Jedlo, ktoré zabráni zlomeninám: Toto zaberá na krehké kosti a osteoporózu!

Zdroj: gettyimages.com
2019-11-19 15:00:00

Predpokladá sa, že výskyt zlomenín narastie do roku 2050 celosvetovo o 310 % u mužov a o 240 % u žien v porovnaní s 90-tymi rokmi. K vyššiemu výskytu prispel nielen fakt, že ľudia sa dožívajú vyššieho veku, ale tiež zmena životného štýlu – menej pohybu, zmena stravovacích návykov, fajčenie.

Rokmi sa osteoporóza dostáva viac do povedomia nielen zdravotníkov, ale aj širokej verejnosti. Zvýšená pozornosť sa jej venuje najmä pre jej dôsledky – zlomeniny, ktoré dokážu výrazne ovplyvniť život pacienta, ba dokonca viesť až k jeho úmrtiu. 

Čítajte tiež: Uhryznutie kliešťom môže v tele spustiť nečakanú reakciu: Trvalý stav, ktorý sa nedá vyliečiť!

Zamieňa sa s inými ochoreniami

Osteoporóza je ochorenie, ktoré sa prejavuje úbytkom kostnej hmoty, čím sa narúša štruktúra kostí a tie sa tak stávajú krehkejšie. K zlomenine sa tak môže človek dopracovať aj v dôsledku ľahšieho úrazu, či dokonca silnejšieho zakašľania. Pacienti si neraz osteoporózu zamieňajú s ochoreniami známymi ako osteomalácia a osteoartróza. Osteomalácia však na rozdiel od osteoporózy nevedie k zlomeninám, ale k deformáciám kostí a osteoartróza zase postihuje len kĺby.

Vyskytnúť sa môže u kohokoľvek

Osteoporóza postihuje prevažne starších ľudí a ženy v období menopauzy. Vyskytnúť sa však môže prakticky v ktoromkoľvek veku, a to aj u detí. Zvýšené odbúravanie kostného tkaniva nebolí a ani ho nemožno navonok spozorovať. Za rok tak človek bežne stratí asi 1 – 3 % kosti, u viac ohrozených ľudí to môže byť aj viac ako 3 %. Človek tak neraz odhalí, že trpí osteoporózou až pri prvej zlomenine.

Ako vzniká osteoporóza? 

Počas celého života prebiehajú v našich kostiach dva úzko späté procesy – odbúravanie a novotvorba, v dôsledku ktorých sa kostná hmota neustále obmieňa. Do 35. roku života prevažuje novotvorba nad odbúravaním. S pribúdajúcim vekom sa pomer týchto procesov začína meniť, a to v prospech odbúravania. Dalo by sa teda povedať, že do 35. roku by sme si mali vytvoriť potrebný základ, z ktorého budeme čerpať po zvyšok života. Presná príčina vzniku osteoporózy nie je úplne známa. Poznáme však niekoľko faktorov, ktoré sa na narúšaní štruktúry kostí významne podieľajú.

Diagnostika a liečba

Neliečená osteoporóza môže mať pre pacienta závažné následky, či už v podobe výrazne zhoršenej kvality života alebo dokonca smrť. Diagnostický proces zahŕňa sled vyšetrení, na ktorých sa zúčastňuje celý rad odborníkov (ortopéd, reaumatológ, endokrinológ, nefrológ, gastroenterológ a podobne). Pri podozrení na prítomnosť osteoporózy odošle lekár pacienta na denzitometrické vyšetrenie, ktoré je bezbolestné a vyšetrí hustotu kostí. Súčasťou diagnostiky je aj laboratórne vyšetrenie krvi a moču, ktoré je zamerané na metabolizmus vápnika a fosforu. Nakoľko je však hladina vápnika pri osteoporóze v norme, laboratórne vyšetrenia majú vylúčiť najmä iné príčiny vedúce k vzniku sekundárnej osteoporózy.

