Vytúžený relax, ktorý si môže vyžiadať krutú daň: Na čo môžete doplatiť vo wellnesse!

Zdroj: gettyimages.com
2019-11-01 15:30:00

Sychravé a čoraz chladnejšie jesenné počasie priam láka zahriať si telo v saunách či bazénoch. Ak aj vy patríte k milovníkom wellnessov, táto sezóna je pre vás ako stvorená. Dajte si však pozor, aby vám návšteva týchto miest okrem vytúženého relaxu nepriniesla aj neželané zdravotné problémy.

V bazénoch, saunách či spoločných sprchách nás ohrozujú mykotické ochorenia kože. Vlhké a teplé prostredie je totiž ako stvorené pre plesne. Nepríjemné ochorenie môže byť skutočným postrachom, preto je dôležité venovať mu dostatočnú pozornosť.

Čítajte tiež: Stačí pár lyžičiek tejto obyčajnej potraviny: Výhoda, z ktorej profituje jeden z najdôležitejších telesných orgánov

Problém, ktorý trápi viac ako polovicu populácie

Štúdie za posledné roky preukázali, že v SR trpí mykotickým postihnutím nôh viac než 60 % dospelej populácie, zatiaľ čo plesňové postihnutie nechtovej platničky sa vyskytuje zhruba u 2,5 % populácie.

Plesne sú drobné organizmy, ktoré voľným okom nevidíme. Sú bežnou súčasťou životného prostredia, väčšinou sa vyskytujú vo vode. Prejavujú sa povlakmi, ktoré pripomínajú vatu alebo zamat. Na postihnutom mieste sa vytvorí škvrna tmavého, sivého až  čierneho, prípadne zelenkastého zafarbenia.

Infekciu ochorenia kože spozorujeme po pár dňoch a prejaví sa svrbením pokožky. Zatiaľ čo plesňové ochorenie nechtov sa môže prejaviť aj o niekoľko týždňov.

V ohrození ženy i muži

Najnebezpečnejším miestom sú sprchy či okolie bazéna, kde sa môžu vyskytovať rôzne druhy plesní. Najľahšie toto ochorenie môžete dostať, ak máte na pokožke praskliny alebo trhliny či drobné zádery. Aby ste sa riziku vyhli, mali by ste sa mimo vody či sauny pohybovať výlučne v šľapkách a nie s bosými nohami.

Dbajte tiež na to, aby ste v teplom a vlhkom prostredí nenechávali na sebe schnúť mokré plavky. Hrozia tak nielen kvasinkové infekcie, ale aj bakteriálne ochorenia. 

Veľký pozor by si mali dávať ženy, ktoré opakovane trpia kvasinkovou infekciou. Najčastejšie táto infekcia vzniká vo verejných bazénoch s termálnou vodou či vo výrivkách. Dezinfekčné látky vo vode totiž narúšajú prirodzenú rovnováhu v intímnych partiách. Na premnožení kvasiniek sa taktiež podieľa nosenie mokrých alebo vlhkých plaviek.

Na plesňové ochorenia môžu doplatiť aj muži. Najviac ohrození sú muži so zníženou imunitou, rizikom je tiež poranená pokožka po holení.  

Pomoc z lekárne

S liečbou kožnej mikózy je veľmi dôležité začať čo najrýchlejšie, pretože je vysoko infekčná. So zaujímavým objavom prišli českí vedci, ktorí objavili účinky takzvanej múdrej huby. Táto „inteligentná“ huba sa živí ostatnými hubami alebo plesňami a robí to tak rýchlo, že sa nestíhajú rozmnožovať. Keď odstráni kvasinkové organizmy na pokožke nôh a pod nechtami, sama zahynie, keďže stráca svoju „obživu.“. Tým umožní priestor pre obnovenie pokožky.

„Múdra huba (Pythium oligandrum) nemá vedľajšie účinky a doteraz sa neobjavili žiadne alergické reakcie. Prípravky z nej môžu používať aj deti mladšie ako tri roky, tehotné či dojčiace ženy alebo ľudia so zníženou imunitou. Veľmi dobrá správa je, že plesne si voči tomuto predátorovi nedokážu vytvoriť odolnosť, a preto múdra huba účinkuje aj pri opakovanom používaní,“ radí mikrobiológ MUDr. Karel Mencl z Krajskej nemocnice v Pardubiciach, ktorý sa podieľal na výskume múdrej huby.

Pri vystavení pokožky kvasinkovým organizmom si teda dajte záležať na prevencii a v prípade, že sa objavia príznaky ochorenia, na nič nečakajte a riešte to ihneď.

Fotogaléria


Tagy:
koža wellness jeseň choroby

2019-11-01 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia