Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nenápadný príznak rakoviny prostaty: Ak si toto všimnete v moči, môže byť zle!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina prostaty je jednou z najčastejších príčin smrti u drsnejšieho pohlavia. Zvyčajne sa vyvíja pomaly a jej symptómy sú jemnejšie. Tento nebezpečný stav spoznajú muži aj podľa farby svojho moču!

Rakovina prostaty postihuje prostatu, čo je malá žľaza, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti močového mechúra. Väčšinou rastie pomaly, no v niektorých prípadoch môže mať rýchly priebeh. Nie vždy ľahko rozpoznať, či ste vystavení riziku rakoviny prostaty, pretože príznaky majú tendenciu vyvíjať sa veľmi pomaly po dlhú dobu. Ak si však budete všímať farbu moču, môžete zistiť, či nejde o niečo vážne, ako sa uvádza na prostatecancernewstoday.com

Čítajte tiež: Neskutočné, čo sa môže nachádzať v práčke: Neželaní návštevníci, ktorých nezničia ani lieky!

Príznaky ochorenia

Rakovinové bunky sa môžu časom rozšíriť z prostaty do ďalších častí tela, najmä do kostí a lymfatických uzlín. V neskorších štádiách ochorenia môžu prejavy zahŕňať ťažkosti s močením a bolesť v panve alebo chrbte. Ďalším neskorým symptómom je veľmi veľký pocit únavy, za čo môžu nízke hladiny červených krviniek. 

Oplatí sa taktiež si všímať nezvyčajnú farbu moču, čo môže byť jeden z príznakov. Ak zbadáte červenkastú farbu, buďte obozretný! Môže ísť totiž o krv. Na druhej strane, krv v moči  známa ako hematúria, môže súvisieť s mnohými stavmi, z ktorých väčšina nie je vážna.

„Krv v moči je jedným z príznakov rakoviny prostaty. V závislosti od štádia ochorenia môžu mať pacienti s rakovinou prostaty príznaky súvisiace s problémami s močom, vrátane pomalého alebo slabého toku moču alebo potreby častého močenia,“ uvádza sa na Prostate Cancer News Today.

Príznaky rakoviny prostaty mnohí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Neignorujte krv v moči!

Krv v moči sa zvyčajne vyskytuje v pokročilom štádiu ochorenia a nemala by sa ignorovať. Je spojená s poškodením obličiek, kde sa vytvára moč, alebo s problémom v inej časti močového traktu, vrátane močovodov.

Nahlásenie krvi v moči praktickému lekárovi môže pomôcť pri opätovnom nastavení liečby a zlepšení kvality života. Následne môže lekár vykonať močovú cytológiu, ktorá spočíva v mikroskopickom vyhľadávaní abnormálnych buniek v moči. Lekár môže spraviť aj krvné testy, na vyhľadanie odpadových látok, ktoré by mali obličky odstrániť. U niektorých mužov, ktorí už majú rakovinu prostaty, nemusí prebehnúť liečba, ak sa rakovina už rozšírila. V týchto prípadoch nie je cieľom liečenie, ale predĺženie života a oneskorenie príznakov.

Viac o téme: KrvRakovinaMočProstataPríznakyRakovina prostaty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9