Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako sa zbaviť chrípky už za 24 hodín? Po niekoľkých minútach veľká úľava!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stačí jediný deň na to, aby ste odohnali chrípku či nepríjemné prechladnutie! Zbavíte sa tak prvých príznakov, ktoré naznačujú príchod ochorenia. Najhoršie na tom je, že keď sa objavia, mnoho ľudí už dopredu rezignuje. Chyba!

V hrdle vás nepríjemne škriabe, kýchate ostošesť a cítite, že niečo na vás lezie. V tejto fáze sa však ochorenie ešte dá zvrátiť! Chrípka ešte neprepukla naplno, takže to môžete zachrániť. 

Čítajte tiež: Ublíži vám tento zlozvyk? Doktor si pukal kĺby až 50 rokov, tu je výsledok!

Podľa odborníkov mnohí robia jednu veľkú chybu, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Zvyknú sa zásobovať vitamínmi, čajmi a rôznymi liekmi, ktorými sa snažia potlačiť prejavy choroby. Ak ju odstránime a pôjdeme na to inak, môžeme sa vyhnúť dňom či týždňom ležania v posteli s upchatými dutinami či zapáleným hrdlom. Stačí 24 hodín a bude po prvotných príznakoch!

07:00

Podľa emeritného profesora z Cardiffskej univerzity vo Veľkej Británii Rona Ecclesa je najlepšie začať deň pri vznikajúcej chrípke v horúcej sprche. Má totiž jednu úžasnú vlastnosť: dokáže uvoľniť upchaté dutiny a podporuje vylučovanie sekrétu z nosa. 

08:00

Pochutnajte si na pomarančoch či kiwi, ktoré obsahujú veľa vitamínu C. Kávu i čaj dajte radšej bokom. Kofeín by vás mohol dehydrovať, čo obzvlášť teraz nepotrebujete. Dajte prednosť citrónovej vode. 

10:00

Ako dodáva výživová špecialistka Julie Silverová, pomôže aj soľný inhalátor. Umožňuje mikroskopickým časticiam soli preniknúť do dýchacích ciest a zmierni tak kašeľ a kýchanie počas dňa. 

12:00

Zostaňte v teple! Podľa lekárky Sarah Brewerovej by ste mali po práci radšej ostať doma a byť v teple. Máte studený nos? Imunitný systém „hapruje“ a nefunguje správne. Tak ste náchylnejší na vznik infekcie. Ak ostanete doma, zamedzíte tým rozširovaniu nákazy. Pokiaľ je potrebné, aby ste vyšli von, nezabudnite na šál a zvlhčujúci sprej do nosa. 

Ako sa zbaviť chrípky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

13:00

Dajte polievke zelenú! Ortolaryngológ Adam Frosh upozorňuje, že nejde o žiadny výmysel starých mám, ktoré prisahali na slepačiu polievku ako na najlepší recept na chrípku. Polievka je teplá, výživná a ľahká. Nezaťaží organizmus a pomáha liečiť. 

15:00

Udržujte svoje telo hydratované! Dôležité je dodržiavanie pitného režimu. 

16:00

Okrem polievky si dajte aj orechy. Hrsť para orechov podporí váš imunitný systém v poobedných hodinách.

„Para orechy obsahujú selén, ktorý je rozhodujúci pre imunitný systém,“ hovorí Amanda Ursellová. "Spája sa s bielkovinami a zvyšuje schopnosť vášho tela bojovať proti nepríjemným vírusom."

18:00

Na tanier si môžete dať vo večerných hodinách mierne pikantné jedlo, napr. chilli. Korenie dráždi sliznicu nosa, čím sa vyčistí rýchlejšie a ľahšie sa vám dýcha.

20:00

Pred tým, než pôjdete do postele, dajte si paracetamol alebo ibuprofen. Nebojte sa tejto kombinácie liekov. Skontrolujte si len na štítkoch dávkovanie a tesne pred spaním si dajte ibuprofen, keďže ten účinkuje dlhšie a pomôže vám lepšie zaspať. Paracetamol aj ibuprofen urobia spoločnú prácu a budú bojovať proti horúčke a bolestiam. 

Viac o téme: ChrípkaLiečbaNachladnutieChorobyPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9