Veľký mýtus o strečingu, ktorý vám otvorí oči: Žiadna prevencia pred bolesťami!

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-20 06:00:00

Ak sa aj vy spoliehate na to, že vďaka strečingu pred cvičením môžete dosiahnuť lepší výkon a znížite tým riziko zranení, podľa austrálskych vedcov ste na omyle. Namiesto statického naťahovania svalov navrhujú inú aktivitu.

Nie je zlý, ale nepomôže

Strečing sa vo všeobecnosti považuje za dôležitý najmä pred behom. Existujú dôkazy, že síce môže pomôcť s udržaním flexibility kĺbov a neuškodí výkonu, ale v skutočnosti ani nepomôže, píše reuters.com. Omnoho účinnejším prostriedkom je aktívne zahrievanie vo forme rýchlej chôdze alebo ľahkého klusu. 

Čítajte tiež: Príznaky neposlušnej štítnej žľazy: Nenápadné znamenia, na ktoré si treba dávať pozor

„Mnohí bežci majú určité presvedčenie o rizikách zranenia, prevencii úrazov a výkone, ktoré sú v rozpore so súčasnými výskumnými dôkazmi," povedal James Alexander z La Trobe University v austrálskom Melbourne v Austrálii. „Tieto presvedčenia vedú bežcov k tomu, aby v rámci svojho bežeckého tréningu používali neefektívne alebo neoptimálne stratégie na prevenciu pred zraneniami, či už prostredníctvom statického napínania alebo silového tréningu s nízkym zaťažením," podotkol hlavný autor série piatich infografík na odlíšenie dôkazov od mýtov nazvaných Bežecké mýty.

Tie budú postupne mesačne uverejňované v British Journal of Sports Medicine

Alexander a jeho spoluautori sú fyzioterapeuti a vedci, ktorí sami behávajú väčšinu dní v týždni a tiež pracujú s rôznymi typmi bežcov. V infografike narážajú na panujúce presvedčenie, že statické napínanie svalov alebo predlžovanie svalu do bodu napätia po dobu 30 sekúnd znižuje riziko zranení. Niektorí bežci tiež používajú statické napínanie na zníženie bolestivosti svalov po namáhavom behu, ale výskumníci túto prax nepodporujú. Proti strečingu ako relaxačnej aktivite po športovom výkone nič nemajú, no odmietajú jeho vplyv na prevenciu pred zraneniami alebo bolesťami svalov.

Radšej chôdza ako strečing

Pri behu sú riziku zranení vystavené najmä kĺby a mäkké tkanivá. Problémy sa vyskytujú hlavne vtedy, keď bežci príliš rýchlo zvyšujú prevádzkovú frekvenciu, intenzitu a trvanie. Na to, aby sa telo mohlo prispôsobiť a posilniť, je potrebné, aby bežci rozvíjali svoj výkon prostredníctvom progresívnych tréningov zahŕňajúcich aktívne zahrievanie vo forme 5 až 10-minútovej chôdze alebo ľahkého joggingu. 

Ak sa pripravujete na rýchly závod alebo tréning, mali by ste si urobiť 6-8 dynamických strečingových cvikov na kĺby, najmä v dolných končatinách, vhodné sú výpady a švihy. Okrem toho autori odporúčajú ukončiť zahrievanie tromi krátkymi, napríklad 100-metrovými šprintmi.

Fotogaléria


Tagy:
cvičenie beh šport prevencia strečing

2019-12-20 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia