Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľký omyl o dezinfekčných géloch na ruky: Ochrana pred vírusmi ako klamstvo?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dezinfekčné gély na ruky slúžia najmä lekárom, ale aj pacientom v nemocniciach a poliklinikách, aby neutralizovali vírusy, s ktorými môžu prísť do styku. Nový japonský výskum však naznačuje, že to tak nefunguje. Omnoho účinnejšie je niečo úplne iné.

Ak ste boli doteraz presvedčení, že použitie dezinfekcie na ruky vás naozaj ochráni pred rôznymi nákazami, napríklad aj pred chrípkou, mýlili ste sa, píše sa na portáli news-medical.net. Japonskí vedci z Kjóta zistili, že vírus chrípky prežije až štyri minúty roztierania gélu po rukách.

Čítajte tiež: Ruky preč od tejto ryže: Odborníčka varuje, prečo obľúbenú prílohu radšej vynechať

 „Ani dve minúty namáčania rúk v dezinfekcii obsahujúcej alkohol vírus nezabili. K jeho zničeniu došlo až po štyroch minútach. Umývanie rúk mydlom a teplou vodou dokázalo vírus zničiť po tridsiatich sekundách," skonštatovali autori výskumu z kjótskej prefekturálnej univerzity medicíny.

Práve tento postup všetkým odporúčajú. Prízvukujú však, že spomínanú polminútu je potrebné naozaj dodržať a umyť si ruky poriadne aj medzi prstami a pod nechtami. 

Test ako dôkaz

Na test, či dezinfekčné gély na ruky pôsobia proti chrípke, zhromaždili veci vzorky hlienu od infikovaných pacientov. Najskôr analyzovali aktivitu vírusu vo vzorkách v Petriho miskách, kým bola vzorka ešte vlhká a potom opäť po vysušení. Všimli si, že v laboratóriu bol alkohol v dezinfekcii proti chrípke menej účinný vo vlhkých vzorkách, v suchých bol o niečo účinnejší. Zaujímalo ich však, ako bude dezinfekcia pôsobiť v reálnych podmienkach.

Veľký omyl o dezinfekčných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Test, vďaka ktorému prišli k záveru, že dezinfekčné gély proti chrípke neúčinkujú, uskutočnili s 10 dobrovoľníkmi. Na končeky prstov im naniesli chrípkou infikovaný hlien. I keď sa to môže javiť priam ako bláznovstvo, nie je to ďaleko od toho, ako sa vírus naozaj šíri. Chrípka sa prenáša z jednej osoby na druhú drobnými kvapôčkami pri kýchaní, kašľaní či rozprávaní. Rozptýlia sa totiž do priestoru a vírusy sa môžu nachádzať na akomkoľvek povrchu. Stačí, že sa ho dotkneme.

Najlepšie je voda a mydlo

Ak ste sa doteraz spoliehali na dezinfekčný gél, môžete naň zabudnúť alebo si ho rozotierajte po rukách poctivo aspoň 4 minúty. Inak je účinok nulový. Omnoho lepšie však je nájsť umývadlo a umyť si ruky mydlom pod tečúcou vodou. Nevýhodou je, že kým gél vložíme do kabelky či do vrecka a máme ho k dispozícii stále, s vodou a mydlom je to komplikovanejšie.

I keď chrípka patrí k bežným ochoreniam, každoročne zabíja tisíce ľudí na celom svete, u nás jej ročne podľahnú v priemere dve desiatky pacientov. Nebezpečná je najmä pre malé deti a seniorov, ľudí s chorým srdcom či oslabenou imunitou, no fatálne môže dopadnúť aj u dovtedy zdravého človeka v produktívnom veku. Ako prevencia funguje najmä očkovanie a samozrejme hygiena, no používanie dezinfekčného gélu podľa najnovších zistení účinné nie je a mali by sme sa spoľahnúť radšej  na vodu s mydlom.

Viac o téme: MydloVírusDezinfekčný gél
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9