Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kľúč dlhovekosti spočíva v jednoduchosti: Tento typ cvičenia je najlepší na predĺženie života!

Ak pracujete v kancelárii alebo uzavretých priestoroch, patríte do jednej z rizikových skupín. Zobraziť galériu (2)
Ak pracujete v kancelárii alebo uzavretých priestoroch, patríte do jednej z rizikových skupín. (Zdroj: gettyimages.com)

Dôkazy jasne hovoria o tom, že záleží na životnom štýle. Ten vám môže buď predĺžiť život alebo sa môže podpísať pod choroby či iné zdravotné stavy, ktoré by mohli vašu snahu o dlhé roky života skrátiť. Podľa vedcov jeden druh cvičenia má úžasné účinky na dlhovekosť.

Štúdie zistili, že dlhovekosť môže súvisieť s mnohými faktormi, pričom genetika je jedným z hlavných. Jedna štúdia z Albert Einstein College of Medicine sa zamerala na 500 jedincov, ktorí žili do 95 rokov a viac. Identifikovali u nich spoločné genotypy, premenné životného štýlu, vďaka ktorým žili dlhšie. Avšak, tí ostatní, ktorí nemajú takúto genetiku, nemusia zúfať. Štúdie ukazujú, že stačí pravidelne cvičiť a vykonávať určité športy. 

Čítajte tiež: Najlepší bojovník proti pneumatike okolo bruška: Odborníci prisahajú na túto zbraň!

Strava a cvičenie

Je dokázané, že záleží na celkovom správaní. Strava je samozrejme tiež úzko spojená s dlhovekosťou a mnohí odporúčajú dodržiavať stredomorskú stravu, ktorá obsahuje veľa ovocia, zeleniny, celých zŕn, orechov a zdravých tukov. Na druhej strane treba sa vyhnúť spracovaným potravinám, vyprážaným jedlám a sladkostiam. 

Aj cvičenie hrá veľkú úlohu, čo sa týka dlhovekosti. Vedci napríklad zistili, že to, aké máte silné svaly, súvisí s dlhým životom. Štúdia s viac ako miliónom švédskych dospievajúcich chlapcov podporuje záver, že „nízka svalová sila u dospievajúcich je novým rizikovým faktorom hlavných príčin smrti v mladej dospelosti.“ Tí, ktorí počas počiatočných testov svalovej sily dosiahli priemerné skóre, mali o 20 - 35% nižšie riziko predčasnej smrti z akejkoľvek príčiny, vrátane kardiovaskulárnych chorôb.

Tímové športy predlžujú životnosť

Cvičenie je veľmi prospešné nielen pre fyzické zdravie, ale aj pre to duševné. Posilňuje všetko od kardiovaskulárnej kondície po náladu a energiu, takže nie je prekvapením fakt, že môže predĺžiť aj ľudský život.

Kľúč dlhovekosti spočíva v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Federálne smernice pre fyzickú aktivitu odporúčajú zamerať sa na najmenej 150 minút miernej alebo 75 minút intenzívnej aeróbnej aktivity každý týždeň a k tomu dvakrát týždenne vykonávať aktivitu na posilňovanie svalov. Zdravotnícki odborníci odporúčajú účasť na viacerých tímových športoch, ako sú tenis a futbal. Tímové športy pomáhajú zvyšovať životnosť, pretože podporujú spoločenskú interakciu a cvičenie!

Štúdia publikovaná v Mayo Clinic Proceedings zistila, že sociálna interakcia, ktorú človek získa z cvičenia s niekým iným, napríklad účasť na tímovom športe, môže byť v skutočnosti výhodnejšia ako cvičenie osamotene a predlžuje život.

Spoluautor štúdie, Dr. James O'Keefe, kardiológ v Stredoamerickom inštitúte srdca Svätého Lukáša dodal: „Ak máte záujem o cvičenie pre zdravie, dlhovekosť a pohodu, tímové športy sú tým pravým orechovým. Profesor psychológie a logopediky na Helsinskej univerzite vo Fínsku dodal: „Je dôležité zachovať existujúce vzťahy tým, že sa stretnú rodinní príslušníci alebo priatelia tvárou v tvár a zároveň si spoločne zacvičia.“

Ak sa chcete viac socializovať, zvážne nejaké rekreačné športové ligy, do ktorých by ste sa mohli zapojiť, ako napríklad tenis či futbal. Spoznáte nových ľudí, zacvičíte si a zároveň sa postaráte o to, že váš život bude dlhší!

Viac o téme: PohybZdravieCvičenieŽivotDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9