Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nepodceňujte svalové tiky: Takto odhalíte, či nejde o signál niečoho vážneho!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Cítite občas alebo aj častejšie tiky či zášklby vo viečku, na bruchu alebo na nohe? Ide o nepríjemný pocit, ktorý môže človeka vystrašiť. Zaujíma vás, z čoho pochádzajú, kedy môžu byť nebezpečné a ako sa ich zbaviť? Máme pre vás odpovede.

Mimovoľné zášklby svalov sú mimoriadne bežné, napriek tomu nie celkom preskúmané a objasnené. „Zažívajú to skoro všetci,“ hovorí profesor neurológie a neurovedy na Johns Hopkins University profesor Daniel Drachman. „Vyskytujú sa spontánne u viac ako 90 percent ľudí,“ konštatuje.

Najbežnejším typom svalových zášklbov sú fascikulácie, uvádza popsci.com. Môžu sa vyskytovať v akomkoľvek svale v tele, ale, ako hovorí Drachman, najčastejšie a najvýraznejšie sa vyskytujú v končatinách a viečkach.

Čítajte tiež: Bežný zlozvyk na toalete s hrozivými následkami: Takto sa môže odzrkadliť!

Prečo sa očné viečka sťahujú?

Fascikulácie sú výsledkom nejakého podráždenia nervových vlákien. I keď nejde o nič výnimočné, doteraz nie sú podrobne preštudované a ťažko povedať, v ktorej časti nervu k podráždeniu prichádza. Tiež sa predpokladá, že presná lokalizácia fascikulácie je náhodná, čo znamená, že ju môžete pocítiť v ruke, na nohe alebo na viečku bez toho, aby ste museli nutne podráždiť niektorý z okolitých nervov.

Ani príčiny vzniku nie sú celkom objasnené. Existuje určité správanie, ktoré môže fascikuláciu vyvolať, vrátane nedostatku spánku, nadmernej fyzickej aktivity, nedostatku horčíka a používania stimulantov (najmä kofeínu), ale žiadna štúdia nedokázala konkrétne zachytiť príčinu vzniku. Redukcia stresu, dostatok horčíka, menej kofeínu, dostatok spánku a primerané cvičenie však môžu pri redukcii fascikulácií pomôcť.

Môžu tiky znamenať niečo zlé?

Odpoveď odborníkov znie, že pravdepodobne nie. Štúdia z Mayo Clinic zistila, že fascikulácie zažije viac ako 90 percent ľudí. Tiky sú síce nepríjemné, ale nijako neškodia a pravdepodobne tiež neindikujú žiadne nebezpečnejšie základné ochorenie.

Avšak pozor! Nie všetky mimovoľné zášklby svalov sú fascikulácie. Naopak, ak ide o iný typ zášklbov, sú takmer s istotou zlým znamením. S fascikuláciou sa najčastejšie môže zamieňať fibrilácia predsiení, čo je porucha srdcového rytmu. V takomto prípade je potrebné vyhľadať lekára.

Nepodceňujte svalové tiky: Takto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako zistím, o aký druh zášklbov ide?

Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako zistiť, či ide o fascikuláciu alebo fibriláciu.

  • Fascikulácia je viditeľná. Pozrite sa do zrkadla na viečko (ruku, nohu), kde cítite tik. Ak zášklby vidíte, ide o neškodnú fascikuláciu.
  • Fibriláciu cez pokožku vidieť nie je.

Ak pochybujete, ktorý typ zášklbu máte, môžete požiadať lekára o elektromyografickú (EMG) skúšku. EMG meria elektrickú aktivitu kostrových svalov. Kým fibrilácia vykazuje veľmi malý elektrický impulz, fascikulácia ukazuje veľmi veľký impulz. Fascikulácie totiž ovplyvňujú celé (hoci často malé) skupiny svalových vlákien a fibrilácie iba jedno vlákno. Znamená to, že fibriláciu cítite ako slabšiu fascikuláciu, no nevidíte ju a tiež sa takmer neprejaví na EMG. 

Ako sa možno zbaviť fascikulácie?

Fascikulácie nie sú nebezpečné, sú však nepríjemné a dokonca môžu ovplyvniť našu schopnosť vidieť alebo počuť (podľa toho, kde sa nachádzajú). Ak máte tiky často, môže ísť o benígny fascikulačný syndróm (BFS). Konkrétna cielená liečba na tento syndróm neexistuje. „Možno v tomto prípade použiť lieky určené na záchvaty a epilepsiu, ktoré pomôžu fascikulácie redukovať,“ hovorí Drachman.

Prvou pomocou, ktorú si môžete pri tikoch poskytnúť sami, je užívať doplnky horčíka (magnézia), ktorý je veľmi dôležitý pre správne fungovanie nervovej sústavy a svalstva. Samozrejme, nie je také ľahké povedať, či trpíte práve nedostakom horčíka, no určité signály o tom môžu napovedať – cítite svalovú slabosť, ospalosť, trpíte hyperexcitabilitou (zvýšenou dráždivosťou) a v neposlednom rade máte tiky. V každom prípade, ak si doprajete dostatok potravín s vysokým obsahom horčíka, ako je listová zelenina, orechy či pšeničné otruby, určite chybu neurobíte.

Viac o téme: ZdravieChorobyTikySvalové tiky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9