Stačí pár minút denne a dostavia sa výsledky: Bude po zubnom kaze a schudnete!

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-10 21:00:00

Mať v ústach nonstop žuvačku a prehadzovať ju zo strany na stranu patrí k veľmi nepekným zlozvykom. Na druhej strane, ak si všímame zdravotné benefity, tých je hneď niekoľko. Ktoré sú to?

Ako pôsobia na ústnu dutinu? 

Aj keď možno nie ste až takými „priateľmi“ žuvačiek, nie je na škodu ich mať vždy pri sebe, píše sa na portáli sciencefocus.com. Najmä po jedle, keď nemáme k dispozícii kefku a pastu, by sme si mali pravideIne žuvačku dopriať. Dôležité je však to, aby bola bez cukru. Štúdie totiž zistili, že práve žuvačky bez cukru zvyšujú prúdenie slín v ústach. Tie obsahujú viac vápnika ako bežné sliny a vďaka tomu pomáhajú posilňovať zubnú sklovinu. Niektorí experti prezentujú názor, že žuvačky by mali byť nielen bez cukru, ale aj bez ovocných aróm, ktoré môžu zubnú sklovinu narúšať.

Čítajte tiež: Ublíži vám tento zlozvyk? Doktor si pukal kĺby až 50 rokov, tu je výsledok!

Sliny vďaka žuvaniu žuvačky neutralizujú a zbavujú ústa škodlivých kyselín, ktoré tam vznikajú po konzumácii jedla. Keď ich poriadne neodstránime, môžu mať na svedomí poškodenie zubnej skloviny a vzniká zubný kaz. 

Vedci z King's College London dospeli k týmto záverom po skúmaní 12 štúdií až 50 rokov dozadu. Zistili, že dospelí a deti, ktorí používali žuvačky bez cukru, mali o 28 percent menšiu pravdepodobnosť vzniku kazu v porovnaní s tými, ktorí žuvačky nežujú. Zistenia boli uverejnené v časopise Journal of Dental Research a sú prvými, ktoré poukazujú na pozitívne účinky žutia žuvačiek.

„Pred týmto skúmaním neexistovali žiadne presvedčivé dôkazy, ktoré by preukázali vzťah medzi spomalením vývoja zubného kazu a žutím žuvačiek bez cukru,“ pripomenul vedúci autor výskumu Avijit Banerjee.

Žuvačka minimalizuje vznik zubného povlaku 

Žuvačku je dobré použiť nielen po jedle, ale aj po čistení zubov na zníženie množstva povlakov na zuboch. Treba však povedať, že nie je taká účinná ako ústna voda, medzizubná kefka a zubná niť, lebo sa dostane iba na povrch zubov, no nie medzi zuby, odkiaľ sa jej škodliviny dostať nepodarí.

„Stimulácia slín, ktoré môžu pôsobiť ako prirodzená bariéra na ochranu zubov, ako aj mechanická kontrola povlakov, ktorá je výsledkom žuvania, môžu prispieť k prevencii zubného kazu,“ pripomína Banerjee. „Žuvačka bez cukru môže pôsobiť aj ako nosič antibakteriálnych prísad vrátane xylitolu a sorbitolu,“ dodal.

Keď vám žuvanie nie je príjemné a po jedle uprednostňujete kefku a pastu, počkajte aspoň 10 minút po dojedení. Ak by ste začali s umývaním príliš skoro, mohli by ste si sklovinu poškodiť.

Žuvačka môže pomôcť aj pri chudnutí

Zdravá ústna dutina nie je jediným benefitom žuvania žuvačky. Tým druhým je regulácia hmotnosti, píše sa na asianscientist.com.

Keď si chceme jedlo vychutnať a nepriberať, je dôležité prežúvať pomaly, tvrdia vedci z Japonska. Táto metóda pomáha spáliť kalórie a tento účinok môžeme zvýšiť ešte tým, že si po jedle doprajeme žuvačku. Experti zistili, že diétne indukovaná termogenéza (DIT), teda energia potrebná na trávenie a metabolizáciu potravín, je vyššia u tých, ktorí jedia pomaly. Vyššia miera DIT tak môže byť ochranným faktorom proti obezite. 

Na základe týchto poznatkov sa vedci z tokijského technologického inštitútu rozhodli preskúmať, ako by sa dali znížiť negatívne účinky rýchleho stravovania, ktoré je dnes typické pre väčšinu ľudí.  Odpoveď môže podľa nich spočívať v žuvačke.

Tím vedcov predpokladal, že žutie žuvačky po jedle môže zvýšiť DIT. Na otestovanie svojej hypotézy si prizvali 12 zdravých mužov s normálnou hmotnosťou, aby sa zúčastnili na štyroch stravovacích pokusoch. Požiadali ich, aby konzumovali jedlá s 621 kalóriami dvoma rôznymi spôsobmi – najprv ho prežúvali v pokoji čo najdlhšie a potom ho zase zjedli čo najrýchlejšie. Rovnako opakovali tieto pokusy s pridaním 15-minútového žuvania žuvačky. Tak ako predpokladali, pri pokusoch so žuvačkou bol DIT vyšší pri pomalom aj rýchlom jedení. 

I keď priaznivý účinok žutia žuvačky po jedle neprevýšil účinok pomalého jedenia, táto štúdia ukázala, že dopriať si po jedle žuvačku nám pravdepodobne pomáha regulovať hmotnosť. Kým jesť pomaly môže byť pre niektorých ľudí ťažké, žuvanie žuvačky si veľa úsilia nevyžaduje. Podľa vedcov by sa to preto malo stať pre každého z nás ľahkým pozitívnym zvykom. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny jedlo žuvačka

2019-12-10 21:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia