Ublíži vám tento zlozvyk? Doktor si pukal kĺby až 50 rokov, tu je výsledok!

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-09 12:00:00

Je jedným z najčastejších zlozvykov u mnohých ľudí a sprevádza ho nepríjemný zvuk. Reč je o pukaní kĺbov v prstoch. Jeden doktor podstúpil na vlastnú päsť jeden experiment, ktorý trval dlhých 50 rokov a odhalil tak pravdu, či je pukanie kĺbov neškodné alebo spôsobuje zdravotné problémy!

Veľká výzva s negatívnym výsledkom

Doktor Donald L. Unger sa rozhodol zrealizovať pokus, aby zistil, či je informácia o škodlivosti pukania kĺbov pravdivá alebo či ide len o obyčajný mýtus. Už odmalička mu mama a iní príbuzní vštepovali do hlavy, že ak si bude pukať kĺby prstov, v starobe ho môže postihnúť artritída, ako sa uvádza na scientificamerican.com. Toto tvrdenie zároveň považoval za výzvu vyskúšať si to na vlastnej koži. 

Čítajte tiež: Zažeňte strach z infarktu touto potravinou: Jedna porcia vás zachráni pred život ohrozujúcim stavom

Celých 50 rokov si doktor minimálne dvakrát denne pukal kĺby na ľavej ruke. Pravú ruku nechal tak, aby mu poslúžila na porovnanie výsledkého zdravotného stavu hánok. Ako sa uvádza v časopise Arthritis & Rheumatism, kĺby na ľavej ruke si pukol najmenej 36 500 ráz! Na konci celého pokusu sa nechal Unger vyšetriť na prítomnosť artritídy. Výsledky? Negatívne!

„Tento výsledok búra mýtus ďalších rodičovských rád, medzi ktoré patrí napríklad to, že konzumácia špenátu je dôležitá pre vývoj, no na to je potrebný ďalší výskum,“ povedal Unger. 

Doktor dostal vyznamenie. V roku 2009 si odniesol Nobelovu cenu - cenu udeľujúcu sa za „úspechy, na ktorých sa človek zasmeje a potom sa nad nimi zamyslí.“ Keď mal prejav počas udeľovania cien, dodal: „Matka, mýlila si sa!“

Neexistuje žiadny rozdiel

Už v minulosti niekoľko štúdií skúmalo, aký dopad môže mať pukanie kĺbov na rukách na naše zdravie. Napríklad v roku 2011 bola zverejnená jedna štúdia, ktorá na vzorke 215 ľudí prišla na to, že z hľadiska rizika osteoartritídy nie je žiadny rozdiel medzi ľuďmi, ktorí si pukajú kĺby na prstoch a tými, ktorí nemajú tento zlozvyk. V roku 2015 zase Rádiologická spoločnosť Severnej Ameriky zistila, že neexistuje okamžitý rozdiel v bolesti, opuchu, pohyblivosti a sile úchopu medzi tými, ktorí si pukajú kĺby a tými, ktorí si ich nepukajú. Vyzerá to tak, že pre vaše kĺby to nič neznamená. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prsty kĺby choroby artritída

2019-12-09 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia