Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nevinný zvyk na verejných toaletách: Opačný efekt toaletného papiera na záchodovej mise!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Návšteva verejných toaliet je pre mnohých doslova tramatickým zážitkom. Ten aspoň trochu zmierni zvyk v podobe obloženia toaletného papiera na záchodovej mise, čím sa vyhnete baktériám. Alebo ide o nezmysel?

Hlavným problémom na verejných toaletách sú baktérie. Ide o priestory, kde sa vykonáva potreba a v priebehu dňa sa premelú na toaletách stovky rôznych ľudí. Jedným zo spôsobov, ako sa vyhnúť baktériám a mikroorganizmom je obložiť záchodovú misu toaletným papierom. Vyzerá to logicky – takto vytvoríte bariéru medzi vami a toaletou. V skutočnosti sa však vystavujete väčšiemu počtu baktérií, ako sa uvádza na portály thesun.co.uk!

Čítajte tiež: Záhadný efekt kávy s opačným účinkom: Prečo sa niektorí po nej cítia unavení!

Záchod je čistejší ako kuchyňa

Málokto vie o tom, že toaletné sedadlá sú špeciálne navrhnuté tak, aby odpudzovali prach a iné nečistoty a ich tvar a hladký povrch spôsobuje, že veľmi ťažko na ne zapadnú baktérie. Aby toho nebolo málo, výskum univerzity v Arizone zistil, že verejná toaletná misa je v skutočnosti čistejšia ako kuchynské drezy u väčšiny ľudí, pracovné dosky v kuchyni a hubky na umývanie riadu!

„Vo väčšine prípadov je bezpečnejšie pripraviť šalát na toaletnej mise, ako ho vyrobiť na kuchynskej pracovnej doske. Ľudia neustále dezinfikujú svoju záchodovú misu, ale neuvedomujú si, že by mali viac pozornosti venovať kuchyni,“ povedal Dr. Charles Gerba, ktorý už roky pozoruje baktérie pohybujúce sa na neočakávaných miestach v domácnosti. 

Nevinný zvyk na verejných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sadnete si priamo na baktérie!

Toaletný papier má drsnejšiu textúru a je navrhnutý tak, aby bol schopný vsať tekutiny. To z neho robí ideálny materiál, na ktorý sa baktérie môžu ľahko prilepiť. Navyše, veľa toaletných kabín má toaletný papier umiestnený v blízkosti záchodovej misy. Pri každom spláchnutí sa dostane do vzduchu veľa baktérií, ktoré sa rozptýlia po miestnosti, pričom väčšina skončí na toaletnom papieri. Takže, ak zakryjete záchodovú misu papierom, sadnete si doslova priamo na baktérie! 

Naša pokožka tiež pôsobí ako osobná prírodná bariéra a chráni nás pred nepríjemnými mikroorganizmami alebo čokoľvek iného, ​​čo sa môže skrývať záchodu. Okrem toho, väčšina baktérií nájdených na záchodových misách sa už nachádza v ľudskom tele, preto nie sú pre nás nebezpečné. 

Ako sa tomu vyhnúť? 

Hygiena sa však stále považuje za veľmi dôležitú aj pri návšteve verejných toaliet. Hoci by jedným zo spôsobov, ako sa vyhnúť baktériám bolo vykonávať potrebu v drepe nad záchodovou misou, je tu aj iný, zaručený a jednoduchý spôsob, ako nedať šancu neželaným návštevníkom na pokožke. Dôkladné umývanie rúk. 

Viac o téme: ZáchodBaktérieZáchodová misaToaletaToaletný papier
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9