka, koľko vlákniny človek potrebuje, aby bol zdravý. Štúdiu si objednala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a objavila sa na webovej stránke The Lancet. Pri výskume sa zohľadnili zistenia 185 observačných štúdií a 58 klinických skúšok, ktoré trvali takmer 40 rokov. Podľa výskumu, aby sa znížilo riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, riziko mozgovej príhody, cukrovky typu 2, rakoviny hrubého čreva, človek by mal skonzumovať 25–29 gramov vlákniny denne.

Niekoľko štúdií poukázalo, ako škodlivé môžu byť potraviny, ktoré nie sú 100-percente prírodné. Malá štúdia, ktorej výsledky sa objavili v máji v súvislosti s bunkovým metabolizmom, ukázala, že spracované jedlo vedie k nárastu telesnej hmotnosti. Ďalší výskum na myšiach zistil, že emulgátory, ktoré sú bežnou prísadou prítomnou v mnohých produktoch od majonézy po maslo, môžu negatívne ovplyvniť črevné baktérie, čo vedie k systémovému zápalu.

Zatiaľ čo niektoré štúdie v roku 2019 boli presvedčivé, mnohé potrebujú ďalší výskum na potvrdenie, alebo vyvrátenie zistení.

Fotogaléria


Tagy:
medicína choroby rok 2019 výskumy

2019-12-28 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia