Prichádza náročnejšie obdobie pre psoriatikov: Zásady, ktoré by mali dodržiavať!

Zdroj: gettyimages.com
2019-09-14 06:00:00

Po lete s dostatkom slnka a čiastočnou absenciou stresu prichádza pre pacientov trpiacich psoriázou náročnejšie obdobie. Jeseň a zima znamenajú pre mnohých psoriatikov zhoršenie ochorenia. Ak dodržia niekoľko zásad, môžu si výrazne pomôcť.

 

Ľudia trpiaci psoriázou vedia, že s koncom leta sa ich ochorenie môže zhoršiť.

Psoriáza je zápalové, neinfekčné ochorenie, na ktoré vplývajú jednotlivé ročné obdobia. To znamená, že na jeseň a v zime sa jej prejavy zhoršujú, naopak, v lete ustupujú,“ uvádza prednostka Dermatovenerologickej kliniky v Bratislave prof. MUDr. Mária Šimaljaková PhD. Jej slová potvrdzuje aj psoriatička Diana Križanová Radványi z Veľkých Úľan: „V období bez liečby bola moja koža na jeseň výraznejšie zapálená a paradoxne mi opúchali najmä nohy o niečo viac ako v lete – bolo to zapríčinené psoriázou a nie hromadením vody, čo je častejšie skôr v letných mesiacoch. Teraz, keď beriem modernú tabletkovú liečbu, už tieto príznaky na jeseň vôbec nemám.“

Čítajte tiež: U týchto ľudí sa môže mŕtvica hlásiť častejšie: Zdravá strava, no s veľkým nedostatkom!

Príčinou zhoršenia stavu psoriatikov na jeseň a v zime je aj nižšia intenzita slnečného žiarenia a celkovo kratší čas strávený na slnku. Navyše návrat do zamestnania po dovolenke, zvýšenie stresu či pobyt vo vyhrievaných kanceláriách so suchým vzduchom psoriázu ešte viac zhoršujú. Ak sa pridá oslabenie imunity, chorobný proces sa obnoví a zosilnie.

Ako si pomôcť?

Hoci sa počasie zmení a prídu chladnejšie dni, psoriatici by sa nemali pobytu na čerstvom vzduchu brániť ani na jeseň. Prekážkou nie je ani mráz.

Pacienti nepotrebujú žiadne špeciálne oblečenie, musia si len chrániť časti tela, ktoré sú postihnuté ochorením - napríklad dlane a chodidlá,“ vysvetľuje prof. Šimaljaková. Ako dodáva, pokiaľ sú prejavy na rukách, mali by sa pravidelne ošetrovať a liečiť. „Ak sú na dlaniach praskliny, mal by si chorý dať pozor na možnosť infekcie.“

Odporúčame psoriatikom predĺžiť pobyt na slnku počas jesene a v zime – slnečné lúče a pohoda spojená s prechádzaním sa môžu mať blahodárny účinok na ochorenie. Pomôže aj posilnenie imunity konzumáciou ovocia a zeleniny a vyvážený jedálny lístok.

V dnešnej dobe lacných leteniek aj mimo letnej sezóny môžu psoriatici využiť možnosť oddychu pri mori aj počas jesene a zimy, a tak zlepšiť stav svojho ochorenia. Zabojovať proti psoriáze a zmierniť jej príznaky sa dá aj v našich podmienkach, hoci more nemáme. Ideálnym riešením sú kúpele špecializované práve na liečbu kožných ochorení v Smrdákoch. Účinná je aj balneofototerapia, moderná kúpeľná liečba simulujúca podmienky Mŕtveho mora na kožu.

Počas celého roka, nielen pri zmene ročných období, platí, že pacienti so psoriázou by sa mali vyhýbať pitiu alkoholu a fajčeniu a čo možno najviac zamedziť stresu. Nevyhnutným základným prvkom je však odborná liečba u dermatológa, ktorý nastaví pacientovi adekvátnu terapiu. V súčasnosti patria medzi jedny z najmodernejších terapeutických trendov v humánnej medicíne biologická liečba v injekčnej forme a moderná tabletková liečba.

Aktuálne beriem inovatívnu tabletkovú liečbu, ktorá mi veľmi pekne vyčistila kožu. Nemám takmer žiadne prejavy psoriázy, dá sa povedať, že ročné obdobia neovplyvňujú stav mojej kože,“ hovorí psoriatička Diana. „Robievam si doma aj slané kúpele, kožu mám po takomto kúpeli zmäkčenú a je lepšie pripravená na absorbovanie účinných látok z hydratačných krémov,“ dopĺňa. 

Zimné športy a wellness

Dobrou správou pre ľudí bojujúcich s prejavmi psoriázy je, že sa nemusia nutne vzdať obľúbených zimných športov či dokonca wellnessu. „Pokiaľ im to stav ochorenia dovolí a cítia sa sami komfortne, môžu ísť aj do sauny, aj do vírivej vane,“ ozrejmuje prof. Šimaljaková. Lyžovanie ani snowboardovanie nie sú takisto tabu, platí však, ako pri letných športoch, že dôležitý je odev, ktorý by nemal dráždiť postihnuté miesta. Svoje opäť zohráva aj celková pohoda a absencia stresu pri športovaní či oddychovaní vo wellnesse.

„Chráňte si svoju kožu a starajte sa o ňu a jej vzhľad aj v období, keď vaše ochorenie pod vrstvami oblečenia nie je vidieť. Len pravidelná starostlivosť a konzultácie s dermatológom o možnostiach liečby vám vedia pomôcť – najmä z dlhodobého hľadiska,“ uzatvára psoriatička Diana.

Napriek tomu, že psoriáza nie je infekčnou chorobou, nie je to len kozmetická vada. Je chronickým zápalovým ochorením v ľudskom organizme, ktorého len jedným z prejavov je estetický prvok, a to zapálené a šupinaté ložiská na koži. V prípade neliečených psoriatikov, ktorých je na Slovensku podľa odhadu cca. 120 000, je potrebné, aby navštívili svojho dermatológa a prešli na odbornú liečbu.

„V súčasnosti existujú moderné inovatívne liečby psoriázy, ktoré zabezpečia liečenému psoriatikovi prežívať plnohodnotný život, a to aj v náročnejších chladnejších mesiacoch roka,“ hovorí Ľubica Bergmannová, viceprezidentka Spoločnosti psoriatikov a atopikov Slovenska, ktorá zastrešuje kampaň Vzopri sa psoriáze. 


Tagy:
zima psoriázal zásady

2019-09-14 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia