Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľký mýtus o bolestiach krku: Nesprávne držanie tela za tým nie je!

(Zdroj: gettyimages.com)

S bolesťami krčnej chrbtice už bojoval v dnešnej dobe snáď každý. Patrí medzi najčastejšie zdravotné problémy. Doteraz bolo známe, že sa za nimi skrýva nesprávne držanie tela. V skutočnosti to však veda nikdy nepotvrdila!

Koľkokrát ste sa pristihli pri tom, ako si držíte krk v zadnej časti od toho, ako vás bolí? Väčšina bolesti krku sa po určitom čase zlepší, príp. úplne zmizne. Polovica až tri štvrtiny ľudí s týmto problémom zaznamenali návrat nepríjemných bolestí v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Čítajte tiež: Kašlete na umývanie zubov? Dôsledky, ktoré si odnesie najdôležitejší telesný orgán

Veda to nepotvrdila

Ak niekoho prepadnú bolesti krku, automaticky si to spája s nesprávnym držaním tela. Pravdou však je, že toto tvrdenie nemá vedecký základ. V jednej odbornej publikácii bol uvedený pokus s tisíckou tínedžerov, pričom sa u nich nepodarilo preukázať žiadnu spojitosť medzi držaním tela a vznikom bolesti krku. Účastníci boli rozdelení do skupín v závislosti od spôsobu, ako sedeli.

Aby toho nebolo málo, iné výskumy ukázali, že ergonomické zariadenia pri sedení nepomáhajú. Ich používanie má veľmi malý až nulový účinok na vznik bolesti krku. Je veľmi málo výskumov, ktoré by mali dôkazy o používaní týchto zariadení pri liečbe bolesti krku anich vplyve na zníženie bolesti. 

Čo je za tým? 

Medzi dôležitejšie faktory podľa vedy patrí nekvalitný spánok, nedostatok fyzickej aktivity a vysoká hladina stresu! Štúdie pozorovali ľudí, ktorí nemali problémy s bolesťami krkov a tých, ktorí tým trpeli len občas. U niektorých po čase došlo k zhoršeniu bolestí, čo preukázateľne spôsobila znížená kvalita spánku a stresujúca práca v zamestnaní. Títo ľudia mali tiež málo pohybu a depresívnu náladu. Vedci dokonca zistili, že sa to týka aj 9 ročných detí! Aj u nich faktory ako únava, problémový spánok, bolesti hlavy a brucha a zlá nálada zvyšovali riziko vzniku bolestí krku. 

Ako sa zbaviť bolestí?

Je to jasné. Bolestiam krku sa možno zbaviť zvýšeným fyzickým pohybom. Nemusíte chodiť do posilňovne a denne zdvíhať ťažké činky. Stačí, ak si každý deň doprajete prechádzku. Taktiež treba mať kvalitný a dostatočný spánok a vyhýbať sa stresovým situáciám. Netrápte sa tým, ako sedíte. Seďte tak, ako vám to vyhovuje. Nezabudnite aspoň každú hodinu zmeniť polohu. Z hľadiska držania tela vám toto jediné pomôže pri bolestiach krku.  

Viac o téme: BolestiKrkMýtusKrčná chrbtica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9