Pokiaľ sa osteoporóza potvrdí, hľadá sa príčina jej vzniku, na ktorú sa následne zameriava aj prípadná liečba. V prípade, že sa príčina nenájde, a teda ide o osteoporózu v dôsledku vysokého veku, menopauzy, lieči sa samotná osteoporóza. Farmakologická liečba znižuje riziko následnej zlomeniny už v priebehu 6 – 12 mesiacov, a to až o 40 – 70 %. Pri jej užívaní je však potrebné dodržiavať presné a pravidelné dávkovanie, a tiež pristúpiť k zmenám životného štýlu. Liečba osteoporózy si vyžaduje roky sebadisciplíny a dodržiavania liečebného režimu, čo môže byť pre mnohých pacientov problematické. Viac ako 60 % z nich tak ukončí liečbu ešte počas prvého roka.

Vyváženou stravou a pohybom proti chorobe

Pri prevencii osteoporózy treba prihliadať predovšetkým na vek, prípadne ďalšie zvýšené nároky organizmu na prísun minerálnych látok a stopových prvkov, či individuálne obmedzenia.

Vo všeobecnosti by sme mohli prevenciu rozdeliť do 3 fáz:

  • Primárna prevencia – v období detstva a dospievania, teda v období rastu kostí, je potrebné nadobudnúť čo najväčšie množstvo kostnej hmoty. Pri deťoch je preto potrebné dbať na dostatočnú fyzickú záťaž kostí (chôdza, stoj vo vzpriamenej polohe) a správnu výživu s dostatočným prísunom vápnika. Jeho odporúčaná denná dávka začína na 400 mg u najmenších detí a končí na 1 200 – 1 500 mg u dospievajúcich. V dospelosti je potrebné predovšetkým spomaliť odbúravanie kosti a zamedziť tak strate kostnej hmoty. To môžeme docieliť pravidelným cvičením a vyváženou stravou bohatou na vápnik, ktorého odporúčaná denná dávka je 1 000 mg, u tehotných a dojčiacich žien 1 200 – 1 500 mg. K správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika v tele je potrebné tiež pravidelne dopĺňať vitamín D, ktorého odporúčaná denná dávka sa pohybuje od 800 – 1 000 medzinárodných jednotiek.
  • Sekundárna prevencia – u pacientov s už prítomnými zlomeninami, najmä v pokročilom veku, je dôležité oddialiť prípadný vznik ďalších zlomenín. Okrem pohybu a dostatočnej výživy je preto potrebné dodržiavať aj liečbu už pridružených ochorení, a urobiť opatrenia na zabránenie prípadným úrazom (kusové koberce, prahy dverí, šmykľavé podlahy, šnúry od spotrebičov, ...).

Základom správnej výživy pri prevencii či liečbe osteoporózy je teda na jednej strane dostatočný príjem látok potrebných na stavbu kostí (vápnik, vitamín D, fosfor, horčík, vitamíny C a K, stopové prvky), na strane druhej obmedzenie, či dokonca vylúčenie látok, ktoré kostné tkanivo priamo alebo nepriamo poškodzujú (nadmerné množstvá fosfátov, sodíka, ale aj hliník, kadmium, olovo a pod.).

Aj pohyb dokáže prispieť k zvýšeniu kostnej denzity, napríklad aj obyčajná chôdza. Dospelým sa preto odporúča minimálne jeden až dvojkilometrová prechádzka denne. Pri rozvinutej osteoporóze je dôležité vyhýbať sa akýmkoľvek prudkým pohybom, kde dochádza k stlačeniu chrbtice od hlavy smerom k sedacej časti, a športom, ktoré by mohli viesť k zraneniam. Vhodné sú v tomto prípade ľahká turistika, nenáročná jazda na bicykli po rovných cestách a plávanie.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny jedlo prevencia kosti osteoporóza zlomeniny

2019-11-19 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia