Nenápadná časť tela, ktorá môže upozorniť na cysty: Všímajte si ju a zachránite sa pred infekciou!

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-13 14:00:00

Čo sa týka častí tela, pupok je taký nenápadný ako dieťa, ktoré sa vždy zabudne posledné v telocvični. Keď si konečne spomenieme na jeho existenciu, zistíme, že naše neúmyselné zanedbanie má na svedomí to, že smrdí horšie ako skládka.

Tak ako podpazušie, ani pupok nedostáva veľa vzduchu – a najmä pre tých, ktorí ho majú zastrčený, môže sa táto dutina stať priam úložnou jednotkou pre odumreté kožné bunky, pot, rôzne vlákna a viac ako 60 druhov baktérií. 

„Keď sa pot a iné nečistoty v ňom zachytia, často vzniká zápach,“ hovorí odborný klinický profesor dermatológie na lekárskej fakulte University of Miami Todd Minars.

Dôkladné (a dôsledné) čistenie oblasti pupka stačí obvykle k tomu, aby sme sa akékoľvek zápachu v tejto oblasti zbavili. Ak však ani po zintenzívnení hygieny nebude pupok stále voňavý, resp. bez zápachu - alebo čo je ešte horšie, začnete pociťovať ďalšie príznaky, ako je sčervenanie, pálenie, opuch či výtok - vždy je najlepšie navštíviť lekára a zistiť, čo sa deje.

Čítajte tiež: Namerali ste si vysoký krvný tlak po prebudení? Čo vám tým telo naznačuje!

Ak je po zdravotnej stránke všetko v poriadku, do úvahy prichádza 5 vinníkov, ktorí môžu mať nepekný odór na svedomí. Tu je všetko, čo by ste mali vedieť, uvádza portál prevention.com.

1. Potrebujete venovať väčšiu pozornosť hygiene

„Príčina nepríjemného zápachu pochádza z nesprávnej hygieny pupka,“ hovorí doktor Minars.

Stačí, ak zabudnete na jeho vyčistenie počas sprchovania či kúpania a nahromadia sa v ňom nečistoty, pot, baktérie a odumreté kožné bunky, ktoré tejto oblasti dodávajú fanky arómu.

Niekedy sa môže stať, že aj keď na pupok pri umývaní nezabúdate, stále to nie je ono. Znamená to, že váš pupok jednoducho potrebuje väčšiu údržbu v porovnaní s inými ľuďmi. 

„Niekto má hlboké záhyby v miestach, kde bola po narodení pupočná šnúra a tie sú dokonalým zázemím pre baktérie, ktoré sa tu schovávajú a rastú,“ vysvetľuje odborník.

V takomto prípade by malo pomôcť poctivejšie čistenie jemným mydlom. 

2. V pupku sa nachádzajú rôzne vlákna

Nie je ničím výnimočným, že do pupka sa dostanú rôzne vlákna z oblečenia, ktoré nevidíme. Najčastejšie ide o vlákna z bavlny, pretože tá na rozdiel od odvádzania vlhkosť absorbuje.„Bavlna skvele vyrába teplo, ale má nízku izoláciu,“ opisuje Minars. Takže, ak máte pupok v určitom tvare a potíte sa, vytvára sa v ňom priestor pre nepríjemný zápach. Ak často nosíte veci z bavlny alebo z iných tkanín, o ktorých všetci vieme, že spôsobujú zápach (napríklad polyester), nezostáv vám iné, len venovať hygiene pupka väčšiu pozornosť. 

3. Možno máte kvasinkovú infekciu

Na koži sa vždy nachádza určitý druh kvasiniek (candida). Zvyčajne sú neškodné, ale za určitých podmienok – najmä v teplom a vlhkom prostredí, ktoré poskytuje pupok, môže prerásť do infekcie spôsobenej kvasinkami. Preto je dôležité čistiť aj všetky záhyby v pupku. 

Náchylnejší na kvasinkové infekcie sú ľudia s cukrovkou (najmä ak ich hladina cukru v krvi nie je dobre kontrolovaná) a ľudia s autoimunitnými ochoreniami. 

„Pre imunitný systém je potom ťažšie bojovať s infekciou, ktorá môže ovplyvniť zápach,“ hovorí certifikovaná dermatologička z New Jersey Shari Sperling.

Ak vás okrem zápachu trápia v okolí pupka aj vyrážky, svrbenie či „pupáky“, z ktorých vyteká číta tekutina, ide s veľkou pravdepodobnosťou o spomínanú kvasinkovú infekciu. O vhodnej liečbe musí rozhodnúť lekár.

4. Pôvodcom môže byť cysta

Cysty sú výrastky naplnené hnisom, ktoré sa môžu objaviť kdekoľvek na tele vrátane oblasti pupka. Epidermoidné cysty sa napríklad vytvárajú vtedy, keď vrchná vrstva kožných buniek neodpadne tak, ako by mala, namiesto toho sa presúvajú hlbšie do pokožky a množia sa, čo spôsobí ranu.

Existujú aj tzv. mazové cysty, ktoré vyzerajú podobne ako epidermoidné, ale môžu sa vyskytnúť po zranení v oblasti pupka, pri zapchatých mazovodoch alebo z iných, neznámych príčin.

Tieto cysty zvyčajne nevyžadujú liečbu a nie sú nebezpečné, ale v závislosti od toho, kde sa nachádzajú, môžete ich dráždiť a potom z nich vyteká nevábne páchnuci výtok. Sami si nepomôžete, treba navštíviť dermatológa, lebo domáca liečba nemusí byť účinná. Namiesto ich minimalizácie sa môže nakaziť aj okolie. 

5. Piercing

V prípade, že máte v pupku piercing, treba ho pravidelne poctivo čistiť mydlom a vodou. V záhyboch je vhodné použiť vatový tampón. Odborníci varujú, aby ste to nerobili agresívne a nepritláčali, lebo si môžete privodiť infekciu alebo oblasť podráždiť. Nezabúdajte na poriadne vysušenie. 

„Aj keď vlhkosť nemusí viesť nevyhnutne k zápachu, predsa len môže spôsobiť rôzne kožné problémy alebo stavy, ktoré v konečnom dôsledku k smradu povedú,“ pripomína doktor Minars.

Vlhkosť podporuje rast húb a rozmnožovanie baktérií.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie brucho pupok

2019-12-13 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia