Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo sa stane, ak necháte zapnuté kúrenie celú noc? Vaše telo sa bude dlho spamätávať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď vonku dosiahnu teploty okolo 0 stupňov Celzia, každý sa chce prirodzene zahriať v teple domova. Radiátor ide na plné obrátky počas dňa, no málokto ho vypína aj počas noci. To však nie je najlepší nápad, ak vám ide o zdravie!

Ak necháte vyhriatu domácnosť aj počas toho, ako sa oddávate spánku, odnesie si to nielen vaša peňaženka. Horší dopad to má na ľudské telo, čo si mnohí neuvedomujú. 

Čítajte tiež: Desať najlepších druhov ovocia na podporu chudnutia: Kilá pôjdu dole ako po masle!

Spôsobuje prebúdzanie počas noci

Dôkaz drží v rukách výskum, vypracovaný britskou spoločnosťou zameranou na výrobu posteľnej bielizne a príslušenstva Slumberdown. Jej výsledkom bolo, že 46 percent opýtaných sa ráno necíti dobre po tom, čo nechali celú noc zapnuté kúrenie, ako sa uvádza na ladbible.com. To však nie je všetko. Približne 37 percent uviedlo, že ich bolela hlava, mali sucho v ústach a boli dehydrovaní. Každý piaty človek, ktorý zaspáva v miestnosti so zapnutým radiátorom sa prebúdza počas noci s potením.

Spánkový odborník spoločnosti Slumberdown Jason Ellis vysvetlil, čo sa deje s ľudským telom počas takej noci: „Počas spánku odvedú naše telá veľký kus práce. Patrí sem zmena telesnej teploty a jej postupne znižovanie pri zaspávaní. Keď vstávame, teplota sa vtedy opäť vracia do normálu.“

Čo sa stane, ak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa nám do postele ide ľahko vďaka teplu v miestnosti, iné je to vtedy, keď vstávame. Najdôležitejšie je cítiť sa dobre a pohodlne pri zaspávaní aj pri vstávaní. Ako dodáva Ellis, čím pohodlnejšie sa cítime, tým je menšia pravdepodobnosť, že sa zobudíme skoro ráno. 

Hrozí angína či infarkt

Aby toho však nebolo málo, je tu ešte jedno riziko, ktoré hrozí, ak preferujete prekúrené miestnosti. Keď vyjdete z domu von, telo vystavíte extrémnemu teplotnému šoku. Takéto zmeny teploty majú drastický dopad na krvný obeh, čo potvrdzuje prednosta kardiologickej kliniky v New yorku Maurice Pye. 

„Pri premiestnení sa z teplého prostredia do chladného hrozí zvýšenie tlaku. Tepny sa narovnávajú a dochádza k obmedzeniu prísunu krvi do srdca. Tak vzniká angína, infarkt alebo srdcová arytmia,“ vysvetľuje doktor Pye. 

Lepšie riešenie

To však neznamená, že sa máte v posteli triasť od zimy. Podľa doktora je najlepšie udržiavať teplotu v domácnosti počas noci nad 18 stupňov Celzia. Ak vám je i napriek tomu chladnejšie, radšej stavte na teplejšie pyžamo ako na zapnuté radiátory na plné obrátky. 

Viac o téme: TeploKúrenieZdravieSpánokTelo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9