Veľký omyl o cvičení? Pôsobenie na mozog, o ktorom nikto nevie!

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-08 15:00:00

Zbaví vás nadváhy, civilizačných ochorení, celkovo zlepší zdravie a dodá sebavedomie. Cvičenie a fyzická aktivita je bezpochyby jedným zo spôsobov, ako si dlhodobo udržať telo v skvelej forme. Ale aj ducha? Môže totiž zmeniť vaše zmýšľanie.

Nová štúdia, ktorá sa objavila v časopise Current Biology zistila, že cvičenie nespôsobuje len únavu svalov, ale môže mať vplyv aj na mozog. Autori dospeli k záveru, že nadmerné cvičenie by mohlo znížiť našu schopnosť robiť rozhodnutia! Zistili to vedci z Hôpital de la Pitié-Salpêtrière v Paríži vo Francúzsku. Ako povedali, syndróm pretrénovania môže ovplyvniť rovnako ako telo, aj mozog.

Čítajte tiež: Veľký mýtus o jedení pred spaním: Spochybnenie toho, o čom sa hovorilo dlhé roky!

Keď sa telo preťaží, „preťažený“ je aj mozog

Syndróm pretrénovania je určitá forma vyhorenia u vytrvalostných športovcov. Vyskytuje sa to v dôsledku intenzívneho preťaženia tela. Autori sa domnievajú, že táto forma únavy je podobná tej, ktorá nasleduje po intenzívnej intelektuálnej práci. 

Únava po nadmernom duševnom úsilí môže ovplyvniť kognitívnu kontrolu. Kognitívna kontrola, niekedy nazývaná ako kontrola výkonu sa vzťahuje na schopnosť osoby zmeniť svoje správanie a procesy myslenia na dosiahnutie svojich cieľov.

Preťaženie fyzického tréningu vedie k výraznému poklesu fyzickej výkonnosti, pretože športovci pociťujú obrovskú únavu. Vedci chceli otestovať, či syndróm pretrénovania vzniká čiastočne z nervovej únavy v mozgu, ako aj z únavy svalov. Taktiež zisťovali, či pretrénovanie ovplyvnilo rovnakú časť mozgu ako k tomu dochádza po nadmernej intelektuálnej práci.

Mení správanie

Skupina sledovala 37 konkurenčných mužských vytrvalostných športovcov s priemerným vekom 35 rokov. Účastníci pokračovali v pravidelnom cvičebnom režime alebo zvyšovali svoje tréningy o 40% počas 3 týždňov. Športovci sa v dňoch odpočinku zúčastnili cyklistických cvičení, aby vedci mohli sledovať ich fyzický výkon. Vyplnili tiež dotazníky, ktoré boli o ich subjektívnych skúsenostiach s únavou. Vedci nakoniec použili behaviorálne testy a MRI skenovanie na vyhodnotenie kognitívnych schopností účastníkov.

Štúdia ukázala, že počas 3 týždňov viedlo preťaženie telesného tréningu k tomu, že sa športovci cítili viac unavení a správali sa inak! Testy ukázali, že unavení športovci konali viac impulzívne. MRI zase poukázalo, že fyzické preťaženie športovcov malo za následok narušenú aktiváciu laterálnej prefrontálnej kôry. Táto oblasť mozgu je zodpovedná za kognitívnu kontrolu. Ovplyvňuje okrem iného rozhodovanie, plánovanie, inhibície správania a motivačné operácie.

Práve motivačné operácie sú obzvlášť zaujímavé, pretože definujú, ako mozgové procesy odmeňujú informácie. Zistenia tejto štúdie ukazujú, že športovci, ktorí zažili fyzické preťaženie, častejšie pôsobia impulzívne. Dali prednosť rýchlym a okamžitým odmenách a nie tým, ktoré boli významnejšie a ich dosiahnutie by trvalo dlhšie. 

Autori vysvetľujú, že hoci vytrvalostný tréning je dobrý pre zdravie, v niektorých prípadoch môže mať neočakávaný účinok na mozog. Táto štúdia je prvou ukážkou toho, že pohyb môže vyvolať kognitívnu únavu.

Nevýhody štúdie

Je potrebné poznamenať, že do tejto štúdie sa zapojila iba malá skupina účastníkov. Vedci budú musieť vykonať ďalšie experimenty s použitím väčšieho počtu účastníkov, aby zhodnotili, či je to skutočný efekt. Taktiež, pretože vedci prijímali iba ľudí, ktorí boli fyzicky zdatní, nie je jasné, či sa tento účinok môže prejaviť aj u ľudí na inej úrovni zdatnosti.

Fotogaléria


Tagy:
pohyb zdravie mozog cvičenie správanie

2019-10-08 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia