Rozhoduje ročné obdobie o našom zdraví? Ak ste sa narodili v tomto mesiaci, pozor na srdce!

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-23 15:00:00

Narodili ste sa v decembri? Alebo ste skôr jarné dieťa? Podľa mesiaca narodenia by ste totiž mohli zistiť, s akými chorobami budete neskôr bojovať a aký bude váš zdravotný stav.

Môže mať mesiac narodenia vplyv na naše zdravie? Podľa najnovšej štúdie uverejnenej v časopise British Medical Journal je to možné. Zistila, že ženy narodené na jar alebo v lete môžu mať neskôr problémy so srdcovými chorobami. 

Najrizikovejšie mesiace

Úmrtia na srdcové choroby boli až o 12 percent častejšie u žien, ktoré uzreli svetlo sveta v teplejších mesiacoch v porovnaní s novembrom. Apríl sa javil ako najrizikovejší mesiac a december zase naopak najmenej rizikový. Na druhej strane, vedci nedokázali vysvetliť, prečo to tak je.

Čítajte tiež: Častá konzumácia cíceru spustí v tele nečakané reakcie: Zmeny, ktoré si zamilujete!

Už predošlý výskum naznačil, že sezónne rozdiely v tom, čo ľudia jedia, taktiež znečistenie ovzdušia alebo slnečné žiarenie môže mať vplyv na dlhodobé zdravie rastúceho dieťaťa. Vedecký tím uviedol, že by to mohlo mať „malý, no významný sezónny vplyv“ na srdce ľudí. Avšak na potvrdenie tejto súvislosti sú potrebné ešte ďalšie výskumy. 

Vedci z nemocnice Brigham and Women Hospital a Harvard Medical School v Bostone v štáte Massachusetts použili údaje od 116 911 žien v USA. Na začiatku štúdie v roku 1976 mali všetky účastníčky 30 až 55 rokov a výskumníci ich sledovali až 38 rokov. Počas tohto obdobia zomrelo 43 000 z nich a 8 360 z dôvodu srdcových chorôb.

Ukázalo sa, že narodenie na jar spôsobilo o viac ako 10-percentnú pravdepodobnosť srdcovej smrti ako u tých, ktoré sa narodili v novembri. Letné obdobie zase znamenalo zvýšené riziko o 9 percent. U žien, ktorých narodeniny boli v apríli, bolo zase o 12 percent pravdepodobnejšie, že zomrú na srdcové choroby ako tie, ktoré sa narodili v novembri. Marec zase znamenal zvýšené riziko úmrtia na tieto choroby o 9 percent. Máj či jún o osem percent a jún o sedem.  U žien narodených v decembri bolo o päť percent menej pravdepodobné, že zomrú skôr ako ženy v novembri.

Eva Schernhammerová a jej kolegovia v časopise British Medical Journal napísali, že ich práca sa „pridáva k rastúcim dôkazom naznačujúcim, že jednotlivci narodení na jar a v lete majú vyššiu kardiovaskulárnu úmrtnosť ako tí, ktorí sa narodili na jeseň, ale sú v rozpore s predchádzajúcimi zisteniami o celkovej úmrtnosti“.

Ochorenie srdca je jednou z najväčších príčin úmrtí na svete. Celosvetovo približne tretina všetkých úmrtí - približne 18 miliónov ročne - súvisí so srdcovými chorobami. Tieto choroby sú spôsobené nezdravým životným štýlom, ako je nadváha, fajčenie, pitie a zlá strava.

Čo je za sezónnymi zmenami v zdraví? 

Štúdia doktorky Evy Schernhammerovej zisťovala, či celkové riziko úmrtia bolo ovplyvnené mesiacom narodenia - ako to naznačuje predchádzajúci výskum, no bol to opak. Riziko predčasnej smrti z akejkoľvek príčiny sa nezvýšilo ani nekleslo v závislosti od toho, kedy sa niekto narodil. Keď sa sústredili iba na tých ľudí, ktorí zomreli na srdcové choroby, zaznamenali tento trend.

Uviedli, že za sezónnymi zmenami v ľudskom zdraví by mohli byť zodpovedné zmeny v znečistení a strave. Čo sa týka znečistenia ovzdušia, je známe, že práve v lete sa zhoršuje, pretože oxid dusičitý z výfukových plynov môže reagovať s teplom zo slnečného žiarenia a vytvárať ozón, plyn, ktorý môže sťažiť dýchanie.

Zmeny, ako je táto, môžu mať vplyv na bábätká, pretože ich organizmus je slabší a ich rastúce telá sú náchylnejšie na zmeny v okolitom prostredí.

Účinky, čo sa týka úmrtia v súvislosti so srdcovými chorobami pretrvávali aj po zohľadnení rodinnej anamnézy a úrovne bohatstva.

Schernhammerová a jej kolegovia uviedli, že je potrebný ďalší výskum, ale existujú dôkazy, že v neskoršom živote môžu existovať „malé, ale skutočné sezónne účinky faktorov na neskorší život“.

Fotogaléria


Tagy:
srdce mesiac zdravie prevencia narodenie srdcové choroby

2019-12-23 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia