Bežné produkty na krásu môžu spôsobiť otravu krvi: Tieto sú najviac kontaminované

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-03 12:00:00

Otrava krvi kvôli kozmetickej taštičke? Vedci varujú a upozorňujú majiteľky, čo skrývajú vo svojej kozmetickej výbave. Je totiž veľmi pravdepodobné, že sa v nich nachádzajú nebezpečné baktérie, ktoré môžu spôsobiť kožné infekcie, otravu krvi, či zápal očných spojiviek.

Skontrolujte si kabelku! Obzvlášť vrecúško alebo taštičku, kde máte lesk na pery, púder, špirálu a podobné veci. Vedci zistili potenciálne život ohrozujúce baktérie na väčšine testovaných špongií, špirál a lesku na pery. Zistenia boli uverejnené v časopise Journal of Applied Microbiology.

Čítajte tiež: Preč s demenciou jednoduchým spôsobom: Tento kuchynský olej robí divy s mozgom!

Ktoré baktérie vedci našli? 

Kontaminované výrobky používané na oblasť očí, úst alebo na miesta s poranením môžu vyvolať nepríjemné zdravotné problémy vrátane otravy krvi či rôznych kožných infekcií. Majiteľky kozmetickej výbavy sa priznali, že niektoré veci nemali umyté a vyčistené po tom, čo im spadli na zem a dokonca boli dávno po dátume expirácie. 

Vedci z Aston University v Birminghame testovali 467 očných liniek, rúžov, špirál, špongií a leskov na pery. Potenciálne škodlivé baktérie obsahovali hlavne špongie, ktoré sa používajú na nanášanie make-upu a kontúrovanie tváre. Po nich nasledovali očné linky, špirály a rúže. Odborníci odhalili baktérie, E. Coli a salmonelu, ktoré sa zvyčajne šíria v exkrementoch a taktiež stafylokoky, prenášajúce sa zdieľaním uterákov alebo kašľom. Prevažnú väčšinu kozmetických špongií si jej majiteľky nikdy nevyčistili i napriek tomu, že dve tretiny z nich v priebehu používania padli na podlahu.

Kozmetické špongie sú veľkým trendom a schvaľujú ich aj celebrity a známe osobnosti. Odhaduje sa, že sa predalo po celom svete už viac ako 6,5 milióna kusov. Sú veľmi náchylné na kontamináciu, pretože sú po použití pravidelne vlhké, čo vytvára ideálne prostredie pre baktérie. 

Predpisy EÚ jasne hovoria, že kozmetické značky by sa mali pri výrobe svojich produktov riadiť prísnymi hygienickými normami. Baktérie E.coli by sa nemali nachádzať v žiadnej kontentrácii v nových výrobkoch! 

Spotrebitelia by mali byť viac chránení

Bohužiaľ, existuje obmedzená ochrana spotrebiteľa pred rizikami kontaminácie výrobkov počas používania. Vedúca štúdie Dr. Amreen Bashirová uviedla, že firmy by mali robiť viac pre ochranu zákazníkov. Na obaloch by mali byť uvedené výraznejšie dátumy spotreby a požiadavky na čistenie.

 „Zlé hygienické postupy u spotrebiteľov, pokiaľ ide o používanie make-upu, najmä kozmetických pomôcok sú veľmi znepokojujúce, keďže sme našli baktérie ako E.coli - spojené s fekálnou kontamináciou -  na testovaných produktoch. Je potrebné urobiť viac pre to, aby sme pomohli vzdelávať spotrebiteľov a priemysel v oblasti líčenia o potrebe pravidelného umývania kozmetických pomôcok, ako aj o rizikách používania make-upu po uplynutí doby použiteľnosti,“ ozatvára odborníčka. 

Fotogaléria


Tagy:
kozmetika zdravie make-up produkty choirboy

2019-12-03 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia