Sekundárna katarakta: Keď sa sivý zákal vráti

Zdroj: gettyimages.com
2019-11-09 15:30:00

Operácia je jediným spôsobom, ako vyliečiť sivý zákal. Na druhej strane, málokto vie, že sa u niektorých môže choroba vrátiť v podobe tzv. sekundárnej katarakty! Čo potom treba robiť?

Pribúdajúcimi rokmi sa šošovka zakalí takmer každému. Môžu za to metabolické procesy, ktoré v nej prebiehajú. Výsledkom je zhoršujúce sa videnie a pohľad na svet cez akési mliečne sklo alebo hmlu. Dnes už vieme, že odstránenie sivého zákalu je rýchle, bezpečné a bezbolestné. No v niektorých prípadoch sa môže katarakta vrátiť.

Zanedbaný sivý zákal, odborne nazývaný katarakta, je jednou z príčin slepoty. Dnes už vieme, že sivý zákal nemusí dozrieť na to, aby bol odstránený. Naopak. Čím skôr sa pre zákrok rozhodnete, tým lepšie. Jediným spôsobom liečby sivého zákalu je operácia, ktorá je navyše plne hradená zdravotnou poisťovňou. Počas nej lekár odstráni z oka zakalenú prirodzenú šošovku a nahradí ju novou umelou, vnútroočnou šošovkou.  Zaujímavosťou je, že sivý zákal sa operuje už päťtisíc rokov a patrí k najčastejšie sa realizovaným operáciám vôbec.

Čítajte tiež: Užívate tieto vitamíny? Zlá správa, kvôli ktorej s tým zrejme prestanete

Na výber

Pacient sa v súčasnosti môže rozhodnúť pre zákrok pomocou ultrazvuku, ktorý umožní odstránenie šošovkových hmôt, alebo pre kombinovaný za pomoci lasera.

"Pri laserovej operácii sivého zákalu femtosekundovým laserom nepoužíva očný chirurg skalpel či iné ostré nástroje. Špičkový robot nahrádza skalpel precíznym laserovým lúčom riadeným počítačom, pričom je neustále kontrolovaný chirurgom. Táto technológia skracuje celkový čas operácie, znižuje množstvo ultrazvukovej energie potrebnej pri odstraňovaní šošovkových hmôt, čím zvyšuje bezpečnosť zákroku najmä pri pokročilom sivom zákale,“ prezradil MUDr. Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia.

Operáciou sa môžete zbaviť nielen sivého zákalu, ale aj dioptrií na čítanie, do diaľky, na počítač dokonca a tiež astigmatizmu (cylindrov). To všetko je možné vďaka moderným vnútroočným šošovkám (multifokálnym, trifokálnym, torickým), ktoré vám zabezpečia špeciálne pohodlie a zbavia vás okuliarov natrvalo.

Keď sa vráti

Ľudia, ktorí absolvovali operáciu sivého zákalu, si nové videnie nevedia vynachváliť. Avšak v niektorých prípadoch sa môže objaviť tzv. sekundárna katarakta. V priemere sa s ňou stretávajú oční lekári u každého desiateho operovaného pacienta, a to v priebehu jedného až troch rokov po zákroku. 

„V prípade sekundárneho sivého zákalu nejde už o zakalenie šošovky, nakoľko sa počas operácie pôvodná vymení za novú, umelú. Druhotný sivý zákal spôsobuje ľahké zakalenie puzdra šošovky, v ktorom je uložená implantovaná umelá šošovka. Videnie sa opäť zahmlieva, človek vidí horšie do blízka aj do diaľky. Druhotná katarakta žiadnym spôsobom oko nepoškodzuje,“ pokračuje MUDr. Radovan Piovarči. 

Diagnostika sekundárnej katarakty je bezbolestná. Rovnako aj jej odstránenie. To sa realizuje pomocou neinvazívneho zákroku, s použitím YAG lasera. Zákrok je plne hradený zdravotnou poisťovňou, vykonáva sa ambulantne a trvá len pár minút. 

Počas neho laser otvorí zakalené puzdro šošovky a pacient opäť vidí bezchybne, pričom zákrok má trvalý účinok bez opätovného zhoršenia. Je podobný vyšetreniu očí na štrbinovej lampe a bezprostredne po ňom sa opäť môže pacient venovať bežnej činnosti, bez obmedzení. Po zákroku sa aplikujú do ošetreného oka kvapky na zmiernenie možnej pooperačnej reakcie,“ približuje zákrok primár očnej kliniky NeoVízia. 

Oční lekári odporúčajú, aby sme akékoľvek zmeny na videní s nimi bezodkladne konzultovali. Čím dlhšie sivý zákal „zreje,“ tým menej radosti máme z našich záľub a obľúbených aktivít.

Fotogaléria


Tagy:
operácia choroba oči liečba sivý zákal

2019-11-09 15:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia