Keď sa zápaly močových ciest vracajú: Zistite, v čom je problém, a vyriešte ho!

Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Shutterstock
2019-11-20 06:00:04

Zápal močových ciest prekoná aspoň raz za život približne každá druhá žena. Štvrtine z nich sa aj po preliečení infekcia vráti v priebehu 3 až 6 mesiacov. Či už ide o zápal močovej trubice (uretritídu), alebo častejšie sa vyskytujúci zápal močového mechúra (cystitídu), tieto ochorenia sa rozhodne neoplatí podceňovať. Ak totiž infekcia prejde do chronického štádia, môže napadnúť aj obličky.

Ženy trpia častejšie

Močovými infekciami, samozrejme, trpia aj muži, ženy však nimi bývajú postihnuté až 50-krát častejšie. Môžu za to prirodzené anatomické rozdiely: ženská močová trubica je približne 3- až 4-krát kratšia a vyúsťuje len kúsok od pošvového vchodu a konečníka. To znamená, že baktérie z vonkajšieho prostredia sa do močových ciest ženy dostanú oveľa ľahšie, ako je to u mužov. Infekcia sa zvyčajne ohlási častým nutkaním na močenie, bolesťami v podbruší, pálením či rezaním pri močení, prípadne aj stopami krvi v moči. 

Spúšťačom je E. coli

Často sa objavuje názor, že za zápal močových ciest môže prechladnutie alebo nedostatočné obliekanie počas chladného počasia. Chlad a vlhkosť síce močovému mechúru neprospievajú, no skôr než „prechladnutie“ orgánov sa na zápale môže podieľať znížená imunita. Primárnym spúšťačom ochorenia sú baktérie, ktoré sa uchytia v rôznych častiach močového traktu a spôsobia zápal. Najčastejšie ide o baktériu Escherichia coli, ktorá je prirodzenou súčasťou mikroflóry hrubého čreva, prípadne sa môžu vyskytnúť aj chlamýdiové či mykoplazmové zápaly. Diagnostika je založená na vyšetrení moču a lokalizácii choroby.

Ako problémom predchádzať?

Bolestivý zápal močových ciest dokáže poriadne znepríjemniť život. Ak sa opakuje, je vhodné siahnuť po výživových doplnkoch s výťažkom z brusníc ako je Urixin, a treba tiež dodržiavať niekoľko zásad. 

Uprednostnite bavlnu       

Keďže baktériám sa darí vo vlhkom  a teplom prostredí, zabudnite na syntetiku a noste len bavlnenú spodnú bielizeň, ktorá dobre saje pot a odvádza vlhkosť. Zákerné dokážu byť aj tango nohavičky, ktoré vinou svojho tvaru baktérie pohodlne dopravia až k močovej rúre.

Dodržiavajte pitný režim a nutkanie nepotláčajte

Močový mechúr treba preplachovať, inak sa v ňom baktérie budú držať ako kliešť. Denne vypite 6 až 8 pohárov čistej neperlivej vody. Malú potrebu neodďaľujte – moč totiž potom zbytočne dlho zostáva v močovom mechúre a umožňuje množenie patogénnych baktérií. 

Dbajte na hygienu

Veľmi dôležitá je správna hygiena intímnych partií, napríklad utieranie konečníka smerom spredu dozadu. Na umývanie by ste mali používať šetrné prípravky určené na tento účel, na parfumované vložky či papier zabudnite. Po sexe choďte na toaletu a osprchujte sa predtým aj potom.

Upravte životný štýl

Na obranyschopnosť organizmu vplýva aj životný štýl. Snažte sa obmedziť stres, ktorý výrazne znižuje imunitu. Zo stravy vyraďte sladkosti aj sladené nápoje, pretože baktérie prahnú práve po sladkom. Upravte svoju črevnú mikroflóru dostatočným príjmom vlákniny a kvasených potravín.

Doplňte vitamíny                                                                                                                            

V rámci prevencie je dôležité doplniť najmä zinok a vitamíny C a D. Do svojho jedálneho lístka okrem petržlenu, zeleru a cesnaku zaraďte aj červený melón, uhorky, drobné bobuľovité ovocie, chren a škoricu – podporujú liečbu infekcie.

Spoznajte účinky byliniek

Z byliniek, ktoré majú močopudný alebo protizápalový účinok, sú vhodné vňať prasličky, zlatobyle, materinej dúšky či žihľavy, plod borievky, kvet nechtíka, list medvedice a koreň ihlice či ligurčeka.

Verte sile brusníc

V ostatnom čase sa veľa hovorí o význame brusníc, ktoré sa radia medzi tzv. superpotraviny. Fytochemikálie brusníc bránia tomu, aby sa baktérie „prilepili“ na sliznicu močových ciest a spôsobili infekciu. Brusnice majú aj preventívny účinok, preto je pri opakovaných močových infekciách vhodné prípravky s ich extraktom užívať pravidelne.                    

Spoľahnite sa na kvalitný výživový doplnok

Na pôsobení rastlín a iných účinných látok prírodného charakteru sú postavené aj výživové doplnky vo forme tabliet. Tieto prípravky pomáhajú znižovať priľnavosť baktérií na močové cesty a priaznivo pôsobia aj na zdravie obličiek. Vyberajte overené preparáty s primeraným zložením. Kvalitným výživovým doplnkom je Urixin, ktorý obsahuje na slovenskom trhu unikátnu kombináciu 6 aktívnych prírodných látok: manózy, vysokokvalitného extraktu z brusníc, živých kultúr Lactobacillus acidophilus, extraktu zo zlatobyle, zeleného čaju a pŕhľavy. Aktívne látky nachádzajúce sa v Urixine sú prírodného pôvodu, preto je vhodný tak na krátkodobé užívanie pri akútnej potrebe, ako aj dlhodobé v rámci prevencie.  

ZISTITE O URIXINE VIAC

Fotogaléria

2019-11-20 06:00:04  |  Foto: shutterstock.com  |  Autor: © Zoznam/az  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia