Sú detské autosedačky bezpečné? TEST odhalil nebezpečné látky a nedostatočnú ochranu!

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-24 17:00:00

Autosedačky by mali zaistiť bezpečnosť detí. Bohužiaľ, niektoré z nich majú opačný účinok! Spotrebiteľská organizácia dTest sa pozrela na modely detských autosedačiek, určených pre bábätká, batoľatá, predškolákov aj školákov. Našli sa medzi nimi aj rizikové sedačky!

Spotrebiteľský časopis dTest v spolupráci s renomovaným nemeckým autoklubom ADAC vykonal testy 12 nových modelov. 

Špička v kategórii

V kategórii sedačiek pre deti od narodenia do jedného roku, nazývaných ako vajíčka sa nachádzali novinky, ktoré odborníci testovali samostatne i v kombinácii s izofixovou základňou.

Čítajte tiež: Zabudnite na pohár teplého mlieka: Nápoj, ktorý vás uspí v priebehu pár minút!

"Model Swandoo Albert sa radí k širšej špičke svojej kategórie, za ochranu dieťaťa si odniesol dokonca veľmi dobrú známku, výborne ochráni predovšetkým pri čelnom náraze," konštatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. 

Tento model má však vysokú hmotnosť – 5,1 kilogramov, čo mu odborníci vytli. Pri dlhšom prenášaní vajíčka to každý ihneď spozná. Predmetom testu bola aj sedačka Turtle od značky Bugaboo. Tá si odniesla celkom slušné hodnotenie a za Swandoo nezaostávala. Poskytuje však deťom menej priestoru. 

Nebezpečná autosedačka

Je tu však jedna sedačka, ktorá pohorela v testoch, čo sa týka obsahu nežiaducich látok!

"Poťah sedačky Hauck iPro Baby obsahuje naftalén v takom množstve, ktoré prevyšuje povolený limit polycyklických aromatických uhľovodíkov v hračkách pre deti," uvádza Hoffmannová. 

Naftalén má rad negatívnych účinkov na ľudské zdravie a najväčšie riziko predstavuje pre dojčiace ženy a dojčatá. Okrem toho Hauck v kombinácii s izofixovou základňou iPro nepríjemne prekvapil aj pri čelnej nárazovej skúške, kedy došlo k čiastočnému vytrhnutiu sedačky zo základne!

Znížená známka za čelný náraz

Čo sa týka modelov určených pre predškolákov, v nárazových skúškach vynikal model Besafe iZi Kid X3 i-Size. Dieťa dokáže výborne ochrániť pri zrážke čelom aj bokom. Príjemným plusom je fakt, že vykazuje vysokú stabilitu na sedadle automobilu. Podobne skončil v hodnotení aj model Joie i-Spin 360. To sa však už nedá povedať o ochrane modelu Hauck iPro Kids, ktorý zaznamenal zníženú známku za čelný náraz a teda bol „uspokojivý“. Body iPro Kids stratil body zase v skúške obsluhy a ergonómie a kvôli zložitému pripútaniu dieťaťa.

Horšie hodnotenie

Kombinované alebo inak povedané viacskupinové autosedačky sú vhodné pre deti rôzneho vzrastu. Taktiež musia chrániť deti všetkých veľkostí, pre ktoré sú určené a mali by uspieť, čo sa týka inštalácie. Z toho dôvodu býva často ich hodnotenie horšie ako u vajíčok. Napriek tomu univerzálna sedačka GB Evern Fix získala celkovo dobré hodnotenie. Modely Nania Racer SP a Römer Kidfix2 S však dopadli horšie, obe poskytujú iba uspokojivú ochranu.

"Britax umožňuje odňatie chrbtovej opierky, čo môžu niektoré deti preferovať. Rozhodne to ale neodporúčame, sedačka v takom prípade neposkytuje prakticky žiadnu ochranu pri bočnom náraze. Testovacie figurína narážala hlavou do dverí vozidla," upozorňuje Hana Hoffmannová.

Čo robiť pred kúpou? 

Ak chcete kúpiť autosedačku pre svoje dieťa, vhodné je zájsť do predajne so svojím autom a taktiež dieťaťom. Každý solídny predajca by vám mal umožniť vyskúšať si autosedačku priamo vo svojom aute.

"Hoci ergonómiu testujeme na skutočných deťoch rôzneho veku, faktom zostáva, že každé dieťa je originál. Pri výbere preto nezabúdajte na komfort dieťaťa. Ak máte pocit, že sa mu v sedačke sedí nepohodlne alebo kvôli zlému výhľadu nebude mať možnosť sledovať svoje okolie, radšej zvoľte inú," odporúča Hana Hoffmannová.

Kompletné výsledky jesenného testu detských autosedačiek vyjdú v novembrovom vydaní časopisu dTest.

Fotogaléria


Tagy:
test deti bezpečnosť zdravie autosedačky

2019-10-24 17:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia