Najväčší mýtus o infarkte: Veľký risk, ktorý zakryje skutočné príznaky!

Zdroj: gettyimages.com
2019-09-04 06:00:00

V poslednom čase sa o ňom začalo hovoriť o veľkom. Zaujal hlavne nežnejšie pohlavie, keďže ich sa to týkalo. Údajne u žien nemusia byť na prvý pohľad jasné príznaky infarktu. Často vyzerajú inak ako u mužov, u ktorých sú rozoznateľné. Je to však pravda?

Medzi ľuďmi začalo kolovať upozornenie pre ženy, ktoré by mali byť obozretnejšie pri rozoznávaní symptómov infarktu. Údajne sú príznaky zástavy srdca rozdielne ako u mužov. Medzi typické prejavy, že sa o vás pokúša infarkt, sú dobre známe. Naozaj sa u žien prejavuje infarkt inak?

Čítajte tiež: Prečo dať niekedy ruky preč od cesnaku? Zelenina ako ju nepoznáte!

Typické príznaky častejšie u žien

Ide len o nezmysel! Zistila to štúdia spoznzorovaná Britskou nadáciou pre zdravie srdca, ktorá preukázala, že pravdou je pravý opak. V skutočnosti u žien možno častejšie spozorovať typické príznaky infarktu ako u mužov! Výsledky štúdie držia v rukách vedci z Edinburghskej univerzity, ktorý zrealizovali výskum u 247 ľudí. Tí boli prijatí do nedmocnice po prekonaní infarktu. 

U každého pacienta došlo k najbežnejšiemu typu infarktu. Ten nastáva po čiastočnom upchatí vencovitej tepny. Až 93 % mužov aj žien uviedlo pri infarkte bolesť hrudníka. Zaujímavé je, že nežnejšie pohlavie (49 % žien) hlásilo ako ďalší z príznakov pulzujúcu bolesť v ľavej ruke. O niečo menej, 48 % mužov uviedlo ten istý príznak. Navyše, ženy častejšie uvádzali ďalšie typické príznaky infarktu, ako je bolesť čeľuste, chrbta a nevoľnosť. Ďalším prekvapením je, že častejšie hlásili príznaky infarktu, ktoré sa doteraz označovali za netradiční, drsnejšie pohlavie ako ženy. Medzi tietio netypické prejavy patrili napr. pálenie záhy či pálivá a bodavá bolesť. 

Ide o život

Je dôležité, aby verejnosť vedela, ktoré príznaky signalizujú nastupujúci infarkt. V tomto prípade totiž môže ísť o život! 

Potvrdzuje to vedúca autorka štúdie Amy Ferryová pre sciencedaily.com: „Nesprávnym priradením atypických príznakov ženám riskujeme, že viac doktorov nebude hľadať príčinu a nezačne liečiť ochorenie vencovitých tepien u žien. U oboch pohlaviach sa infarkt prejavuje celým radom príznakov. Náš výskum dokazuje, že typické príznaky by mali byť výstražným znamením možného infarktu u žien.“

Fotogaléria


Tagy:
ženy muži infarkt príznaky

2019-09-04 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia