Vianoce spúšťajú v tele rôzne zmeny: Chemické reakcie, ktoré si nikto neuvedomuje

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-24 15:30:00

Aj keď sa u niekoho vianočné sviatky spájajú s pocitmi smútku, osamelosti a stresu, u mnohých dominuje šťastie! Zažívame množstvo príjemných pocitov, z ktorých sa tešíme. Rozbaľovanie darčekov, radosť z blízkosti ľudí, dobré jedlo.. To všetko nám vyčarí úsmev na tvári. Čo sa deje v našom tele, ak prežívame tieto slasti?

Hovorí sa o nich ako o sviatkoch pokoja, radosti a lásky. Vianoce majú svoju nenapodobiteľnú atmosféru, ktorú si vychutnávame len raz za rok. Väčšina ľudí sa nastaví na tú správnu vlnu a teší sa zo sviatkov už niekoľko týždňov pred ich začiatkom a vyvrcholí až na Štedrý deň. Je to neopísateľný pocit a veru, je sa na čo tešiť!

Čítajte tiež: Štyri zmeny na tvári ako nebezpečná predzvesť: Môžu signalizovať vážny zdravotný stav

Vianoce sú obdobím, kedy sa vymaníme z kolotoča pracovných povinností a stresu v práci a konečne sa môžeme zastaviť a užiť si dni s rodinou. Prípravy, ozdoby, pesničky či filmy – aj to dokáže u mnohých zlepšiť náladu a navodiť jedinečné vianočné obdobie. Mnohí sa tešia aj na chutné jedlo, ktoré počas roka nemá svoje miesto na stole. Čo je však najdôležitejšie, potešia hlavne rodinné stretnutia, objatia, vyznania a slová vďaky, ktoré sa rozdávajú pod stromčekom. Chvíľ, ktoré vám počas vianočného voľna vyvolajú úsmev na tvári je stále dostatok!

Systém odmeňovania

Príjemné pocity, ktoré prežívame pred a v čase vianočného obdobia má na svedomí limbický systém, ktorý patrí k najstarším častiam ľudského mozgu. Keď sa cítime šťastní, dá sa do pohybu celá skupina mozgových centier, ktorý sa súhrnne nazýva ako dráhou odmeňovania. Tá sa aktivuje pri činnostiach, ktoré sú dôležité pre zachovanie rodu, ako napr. príjem potravy, pri uspokojovaní sexuálnych pudov, atď.

Zatiaľ čo zvieratá pociťujú slasti pri napĺňaní fyzických potrieb, človeka tešia aj také veci, bez ktorých by prežil. Každý by prežil bez nového mobilného telefónu, aj keď vás snaží vaša dospievajúca dcéra presvedčiť o opaku. Ak by dostala najnovší model, začne prežívať šťastie a nadšenie. Na druhej strane, je pravda, že každý je iný a každému prináša pocit slasti niečo iné. Aj plný stôl dobrého jedla dokáže u mnohých navodiť príjemný pocit uspokojenia. Iní sa tešia z iných vecí..

V hlavnej úlohe hormóny

Podľa profesorky Lorrety Grazianovej-Bruningovej z Kalifornskej Univerzity je pocit šťastia zaplavenie mozgu tými správnymi chemickými látkami – neurotransmitermi. Tie umožňujú medzibunkovú komunikáciu. Spomínaný systém odmeny je fundamentálny neuronálny systém, ktorý nás drží pri živote a ak urobíme niečo, čo prispieva k nášmu prežitiu, náš mozog nás za to odmení. A vďaka odmene sme šťastní. Hlavným neurotransmiterom systému odmeny je dopamín, no to ani zďaleka nie je všetko. Úlohu zohrávajú aj iné prenášače, napr. serotonín - hormón dobrej nálady, oxytocín - hormón lásky, dôvery a spolupatričnosti, endorfín - hormón šťastia, pomáha prekonávať bolesť a mnoho ďalších. 

Nedá sa dopodrobna opísať, k čomu presne dochádza pri tom, keď zažívame pocit šťastia. Nielen hormóny zohrávajú pri tom určitú úlohu, ale aj iné zložitejšie procesy. Hlavné je, že vieme, ako sa cítime pri tom, keď sme šťastní. Je to krásny, neopísateľný pocit. Prečo si ho nevykúzliť na Vianoce?

Fotogaléria


Tagy:
zdravie telo hormóny Vianoce

2019-12-24 15:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia