Bežný zlozvyk na toalete s hrozivými následkami: Takto sa môže odzrkadliť!

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-01 06:00:00

Mnohí si zvyknú krátiť dlhé chvíle počas sedenia na záchode. Buď čítajú nejaký časopis alebo pozerajú do mobilného telefónu. Ani si neuvedomujú, že takto presedia aj polhodinu na záchode! Lekári upozorňujú, že ide o zvyk, ktorý vás môže pripraviť o zdravie...

V dnešnej dobe stretnete už málokoho, kto by stále nepozeral do mobilu. Len ťažko vedia odtrhnúť pohľad od telefónu, no dokonca aj v takých chvíľach, kedy to je nevhodné. Brať si mobil na miesto, kde nepustíme nikoho iného, teda na toaletu, je priam zvláštne. Bohužiaľ, v súčasnosti nejde o nič výnimočné. 

Čítajte tiež: Tieto potraviny spália brušný tuk: Rozhýbte metabolizmus účinnými spaľovačmi!

Dávate hemoroidom "zelenú"

Hoci to na prvý pohľad vyzerá nevinne, sedieť na záchode a popritom sledovať videá či písať správy na mobile, podporujete tým rozvoj jedného zdravotného problému, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Lekári varujú pred vznikom hemoroidov! Ich šanca na tvorbu stúpa práve vtedy, ak preferujete dlhé sedenie na toalete.

„Zápcha a tlačenie na záchode je veľkým rizikom a zvyšuje pravdepodobnosť hemoroidov. Rizikové je aj tehotenstvo, chronický kašeľ a starnutie,“ povedala Sarah Jarvisová. 

Podľa odborníčky je používanie mobilu pri vykonávaní potreby taktiež nebezpečným faktorom. Kvôli nemu totiž trávime zbytočne veľa času na toalete. Hoci je lákavé prezerať si na internete, čo je nové, kým sa snažíte vykonať potrebu, lekári to neodporúčajú. 

Či to náhodou nepreháňate zistíte podľa príznakov, ktoré naznačujú hemoroidy

  • Svrbenie v okolí konečníka
  • Svetlá krv po vykonaní veľkej potreby
  • Bolesť či hrbolčeky v okolí konečníka
  • Mazľavý hlien na spodnej bielizni alebo na toaletnom papieri po utretí
  • Pocit, že stále potrebujete ísť na záchod po vykonaní veľkej potreby

Hemoroidom možno zabrániť tak, že si nebudete brávať mobil na toaletu a taktiež, ak zaradíte vlákninu do stravy a budete pravidelne cvičiť. Nezabúdajte na lekára, ktorý vám nastaví správnu liečbu! 

Baktérie v ústach

Je tu však aj ďalší dôvod, prečo nebrať mobil na záchod. Ak by ste sa tomu vyhli, zabránite tak prenosu baktérií na ústa! Ako upozorňuje odborníčka na hygienu Lisa Ackerleyová, ak si vezmete telefón na tolaetu, riskujete, že bude pokrytý baktériami. 

„Na záchode sa nachádzajú baktérie, vrátane kľučky či držiaka na toaletný papier. Tieto baktérie môžu obsahovať čokoľvek od norovírusu až po salmonelu. Stručne povedané, budete mať špinavé ruky, ktorým chytáte mobil a ktoré si umyjete až neskôr. Takže, ak sú vaše ruky špinavé a kontaminované vírusmi alebo baktériami a hneď potom zdvihnete telefón, prenesiete zárodky na telefón. Baktérie sa môžu ľahko dostať do úst a môžete si ich rozniesť na čokoľvek, s čím potom príde mobil do kontaktu,“ dodala Lisa Ackerleyová.

Fotogaléria


Tagy:
záchod mobilný telefón toaleta zdravie choroba hemoroidy

2019-10-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia