Záchrana pre ľudí po infarkte: Populárne cvičenie zaskočí svojimi účinkami na srdce!

Zdroj: gettyimages.com
2019-09-15 06:00:00

Joga je obľúbené cvičenie, ktorému sa venujú ľudia po celom svete. Najmä v posledných rokoch získala na popularite a jej čaru podľahli aj mnohé celebrity, vrátane Madonny či Gwyneth Paltrow. Mnohí však nemajú ani len tušenie o jej skrytom účinku na srdce.

Už tri mesiace cvičenia jogy dokážu znížiť riziko infarktu! Tým, ktorí ho prekonali, dokonca môže zachrániť život, píše sa v dailymail.com.

Čítajte tiež: Skrytý záškodník, ktorý je za priberaním: Dôvod neúspechu v boji s brušným tukom!

Vplyv jogy na srdce

Zo štúdie s takmer 2 500 ľuďmi, ktorú predstavil vedecký tím z Indie na kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti v Paríži vyplýva, že dýchacie cvičenia a jemné napínanie svalov pri joge posilňuje krvný obeh a srdce. Tí, ktorí absolvovali denne hodinové cvičenie, mali o 16 % menšiu pravdepodobnosť, že v nasledujúcich piatich rokoch zomrú. Testy jednoznačne ukázali, že srdcia účastníkov účinnejšie pumpovali krv do tela.

Joga a dychové cvičenia môžu pomôcť znížiť metabolický stres, spotrebu kyslíka a zabrániť remodelovaniu komôr (poškodeniu srdca),“ vysvetlil hlavný autor štúdie, profesor Naresh Sen z nemocnice Hridaya Ganesha Sunil Memorial Super Jaipur.

Klesla úmrtnosť a zlepšil sa srdcový výkon

Štúdia zahŕňala pacientov, ktorí utrpeli najzávažnejší typ infarktu so zablokovaním jednej z hlavných tepien a všetci boli podrobení chirurgickému zákroku na rozšírenie ciev pomocou stentu. Ten umožňuje voľnejší prietok krvi. Polovica z nich absolvovala trojmesačný program jogy, ktorý trval hodinu denne. Ráno sa venovali cvičeniu a meditácii, zatiaľ čo večer praktizovali jogové dýchacie techniky pránajáma. V nasledujúcich piatich rokoch autori štúdie zistili, že u pacientov, ktorí boli zaradení do tohto programu, došlo nielen k poklesu úmrtnosti, ale zlepšil sa aj ich srdcový výkon.

Nech sa rozhodnete robiť čokoľvek, pravidelné cvičenie a zníženie stresu je pre vaše srdce vždy dobré. Joga sa praktizuje viac ako 5 000 rokov. Mnohí ju vnímajú ako prepojenie s duchovnom a stala sa ich životnou filozofiou, pre tisíce ďalších však ide o populárny spôsob, ako sa udržať fit uprostred množstva tlakov moderného života.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie joga

2019-09-15 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia